Gydytojas: silkėje esančios medžiagos stiprina imuninę sistemą, naudingos širdžiai

  • Teksto dydis:

„Kiekvienam lietuviui silkė lyg artima draugė, be kurios negali apsieiti nė viena šventė. Lietuviai ne veltui taip myli šią žuvį, ji ne tik skani, bet ir itin naudinga mūsų visų sveikatai“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jau anksčiau A. Unikauskas yra teigęs, kad silkėje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Nors dažniausiai kaip pagrindinis omega-3 šaltinis įvardijama lašiša, silkėje šių riebalų rūgščių yra nė kiek ne mažiau.

„Kalbant apie omega-3 rūgštis, reikėtų atsiminti kelis paprastus dalykus: jos padeda sumažinti mūsų organizme nuolatos vykstančius įvairius uždegimus. Su šiais uždegimais „kariauja“ ir juos slopina mūsų imuninė sistema. Omega-3 padeda tai daryti. Dėl omega-3 imuninė sistema tampa aktyvesnė“, – sako gydytojas.

Omega-3 taip pat mažina riziką susirgti širdies ligomis, lengvina senėjimo procesą, taip pat mažina sąnarių skausmus, riziką susirgti vėžiu, Krono ligos simptomus – tai bjauri žarnų uždegiminė liga. Omega-3 mažina įvairių autoimuninių ligų, tokių kaip vilkligės, artrito, psoriazės ar išsėtinės sklerozės simptomus, slopina netgi migrenos skausmą.

Silkėje taip pat gausu vitamino D, B12, seleno, kalcio, kalio ir geležies. Vienoje silkės porcijoje yra beveik visa vitamino D, B12 ir seleno dienos norma. Taip pat gausu kalcio, kalio ir geležies.

Užuot kepę vištienos kepsnį salotoms ar mėsainiams, pakeiskite šį baltymų šaltinį į silkę.

„Vitaminas D yra maistinė medžiaga, veikianti panašiai kaip kūno hormonas, padedantis palaikyti imuninę sistemą ir gerinti psichinę sveikatą. Vitaminas B12 yra būtinas norint išvengti nuovargio, silpnumo, smegenų veiklos sutrikimų. Selenas reikalingas kaulų sveikatai, skydliaukei bei širdies veiklai palaikyti“, – kalba A. Unikauskas.

Silkė yra ir geras baltymų šaltinis. Silkėje esančius baltymus organizmas lengvai pasisavina. Tai puiki alternatyva brangioms žuvims.

„Silkės – rekomenduojamas baltyminis maistas vietoje perdirbtos ar raudonos mėsos, ypač tiems žmonėms, kurie turi didesnę širdies ligų riziką. Užuot kepę vištienos kepsnį salotoms ar mėsainiams, pakeiskite šį baltymų šaltinį į silkę“, – teigia gydytojas.

Daugiau apie silkės naudą – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ats

ats portretas
Sūdytoje silkėje labai daug druskos,o ši kelia kraujospūdį ,dėl to kenčia širdis ir kraujagyslės.

parsidaveliai

parsidaveliai portretas
Uz kiek parsiduoda daktarai? GEDA, o jie dar nori didesniu algu - sudo ant pagaliuko tokiems parsidavelaims.
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Dietologė apie mitybą ir jaunatvišką energiją
    Dietologė apie mitybą ir jaunatvišką energiją

    Kai nėra laiko grožiui ir sveikatai Spartėjant gyvenimo tempui ypač svarbu su maistu gauti organizmui reikiamų medžiagų, stiprinti kūną ir išlaikyti reikiamą energijos kiekį. Vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų gausu 100 proc....

  • Vėjaraupiai dažniausiai pakerta jaunus tėvus
    Vėjaraupiai dažniausiai pakerta jaunus tėvus

    Pastebima, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje daugėja sergančiųjų vėjaraupiais. Panaši tendencija fiksuojama ir uostamiestyje. Nors vėjaraupiai dažnai laikoma vaikiška liga, tačiau sergančiųjų pasitaiko ir tarp suaugusi...

    4
  • Ruošiasi mažinti ligoninių tinklą: kas laukia?
    Ruošiasi mažinti ligoninių tinklą: kas laukia?

    Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė ir teikia Seimui svarstyti pataisas, kurios leistų optimizuoti gydymo įstaigų tinklą. ...

    14
  • Ar saugi jūsų vaiko žaidimų aikštelė?
    Ar saugi jūsų vaiko žaidimų aikštelė?

    Įvairių šalių duomenimis, pavojingiausi vaikų žaidimų aikštelių įrenginiai – sūpuoklės, čiuožyklos, laipynės, kopėčios, karstynės. ...

  • Mažosios ligoninės vienija jėgas
    Mažosios ligoninės vienija jėgas

    Lazdijų ir Kalvarijos savivaldybės nutarė nelaukti, kol Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įgyvendins savo planus sujungti smulkesnes ligonines, ir būdamos ligoninių steigėjos pasirašė jų jungtinės veiklos sutartį, rašo „Lietuv...

  • Modelis ir tinklaraštininkė – apie „Nestoro maisto“ filosofiją
    Modelis ir tinklaraštininkė – apie „Nestoro maisto“ filosofiją

    Visame pasaulyje, išimtimi netampant ir Lietuvai, itin lieso kūno kultą pamažu keičia domėjimasis sveiku maistu. Jis gali būti ne tik vertingas, bet ir labai skanus. ...

  • Burokėliai gali apsaugoti nuo nepagydomų ligų
    Burokėliai gali apsaugoti nuo nepagydomų ligų

    Naujausių tyrimų duomenimis, burokėliai gali būti galingas ginklas prieš Alzheimerio ligą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.  Taip pat, priduria...

    2
  • Ligos nuosprendis: per penkerius metus miršta kas antras
    Ligos nuosprendis: per penkerius metus miršta kas antras

    Labiausiai bijome širdies infarkto, bet Kauno klinikų gydytoja kardiologė, skyriaus vadovė docentė Diana Žaliaduonytė-Pekšienė perspėja: širdies nepakankamumas – ne mažiau pavojingas. ...

    3
  • Patarimai, kaip dietos rezultatais džiaugtis ilgiau
    Patarimai, kaip dietos rezultatais džiaugtis ilgiau

    Skirtingos dietos ir mitybos strategijos pasižymi skirtingais poveikiais žmogaus sveikatai. Nors daugiausia pasekėjų sulaukia greitus rezultatus žadančios dietos, dažniausiai jų efektas būna tik trumpalaikis. ...

  • Kokius aliejus rinktis sveikiausia, o kokius – populiariausia?
    Kokius aliejus rinktis sveikiausia, o kokius – populiariausia?

    Italai, ispanai, graikai bei kitų Viduržemio regiono šalių gyventojai neįsivaizduoja savo kasdienės virtuvės be alyvuogių aliejaus, kuris yra plačiai naudojamas tiek kulinarijoje, tiek konditerijoje. Šį produktą šiandien pamėg...

Daugiau straipsnių