Nuo inkstų transplantacijos Lietuvoje starto – jau 45 metai

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad nuo transplantacijų eros pradžios Lietuvoje praėjo 45 metai. 1970 metų vasario 18-ąją mūsų šalyje buvo atlikta pirmoji inkstų transplantacija. Simboliška, tačiau net ir tądien, minint šią gražią sukaktį, viename iš Lietuvos transplantacijos centrų inkstai buvo persodinti net dviem šios operacijos laukusiems recipientams.

Iš viso per daugiau kaip keturis dešimtmečius Lietuvoje jau atliktos 1803 inkstų transplantacijos, iš jų 1528 kartus persodintas mirusio donoro inkstas ir 275 – gyvo donoro inkstas.

Pirmajai Vilniuje atliktai inkstų transplantacijos operacijai vadovavo profesorius Algimantas Marcinkevičius, joje dalyvavo profesorius Balys Dainys. Net tris dešimtmečius Vilniuje buvo vienintelis organų transplantacijos centras Lietuvoje. 2000 m. gegužės 5 dieną pirmoji inksto transplantacija atlikta Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose.

2014 metų liepą Kaune atlikta pirmoji inksto transplantacija iš gyvo donoro, iki to laiko nuo 1974 metų balandžio 25-osios gyvosios transplantacijos operacijos buvo atliekamos tik Vilniuje, Santariškių klinikose.

Iš viso nuo transplantacijų eros Lietuvoje pradžios Vilniaus Santariškių klinikose atliktos 1487 inkstų persodinimo operacijos (iš jų 273 iš gyvo donoro ir 1214 – iš mirusio donoro), Kaune – 316 (iš jų 2 iš gyvo donoro ir 314 – iš mirusio donoro).

Inksto transplantacija – viena iš trijų pakaitinės inkstų terapijos rūšių po hemodializės ir peritoninės dializės. Pacientai, kuriems diagnozuotas galutinis inkstų funkcijos nepakankamumas ir yra indikacijų pradėti pakaitinę inkstų terapiją, gali būti įtraukiami į recipientų, laukiančių inkstų transplantacijos, sąrašą. Inkstų transplantacija yra ekonomiškai efektyvi medicinos sritis, taupanti valstybės lėšas ir suteikianti žmogui po operacijos grįžti į visavertį gyvenimą.

Šiuo metu Lietuvoje donoro inksto laukia 206 recipientai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių