Išgyvenusieji Ebolą nemokamo gydymo negauna

Nors išgyvenusiesiems Ebolos virusą buvo žadėta galimybė įsigyti reikiamų vaistų nemokamai, Siera Leonės vyriausybė pripažįsta, kad tai nėra daroma, nes kai kurios vaistinės su šia tvarka tiesiog nėra susipažinusios. Siera Leonė praėjusių metų lapkritį paskelbė sustabdžiusi ir įveikusi tūkstančius gyvybių nusinešusį Ebolos virusą, tačiau išgyvenusieji šią epidemiją iki šiandien jaučia skausmingus šio viruso padarinius.

Persirgę Ebola ne tik stigmatizuojami visuomenės, bet ir iki šiandien kenčia įvairias komplikacijas. Maža to, Siera Leonės valdžiai nepavyko įgyvendinti savo pažado suteikti nemokamą sveikatos apsaugą ir psichologinę pagalbą šį mirtiną virusą įveikusiems gyventojams.

Viename Siera Leonės sostinės Fritouno daugiabutyje, nedideliame kambarėlyje susirinkusi grupelė žmonių tiesiog tyliai šnekučiuojasi televizijos žinių fone. Taiki ir rami atmosfera paslepia skausmą, kuris sujungia šią žmonių grupę – kiekvienas jų įveikė mirtiną Ebolos virusą. Vadinasi, šiandien jų pečius užgriuvusi dviguba našta – socialinė stigma ir pasilikęs skausmingas šalutinis Ebolos poveikis.

Siera Leonės išgyvenusiųjų Ebolą asociacija įkūrė saugią vietą, kur įveikę virusą gali ateiti ir atsipalaiduoti, praleisti laiką drauge, rengti susitikimus bei konferencijas.

Beatrice – viena iš daugelio įveikusių mirtiną virusą. Ji prie organizacijos prisijungė, nes neturėjo su kuo pasidalyti savo skausmu, o bendra patirtis, pasak jos, suartina. Ebola pasiglemžė Beatrice vyro ir dviejų sūnų gyvybes. Ji daugiau neturi artimųjų, kurie galėtų ją palaikyti.

Moteris žino, ką reiškia būti atstumtai bendruomenės ir kiekvieną dieną išgyventi aštrius skausmus, kurie pasiliko persirgus Ebola. Didelė dalis viename iš frytouno daugiabučių susirinkusių žmonių skundžiasi lygiai tokiais pat simptomais, kaip ir Beatrice.

Pačių išgyvenusiųjų suburta organizacija ne tik siekia suteikti psichologinį palaikymą kitiems įveikusiems Ebolos virusą, kuris Siera Leonėje, Gvinėjoje ir Liberijoje nuo 2013-ųjų gruodžio pareikalavo daugiau kaip 11 tūkst. žmonių gyvybių. Iš jų – maždaug 4 tūkst. Siera Leonėje. Išgyvenusiųjų asociacijos nariai spaudžia šalies vyriausybę įgyvendinti savo pažadus, kurie buvo duoti nuslūgus Ebolos proveržiui.

Kai praėjusių metų lapkritį Siera Leonėje buvo paskelbta, kad šalis įveikė Ebolą ir joje neužfiksuojami nauji susirgimai, šalies prezidentas Ernestas Bai Koroma kreipėsi į tautą, sakydamas, kad Siera Leonė pasirengusi palaikyti išgyvenusiuosius tiek užtikrindama jiems nemokamą sveikatos priežiūrą, tiek psichologinę pagalbą.

Įveikusiesiems Ebolą teko nusivilti. Dėl neįgyvendintų pažadų jie rengė protestus šalia parlamento. Po protestų sveikatos ministerija nurodė visoms šalies medicinos įstaigoms suteikti nemokamą gydymą išgyvenusiesiems Ebolą. Įtraukiant ir specializuotą akių priežiūrą, gydant viduriniojo akies sluoksnio uždegimą, kuris yra dažna Ebolos pasekmė.

Daugelis išgyvenusiųjų bandė gauti medikamentų gydymui nemokamai, tačiau vaistinės, net ir gavusios reikalingus dokumentus, vaistų nemokamai neišduoda. Vyriausybė, nors ir išleidusi nemokamų vaistų sąrašą persirgusiems Ebola, patvirtina, kad vaistinės ne visada yra susipažinusios su naująja tvarka.


Šiame straipsnyje: ebolavaistaisveikatamedicina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių