Įsielektrinę plaukai: kaip išvengti?

  • Teksto dydis:

Oro temperatūrai nukritus žemiau nulio, ne tik pašiurpsta oda, bet ir piestu stojasi plaukai. Kauno technologijos universiteto (KTU) Fizikos katedros lektorės Kristinos Bočkutės teigimu, užkirsti kelią plaukų elektrinimuisi – vienam nemaloniausių žiemos atributų – gali padėti tinkamai parinktos šukos, plaukų džiovintuvas ir apranga.

Pasak fizikės, termometro stulpeliui rodant minusinę oro temperatūrą, reiktų vengti sąlyčio su teflonu, silikonu, polietilenu, poliesteriu, auksu, platina, variu, sidabru, bronza, guma, gintaru, kurie yra labiausiai neigiamai įsielektrinančios medžiagos.

– Kodėl skiriasi oro drėgmė lauke ir patalpoje?

– Oras yra sudarytas iš įvairių dujų molekulių: azoto – 78,09 proc., deguonies – 20,95 proc., argono – 0,93 proc., anglies dioksido – 0,039 proc. ir kitų dujų pėdsako – 0,003 proc. Ore taip pat yra vandens garų (vanduo yra dujinės būsenos), kurių kiekis kinta priklausomai nuo vietovės, bet negali viršyti 4 proc.

Oras savyje gali išlaikyti tik tam tikrą kiekį vandens garų. Kuo šaltesnis oras, tuo mažiau vandens garų jis gali išlaikyti savyje iki kol prasidės kondensacija – vandens garų virtimas skysčiu, t.y. krituliais. Taigi, atvėsęs oras neišlaiko jame esančių vandens garų, todėl vandens lašeliai sudaro debesis arba iškrenta krituliais.

Meteorologijoje yra naudojamas terminas „santykinis oro drėgnis“ (ore esančių vandens garų ir sočiųjų vandens garų slėgių toje pačioje temperatūroje santykis), kuris yra santykinis todėl, kad priklauso nuo temperatūros. Pavyzdžiui, jei oro temperatūra lauke yra -10 °C, o santykinis oro drėgnis – apie 80 proc., tuomet „paėmus“ tą patį orą, atnešus į patalpą ir sušildžius iki 20 °C patalpos temperatūros, tas pats oras turės tik apie 15 proc. santykinį oro drėgnį.

Taigi, žiemos metu, net jei lauke yra labai drėgna, namuose oras išsausėja. Toks oras traukia drėgmę, taip išsausindamas žmogaus odą, nosies gleivinę, akis ar plaukus. Plaukams išsausėjus, jie pradeda elektrintis ir padidėja jų elektrostatinis krūvis.

– Kodėl sausėjant orui ir vėstant temperatūrai, o ypatingai jai pasiekus minusą, ima elektrintis plaukai? Kas sukelia šį efektą?

– Plaukai, kaip ir bet kuri kita medžiaga yra sudaryti iš atomų, o šie – iš branduolių, savyje turinčių protonų, teigiamą krūvį turinčių dalelių, ir neutronų, neutralų krūvį turinčių dalelių, bei aplink branduolį skriejančių elektronų, neigiamą krūvį turinčių dalelių. Išlaikant elektroneutralumo principą, teigiamų ir neigiamų krūvių skaičius yra toks pats, o kai tam tikrų krūvininkų skaičius padidėja, tuomet įvyksta įsielektrinimas.

Atitraukus abi medžiagas vieną nuo kitos, atidavusioje savo elektronus medžiagoje bus teigiamo krūvio perteklius, tuo tarpu toje, kuri priėmė elektronus – neigiamo krūvio perteklius. Kai girdime sakant, kad „trenkė elektra“ – tai yra ne kas kita, kaip tų perteklinių elektronų iškrova iš neigiamai į mūsų kūną įelektrintos medžiagos.

Tuo tarpu, šukuojant plaukus ar įvykus trinčiai su įvairiais audeklais, šis sąlytis sukuria statinį krūvį, t.y. plaukuose esantys elektronai „pereina“ į šukas ar šepetį ir taip plaukuose padaugėja teigiamą krūvį turinčių dalelių. Kadangi visi plaukai įgyja tą patį teigiamą krūvį, jie pradeda vienas kitą stumti, sąlygodami plaukų pasipūtimą ar kitaip, elektrinimąsi.

– Kas dar be oro sąlygų gali sukelti plaukų elektrinimąsi? Kokios struktūros plaukai yra labiausiai linkę elektrintis?

– Kaip jau minėjau, jei plaukai trinsis į medžiagas, kurios greitai įsielektrina, tikimybė plaukams įsielektrinti taip pat padidėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hwa-Young

Hwa-Young portretas
why combing hair sticks to plastic combs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių