Hamletas tikrai pasiskiepytų nuo erkinio encefalito

Jeigu Hamletas būtų mūsų amžininkas ir svarstytų – skiepytis nuo erkinio encefalito ar ne, VšĮ Kauno klinikinės ligoninės medikai vienareikšmiškai jam patartų priimti teigiamą sprendimą. Jų kompetencija ir patirtis gelbėjant panašią dilemą neigiamai išsprendusius pacientus, sako, kad vienintelis priešnuodis prieš šią klastingą ligą – skiepai.

Dažnai gailimasi per vėlai

„Skiepai – vienintelis būdas išvengti erkinio encefalito“, – tvirtina ir VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius.

Lietuva priklauso endeminei šios ligos zonai – nemaža dalis mūsų erkių yra jos pernešėjos.

Per septyniolika galynėjimosi su šia ir kitomis neuroinfekcijomis metų pašnekovui neteko sutikti tėvų, kurie, susirgus vaikui, nepasigailėjo jo nepaskiepiję.

„Aišku, būna lengvų šios ligos formų, nepaliekančių jokių padarinių. Tačiau niekada negalime būti garantuoti, kad viskas taip ir baigsis“, – perspėja medikas.

Dvylikmetį išgelbėti pavyko

Naujausia pamokanti istorija, kad nereikia bandyti likimo, – dvylikamečio, patekusio D.Varaškevičiaus globon ir gulėjusio intensyviosios terapijos skyriuje penkias dienas, istorija.

Berniuko tėvai tikino ketinę šiemet jį paskiepyti nuo šios klastingos ligos. Vis dėlto, kaip dažnai pasitaiko, kažkas sutrukdė.

Išsigandę savo aplaidumo rezultato, jie dievagojosi, jeigu įtarimai dėl erkinio encefalito nepasitvirtins, pirmiausia sūnų paskiepys. Deja, berniukui buvo diagnozuotas smegenų uždegimas – įprastinė komplikacija, įsisiurbus šios ligos virusu užkrėstai erkei.

Dvylikametis užsikrėtė erkiniu encefalitu, poilsiaudamas Palangoje. Jo tėvas aptiko įsisiurbusią erkę rankoje, berniukas – kakle.

„Kuo arčiau smegenų ji įsisiurbia, tuo greičiau išsivysto jų uždegimas“, – konstatavo Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas.

Mažajam nelaimėliui buvo diagnozuota vidutinė erkinio encefalito forma. Berniukas išsikapanojo sunkiai – buvo sutrikusi net koordinacija.

Imunitetą garantuoja antras skiepas

Pernai į VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos skyrių dėl erkinio encefalito buvo paguldytas septynmetis.

Šis ligonis vos prieš kelias dienas buvo paskiepytas nuo erkinio encefalito. Kaip paaiškėjo – jau per vėlai.

„Imunitetas šiai ligai atsiranda tik po dviejų skiepų, tarp kurių turi būti mėnesio intervalas. Ir tik po antro skiepo jau galime būti ramūs“, – dalijosi patirtimi D.Varaškevičius.

Kitais metais vėl būtina kartą pasiskiepyti. Po trejų metų pakartoti. Tada jau skiepytis kas penkerius metus.

„Iš pradžių būtina skiepytis dažniau, kad pasigamintų pakankamas kiekis antikūnų. Galiausiai imunitetas šiai ligai įgyjamas penkeriems metams“, – paaiškino šią ilgoką procedūrą pašnekovas. Anot jo, ši būtina skiepų seka paneigia visuomenėje gajų mitą, neva skiepytis nuo erkinio encefalito rudenį neverta. „Jeigu yra galimybė ar noras, skiepytis nuo erkinio encefalito galima bet kada, nes tik po antrojo skiepo susidaro imunitetas“, – pabrėžė D.Varaškevičius.

Pavojus tyko ir žiemą

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Konsultacinės poliklinikos infektologė Violeta Kanišauskienė tvirtina tą patį – skiepytis nuo erkinio encefalito galima bet kada. Nors vyrauja nuomonė, kad tai geriausia daryti prieš sezoną – vasarį–kovą.
Dabar Lietuvoje ir žiemos gana šiltos. Erkės atsibunda vos termometro stulpeliui pasiekus septynis laipsnius šilumos ir būna gyvybingos, kol tampa šalčiau.

„Vieną mano pacientę užkrėtė erkė, įsisiurbusi pernai, gruodžio 27-ąją. Tądien ji lankėsi su turistų grupe piliakalnyje, diena buvo šilta ir graži“, – argumentavo V.Kanišauskienė.

Anot pašnekovės, erkes iš pacientų kūnų tenka traukti ištisus metus. Nors žiemą, be abejo, tokių atvejų būna mažiau nei vasarą. Vis dėlto ir tie pavieniai žiemos atvejai įrodo, kad skiepytis verta bet kuriuo metų laiku.

Vaistai dar neišrasti

„Kai kurie žmonės mano, kad ir vasarą skiepytis neverta – nespės susidaryti imunitetas. Pagreitinta skiepijimo schema padeda įgyti imunitetą nuo erkinio encefalito jau po antro skiepo. Taigi rizika užsikrėsti šia liga trunka vos porą savaičių tarp pirmo ir antro skiepo, tada jau gali ramiai gyventi visus metus“, – tvirtino V.Kanišauskienė.

Infektologė pabrėžė ir tai, kad aktualesni skiepai nuo erkinio encefalito ne vykstantiesiems į užsienį, o atostogaujantiesiems Lietuvoje.

„Ir šiandien paguldžiau į skyrių vyriškį iš Vilkaviškio rajono, kuriam įtariau erkinį encefalitą. Stacionare liga buvo patvirtinta tyrimais“, – dalijosi kasdieniais rūpesčiais medikė. Šis nelaimėlis skundėsi jau dvi savaites trunkančiu karščiavimu. Encefalito virusu užkrėsta erkė jam įkando prieš mėnesį.

„Diagnozę „erkinis encefalitas“ tenka konstatuoti beveik kasdien. Šiandien ši liga – didžiausia mūsų problema, nes vaistų nuo ją sukeliančio viruso nėra. Gydome tik šios ligos simptomus – karščiavimą, galvos skausmą, pykinimą“, – akcentavo infektologė.

Visi artimieji pasiskiepiję

Anot medikų, trečdalį persirgusiųjų erkiniu encefalitu liekamieji šios ligos reiškiniai lydi visą gyvenimą.

Pažeidžiama nervų sistema: kamuoja depresija, galvos skausmai, nuovargis, nemiga.

Kai kurie ligoniai neišvengia dar sunkesnių komplikacijų – paralyžiaus.

„Deja, kiekvienais metais būna po atvejį, kai paciento išgelbėti nepavyksta“, – dalijosi patirtimi V.Kanišauskienė. Skaudžiausia, anot pašnekovės, prarasti žmogų dėl ligos, valdomos skiepų.

„Šiais laikais tai tragedija, kurios pagrindinė priežastis – paties paciento aplaidumas“, – konstatavo medikė.

Abejojantiesiems, ar skiepytis nuo erkinio encefalito, ar ne, D.Varaškevičius galiausiai pataria paklausti savo gydytojo, ar jo artimieji pasiskiepiję nuo šios klastingos ligos. „Visų mano kolegų artimieji tikrai yra pasiskiepiję“, – užtikrino pašnekovas.

Mažiausios kainos Kaune

Pasiskiepyti nuo erkinio encefalito galima pačioje VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje, įsikūrusioje Josvainių g. 2.

Čia pačios pigiausios vakcinos Kaune. Skiepas nuo erkinio encefalito VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje kainuoja 93,31 lito (įskaitant ir skiepijimo paslaugą – 6,20 lito).

Turėtų maloniai nustebinti ir kitų vakcinų kainos. Ypač planuojančiuosius keliones į užsienį.

Pavyzdžiui, skiepas nuo geltonojo drugio, kuris būtinas vykstant į kai kurias Afrikos šalis, čia kainuoja 123,90 lito. Nuo hepatito A – 110,11 lito. Nuo vidurių šiltinės – 60,38 lito. Nuo difterijos ir stabligės – 73,69 lito.

Pastarosios kainos – be skiepijimo paslaugos.

Telefonas pasiteirauti (8 37) 361 955.

Išeitis: kol vaistai nuo erkinį encefalitą sukeliančio viruso neišrasti, vienintelis priešnuodis prieš šią klastingą ligą – skiepai.

Patirtis: VšĮ Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas D.Varaškevičius gelbėja pacientus nuo erkinio encefalito jau septyniolika metų.

Komplikacijos: trečdalį persirgusiųjų erkiniu encefalitu liekamieji šios ligos reiškiniai lydi visą gyvenimą.  Kauno klinikinės ligoninės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
vaikai paskiepyti - jauciuosi rami, kai jie begioja po pievas ar einame i miska. kodel skiepijau? nes artimu pazistamu tarpe turiu liudnu pavyzdziu del sios ligos... jokiu komplikaciju, reakciju po skiepo nebuvo. tiesa, vienas is vaiku turi alergija ir astma, bet tai prasidejo dar pries visus skiepus (skiepai buvo atideti nuo gimimo), tad gal nereikia cia tu propogandu. o ligos greiciausiai paveldetos genetiskai, nes abu su vyru esame alergiski.

Erke

Erke portretas
Ikandus erkei,tinkami antibiotikai sunaikina bent koki busima erkini encefalita ar Laimo liga. Daugybe pazistamu buvo ikasti uzsikretusiu erkiu,ir antibiotikais issigyde,bet niekada nesiskiepyja nuo erkiu ikandimo,nes tai blefas,vakcinos ne tik sukelia smegenu paralyzius ,bet nuodai esantys jose sukelia autoimunines ligas: issetine skleroze,vezi,diabeta 1 tipo,autizma ,astmas,alergijas ir kt. Tai mastykite,teveliai,nebukite mediku bandomi avinai.

Protaukit

Protaukit portretas
Protaukit teveliai pries leisdami skiepyti mediku mafijai savo vaika.Ar bent suvokiate kas yra vakcinos ir kam jos naudingos? Issinagrinekite tikra literatura,bet ne mediku skleidziama melaginga propaganda,kuri sukrauna milijardus uz vakcinu versla farmacijoms su mediku pagalba. Neseniai Liertuvoje paskiepytas berniukas susirgo erkiniu encefalitu,neikandus erkei.Liko suparalyzuotas.Tevai iki siol neissireikalauja kompensacijos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių