Į kovą su peršalimu ir gripu

Dauguma žmonių sveikata susirūpina jau prasidėjus negalavimams. Tokiu atveju nereikia skubėti į vaistinę. Peršalimo ir gripo simptomus galima sumažinti, o kartais ir visai pašalinti namuose.

Klaipėdietė žolininkė Zosė Rylienė save ir visą savo šeimą jau ilgą laiką gydo tik buityje turimais produktais.

„Visuomet džiaugiuosi augalais, kuriuos man duoda gamta, nes būtent dėl jų esame sveiki. Žinoma, turbūt būtų naivu tikėtis, kad šiuolaikinis žmogus gydysis tik žolelėmis, bet mano receptai padeda nugalėti peršalimo ar gripo simptomus“, – tikino žolininkė.

Gripas – tai ūminė virusinė kvėpavimo takų infekcija, kuriai būdinga staigi ligos pradžia, karščiavimas, sunkus kvėpavimas per nosį, gerklės, galvos ir neretai net ausų skausmas, nuovargis, silpnumas.

Moteris pataria, kaip panaikinti pirmąjį simptomą – karščiavimą. Anot jos, žmogaus, kuris turi temperatūros, kūną reikėtų apdėti drėgnais, šaltais audeklais.

Taip pat rekomenduojama užsikaisti puodelį aviečių, kurios yra gera prakaitavimą skatinanti priemonė, arbatos. Avietėse yra daug salicilo rūgšties, tad jos veikia kaip aspirinas. Džiovintų aviečių arbata – puiki prakaitą varanti priemonė.

„Kitas geras variantas sumažinti karščiavimą – gerti liepžiedžių arbatos. Pagrindinė liepžiedžių veiklioji medžiaga yra flavonoidai, pasižymintys antibakteriniu poveikiu. Jie veikia temperatūros reguliavimo centrą, stimuliuoja prakaito liaukas ir imuninę sistemą“, – teigė pašnekovė.

Pasak jos, sergantiesiems itin didelį diskomfortą sukelia užgulta nosis. Norintiesiems palengvinti šį simptomą, reikėtų, užspaudus vieną šnervę, kita puse įtraukti vandens, tada keletą sekundžių palaikyti ir paleisti.

Kitas būdas – pusę česnako smulkiai sutrinti ir įdėti į aliejų. Šią masę vandens vonelėje reikėtų pavirti apie 10 minučių. Tada palaukti, kol atvės, supilti į buteliuką, kad būtų patogiau, ir jį padėti šaltoje, tamsioje vietoje. Turiniu tepti nosies vidų tris kartus per dieną.

Jei sergantysis neturi temperatūros, galima pakaitinti kojas karštame vandenyje su druska. Po dešimties minučių patariama ištraukti kojas, jas nusausinti, apsimauti vilnones kojines ir kuo greičiau atsigulti į lovą.

Perštinti gerklė – vienas dažniausių peršalimo ar gripo simptomų. Panaikinti nemalonų jausmą padeda keli būdai.

"Į keptuvę įpilkite druskos ir ją kiek pakaitinkite. Tuomet druską atsargiai suberkite į švarią kojinę. Jei labai karšta, galima dar įvynioti į audeklą ir užsidėti ant kaklo. Laikyti tol, kol atvės", – patarė žolininkė.

Kitas receptas: vieną stiklinę pieno užvirinti ir įpilti šaukštelį sodos, viską išmaišyti. Šiek tiek atvėsus skalauti gerklę. Nieko nenutiks, jei netyčia nurysite.

"Taip pat galite paimti šviežio kopūsto lapą, jį pamušti mediniu įrankiu ir uždėti ant maistinės plėvelės. Ją kartu su kopūstu viduje perkelti ant audeklo ir apsirišti gerklę. Taip palikti per naktį", – rekomendavo Z.Rylienė.

Peršalus neretai kamuoja nemalonūs simptomai ausies srityje. Juos taip pat galima numalšinti. Pavyzdžiui, ant įkaitintų anglių uždėti gintaro gabaliuką, tuo tarpu susukti iš kartono popieriaus vamzdelį ir vieną galą pridėti prie ausies taip, kad dūmai eitų tiesiai į pačią ausį.

Jei neturite anglių, yra dar paprastesnių būdų, kaip numalšinti ausies skausmą. Tiesiog nuskinkite jeronimo lapą, jį pamuškite mediniu įrankiu ir susukus atsargiai įkiškite į ausies landą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių