Intuityvi mityba – nauja panacėja?

  • Teksto dydis:

Nuo 1994-ųjų iki 2010 m. vyrų, turinčių antsvorį, padaugėjo nuo 47 iki 60 proc., nutukusių – nuo 10 proc. iki 19 proc. Kas antra moteris dabar skundžiasi antsvoriu, kas penkta yra nutukusi, skelbia "Rasos".

Manoma, kad kartą išreguliavus organizmą sunku atkurti tokią jo būseną, kai jis į maistą reaguoja normaliai – stygiumi pakankintas kūnas ima perdėtai kaupti, o ir galvojama nuolat apie maistą.

Pasaulyje populiarėjanti intuityvaus valgymo sąvoka atsirado ne taip jau seniai – prieš dvidešimt metų Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ieškota būdų, kaip išvengti dietų, bet padėti atsikratyti antsvorio. Per tą laiką buvo atlikta nemažai mokslinių tyrimų, kurie įrodė intuityvaus valgymo naudą – taip maitinęsi žmonės turėjo mažesnį kūno masės indeksą, cholesterolio kiekį, jų savijauta buvo daug geresnė.

Tačiau viskas ne taip paprasta: valgyti, ką noriu – nereiškia be atodairos kimšti saldumynus, o kada nori – tai gebėjimas valgyti išties išalkus, bet ne dėl patirto streso, nuobodulio, kompanijos ar vykstančių vaišių. Juk labai daug maisto yra suvartojama būtent dėl šių priežasčių, o ne dėl organizmo poreikių.

Tačiau labai nesveika nuolat nerimauti dėl maisto. Jis nėra baubas, kuris tik tukina ir yra žalingas. Kaip mėgautis maistu, jei nuolat jauti kaltę valgydamas?Jau apsipratę, kad galime valgyti, ką tik panorėję, turime savęs klausti, ar išties vis dar norime to patiekalo ar produkto. Užduodant šį klausimą, reikia atmesti „paskutinės vakarienės“ mąstymą, keliantį norą prisivalgyti „draudžiamo maisto“ kiek tik pajėgiame, nes rytoj vėl reikės laikytis dietos.

Anot specialistų, valgant reikia atkreipti dėmesį į skonį, konsistenciją, pasitenkinimą ir sotumo jausmą. O paskui stebėti, kiek laiko praėjo, kol vėl pasijutome alkani.
 


Šiame straipsnyje: intuityvus valgymasmitybavalgo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių