Gydytojo akimis: kiek trunka išrašyti e. receptą?

Elektroninės sveikatos įranga – kaip senas „Volkswagen Golf“, o visos funkcijos, kurias ji turi atlikti – sunkvežimio priekaba, sako Širvintų ligoninės direktorius Vidmantas Eigėlis. „Ir dabar išeina, kad tas senas „Golfas“ tempia sunkvežimio priekabą“, – lygina V. Eigėlis. Kaip tai atrodo realybėje, parodė Širvintų medikai.

Laidos „Specialusis tyrimas“ komanda, nuvykusi į šio miesto ligoninę, paprašė čia dirbančios neurologės Jūratės Jokimaitienės išrašyti elektroninį receptą.

„Žinoma, galime, jeigu pavyks, – paklausta, ar gali išrašyti e. receptą, atsako medikė, – mes būtume nieko prieš [e. receptų rašymą], jei tik jis veiktų greitai.“

Užpildžiusi visas grafas, gydytoja paspaudžia mygtuką, kuriuo pasirašomas dokumentas. Ilgą laiką visi pokyčiai, kurie matomi gydytojos kompiuterio ekrane, – tik nenustojantis suktis, laukti raginantis apskritimas.

Stop kadras

„Įsivaizduokite – jeigu už durų dar laukia žmonės“, – pabrėžia gydytoja.

Registrų centro direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius, kuris buvo atsakingas už elektroninės sveikatos viešuosius pirkimus, sako, kad gydytojų skundai nėra pagrįsti. Esą jie, besiskųsdami, kad receptų rašymas trunka labai ilgai, receptų išrašymu vadina ne tik šį konkretų veiksmą, bet ir pacientų registravimą, apžiūrą, simptomų surašymą, diagnozės nustatymą.

„Susidarė vaizdas, kad medikai iki šiol įsivaizdavo, kad, kai ateina pacientas, iš karto jam rašai receptą. Tarsi daugiau apie jį nieko [išsiaiškinti] nereikia – nei kas jis toks, nei kuo serga“, – aiškina A. Bagdonavičius.

Naujos įrangos, kuri tinkamai veiktų naudojantis e. sveikatos sistema, pirkimas, pavyzdžiui, Širvintų ligoninei atsieitų apie 100–150 tūkst. eurų metams, sako ligoninės direktorius V. Eigėlis ir pabrėžia, kad šiai įstaigai tokia suma yra „kosmosas“.

Kaip sako Elektrėnų ligoninės chirurgas Dmitrijus Burkoj, pagrindinė e. sveikatos sistemos problema yra ta, kad sistemos kūrėjai nesitarė su gydytojais praktikais.

„Kas kitas, jei ne gydytojai praktikai gali pasakyti, ko jiems reikia, kad ta sistema veiktų, būtų efektyvi ir darbe padėtų, o ne atvirkščiai – trukdytų“, – sako jis.

Seimas gruodžio 19 d. patvirtino Antikorupcijos komisijos išvadas dėl e. sveikatos sistemos diegimo. Konstatuota, kad trys projekto etapai nuo 2000-ųjų buvo įgyvendinti netinkamai – sistema iki šiol neveikia, nors jai išleista apie 40 milijonų eurų.

Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl viešojo intereso gynimo ir galimos padarytos žalos.

Plačiau apie e. sveikatą žiūrėkite reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Plyta

Plyta  portretas
Palaikau tave, KIRVI :). Bet tikiuosi, kad bent anūkai mano sulauks , kol prades viskas normaliai veikti

kirvis

kirvis portretas
kraunamas java komponentas... siuolaikines narsykles jau net nebepalaiko javos, nes tai yra tokia atgyvena, tai yra pats nesaugoiausias ir atgyvenes komponentas, nes kiek yra virusu plintanciu butent siuo budu, kiek virusu apsimeta java, o cia atsakingiausia elektronini parasa su java paleidzia. Cia tas pats kaip automobilio duris atsidarinet kirviu, nes automobilinius raktus visi turi, o kirvi ne kiekvienas nesiojasi, vadinasi taip saugiau ir patikimiau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių