Gyvybę išsaugojo atsisakęs draugų

Jauną vyrą, dažnai vartojusį įvairius surogatinius, naminius alkoholinius gėrimus, vieną dieną ištiko koma. Po keturių parų iš jos pabudęs suprato, kad nebemato.

Prieš penkerius metus

"Buvau numiręs. Su elektros šoku prikėlė", – nelemtas dienas, kai jį prieš penkerius metus staiga ištiko koma, prisimena Kęstutis.

Tuomet jam buvo 23-eji. Vaikų namuose augęs vyras neslepia, kad kasdien rūpėjo tik viena – išgerti. Taip gyveno visa jo draugų kompanija. Gėrimus jauni vyrai pirkdavo iš vadinamųjų taškų kaime, kurių tuo metu buvo apstu.

Vis dėlto pabudęs iš komos ir gavęs antrą šansą gyventi jaunas vyras nusprendė imtis pokyčių, atsisakyti senųjų įpročių ir draugų, ir šiuo savo sprendimu labai džiaugiasi. Jis taip pat sutiko pasidalyti savo gyvenimo istorija su kitais, ragindamas tuos, kurie žudo save, nustoti tai darius.

"Norėčiau palinkėti ir draugams, ir nepažįstamiesiems, kad negertų tų naminukių. Ir išvis negertų", – sakė Kęstutis, kai aplankėme jį.

Mediniame kaimo vienkiemyje vyras gyvena kartu su drauge Oresta ir dviem atžalomis – mokyklą pradėjusia lankyti dukrele ir pirmuosius metus einančiu sūnumi.

Pasak Kęstučio, sprendimas iš esmės pakeisti gyvenimą išgelbėjo jo gyvybę. Vienas buvusių draugų gyvenimą baigė savižudybe, kitiems sunku įžvelgti gyvenimo prasmę, o beviltiškumą jie toliau skandina bet kokiuose svaigaluose.

Norėtų dirbti ir užsidirbti

Kęstutis su šeima įsikūrė gerų žmonių jiems suteiktame name.  Pavasarį jie svajoja užsiveisti triušių ir vištų, pasistatyti šiltnamį.

Tiesa, savomis jėgomis to padaryti nepavyks – prašys draugų pagalbos, nes dėl itin prasto regėjimo Kęstučiui toks uždavinys jau būtų per sunkus.

Jauno vyro kasdienybė dabar – monotoniška.

"Atsikeliu, nusiprausiu, einu malkų parnešti, vandens, krosnį užkuriu. Ir – prie televizoriaus", – taip, anot Kęstučio, praslenka visas ruduo, žiema ir ankstyvas pavasaris.

Jaunas vyras labai norėtų paprastų dalykų: eiti į darbą, užsidirbti, išlaikyti šeimą ir jaustis naudingas. Vis dėlto jam tai  sunkiai įveikiamas uždavinys.

"Šiemet darbą būčiau gavęs, bet pamatė, kad esu darbingas tik dešimt procentų, ir nepriėmė. Išbraukė visam laikui", – apie pastarąjį apsilankymą darbo biržoje su didele nuoskauda pasakoja Kęstutis.

Veidų nebeįžiūri

Gerų žinių Kęstučiui neturi ne tik darbo biržos specialistai, bet ir gydytojai – prarasto regėjimo atkurti nebeįmanoma. O ir sveikata, keturias paras praleidus ištiktam komos, jau nebe ta.

"Kasos uždegimas buvo, ir prie kepenų kažkas. Ir dabar širdį bado ir bado, ir nežinau kodėl", – atvirauja Kęstutis.


Šiame straipsnyje: alkoholisAlkoholizmassveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių