Gydytojas priminė 5 skaičius, atskleidžiančius sveikatos būklę

  • Teksto dydis:

„Egzistuoja teorija, negaliu tvirtinti, kad ji yra galutinai patvirtinta, bet lygiai taip pat ji nėra paneigta, kad žinduolių širdis, o mes ir esame žinduoliai, per gyvenimą daugiausiai [gali susitraukti] 3 mlrd. kartų. [...] Tai labai logiška“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jis įvardijo 5 skaičius, kurie svarbūs sveikatos būklei.

Pirmasis skaičius – tai cholesterolio kiekis kraujyje. Lietuvos širdies asociacijos duomenimis, nesergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis ar diabetu, bendras cholesterolio kiekis kraujyje turi būti mažiau kaip 5 milimoliai (mmol/l) litre. Mažo tankio lipoproteinų cholesterolio, vadinamojo blogo cholesterolio, turėtų būti mažiau kaip 3 mmol/l litre. Didelio tankio lipoproteinų cholesterolio, t. y., gerojo cholesterolio vyrams turėtų būti daugiau kaip 1,2, o moterims – 1,4 mmol/l.

„Sakoma, kad cholesterolis yra saikingai padidėjęs, jeigu jis siekia nuo 5 iki 6,5 mmol/l, žymiai padidėjęs – nuo 6,5 iki 8, o kritiškai padidėjęs – jei siekia daugiau kaip 8 mmol/l“, – teigia A. Unikauskas.

Antras svarbus skaičius – širdies susitraukimų arba pulso dažnis. Anot gydytojo, pulso dažnio norma yra nuo 60 iki 100 dūžių per minutę. Jei kalbama apie pulso dažnį ramybės būsenoje, sakoma, kad geriau, jog jis būtų tarp 50 ir 60 dūžių per minutę.

A. Unikausko teigimu, egzistuoja teorija, kuri nėra galutinai patvirtinta, bet nėra ir paneigta, kad žinduolių širdis, o mes ir esame žinduoliai, per gyvenimą daugiausiai gali susitraukti 3 mlrd. kartų.

„Tad, jeigu pulso dažnis yra 55 kartai per minutę, tai 3 mlrd. bus sulaukus maždaug 100 metų. Dar kartą noriu pasakyti, kad tai yra teorija, ji nėra galutinai įrodyta, bet vis dėlto tai labai logiška“, – kalba gydytojas.

Trečias svarbus skaičius – kraujo spaudimas. A. Unikauskas sako, kad idealus kraujo spaudimas yra 120 ir 80. Leidžiamas didžiausias viršutinis, vadinamasis sistolinis kraujo spaudimas yra 139, leidžiamas didžiausias apatinis spaudimas – 89.

„Jei kraujospūdis yra 140 ir 90 ar didesnis, reikėtų susirūpinti“, – pastebi gydytojas.

Kokie dar skaičiai svarbūs sveikatai, žiūrėkite vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Labai aciū prof. A.Unikauskui už puikias laidas ir gerus patarimus, aciū ir jo asistentei.Su Naujaisiais metais!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių