Gydytojas: silkėje esančios medžiagos stiprina imuninę sistemą, naudingos širdžiai

  • Teksto dydis:

„Kiekvienam lietuviui silkė lyg artima draugė, be kurios negali apsieiti nė viena šventė. Lietuviai ne veltui taip myli šią žuvį, ji ne tik skani, bet ir itin naudinga mūsų visų sveikatai“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jau anksčiau A. Unikauskas yra teigęs, kad silkėje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Nors dažniausiai kaip pagrindinis omega-3 šaltinis įvardijama lašiša, silkėje šių riebalų rūgščių yra nė kiek ne mažiau.

„Kalbant apie omega-3 rūgštis, reikėtų atsiminti kelis paprastus dalykus: jos padeda sumažinti mūsų organizme nuolatos vykstančius įvairius uždegimus. Su šiais uždegimais „kariauja“ ir juos slopina mūsų imuninė sistema. Omega-3 padeda tai daryti. Dėl omega-3 imuninė sistema tampa aktyvesnė“, – sako gydytojas.

Omega-3 taip pat mažina riziką susirgti širdies ligomis, lengvina senėjimo procesą, taip pat mažina sąnarių skausmus, riziką susirgti vėžiu, Krono ligos simptomus – tai bjauri žarnų uždegiminė liga. Omega-3 mažina įvairių autoimuninių ligų, tokių kaip vilkligės, artrito, psoriazės ar išsėtinės sklerozės simptomus, slopina netgi migrenos skausmą.

Silkėje taip pat gausu vitamino D, B12, seleno, kalcio, kalio ir geležies. Vienoje silkės porcijoje yra beveik visa vitamino D, B12 ir seleno dienos norma. Taip pat gausu kalcio, kalio ir geležies.

Užuot kepę vištienos kepsnį salotoms ar mėsainiams, pakeiskite šį baltymų šaltinį į silkę.

„Vitaminas D yra maistinė medžiaga, veikianti panašiai kaip kūno hormonas, padedantis palaikyti imuninę sistemą ir gerinti psichinę sveikatą. Vitaminas B12 yra būtinas norint išvengti nuovargio, silpnumo, smegenų veiklos sutrikimų. Selenas reikalingas kaulų sveikatai, skydliaukei bei širdies veiklai palaikyti“, – kalba A. Unikauskas.

Silkė yra ir geras baltymų šaltinis. Silkėje esančius baltymus organizmas lengvai pasisavina. Tai puiki alternatyva brangioms žuvims.

„Silkės – rekomenduojamas baltyminis maistas vietoje perdirbtos ar raudonos mėsos, ypač tiems žmonėms, kurie turi didesnę širdies ligų riziką. Užuot kepę vištienos kepsnį salotoms ar mėsainiams, pakeiskite šį baltymų šaltinį į silkę“, – teigia gydytojas.

Daugiau apie silkės naudą – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ats

ats portretas
Sūdytoje silkėje labai daug druskos,o ši kelia kraujospūdį ,dėl to kenčia širdis ir kraujagyslės.

parsidaveliai

parsidaveliai portretas
Uz kiek parsiduoda daktarai? GEDA, o jie dar nori didesniu algu - sudo ant pagaliuko tokiems parsidavelaims.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių