Įspėja keliautojus: Maljorkoje – legioneliozės protrūkis

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) pranešimais, praneša apie padidėjusį legionierių ligos (legioneliozės) atvejų skaičių tarp keliautojų, grįžusių iš Palmanova kurorto Maljorkoje.

Iki šių metų spalio 18 d. užregistruota 18 ligos atvejų (1 mirties), siejamų su kelionėmis į Palmanovą. Legionierių ligos diagnozė nustatyta asmenims iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Čekijos, Danijos. Visiems jiems ligos simptomai išsivystė nuo rugsėjo 11 d. iki spalio 7 d.

Infekcijos šaltinis šiuo metu nėra išaiškintas, rašoma pranešime.

Visiems keliautojams, kurie grįžo iš Palmanovos ir per dvi savaites pajuto kvėpavimo takų infekcijos simptomus, rekomenduojama kreiptis į medikus. ULAC specialistai primena, kad legionierių liga pavojingiausia pagyvenusiems, rūkantiems žmonėms ir tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs pvz., sergantiems cukriniu diabetu, lėtinėmis plaučių, onkologinėmis ligomis ir kt.

Lietuvoje 2017 m. per pirmuosius 9 mėnesius užregistruota 10 legioneliozės atvejų, iš jų vienas yra susijęs su darbine kelione. 2015 m. Europoje iš viso užregistruoti 7034 šios ligos atvejai, 21 proc. jų susijęs su kelionėmis.

Legionierių liga pasireiškia ūminės pneumonijos simptomais. Žmogus legionierių liga užsikrečia įkvėpdamas Legionella bakterijų su vandens garais ir purslais, kurie gali susidaryti baseine, duše, prie fontano ir t.t. Legionierių liga neužsikrečiama geriant vandenį ar vartojant jį maisto ruošimui. Ji neplinta nuo žmogaus žmogui.

Viena pagrindinių legionierių ligos profilaktikos priemonių yra tinkamas karšto ir šalto vandens temperatūrų režimo palaikymas. Karšto vandens temperatūra čiaupuose turėtų būti 50-60 ºC, šalto – mažesnė kaip 20 ºC.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių