Gydytojas atskleidė, kodėl naudinga išlieti ašaras

„Byrančios ašaros padeda fiziškai atsikratyti neigiamų emocijų. [...] Tai nėra silpnybės ženklas, o kaip tik rodo stiprybę.

Pabandykite atsisakyti pasenusių klaidingų sampratų apie verkimą. Verkti gera ir sveika, tai padeda susidoroti su liūdesiu ir stresu“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ kalba gydytojas Alvydas Unikauskas.

Anot gydytojo, kai jaučiate stresą, nerimą ar esate piktas, gerai išsiverkus dažnai nepaaiškinamai palengvėja. Byrančios ašaros veikia kaip fizinis neigiamų emocijų atsikratymas.

„Verkimas gerina nuotaiką, padeda išsilaisvinti iš skausmo. Nors verkdami iš pradžių galite jaustis blogiau, praėjus tam tikram laikui, žmogus pajunta, kad jaučiasi geriau: pagerėja nuotaika, tai netgi gali padėti išlaisvinti iš fizinio skausmo“, – sako A. Unikauskas.

Verkimas sukelia meilės ir laimės hormonų išsiskyrimą: oksitociną ir taip vadinamus endorfinus. Šių medžiagų išsiskyrimas padeda malšinti fizinį skausmą.

Dar viena verkimo nauda – ašaros gali padėti sumažinti streso hormonų lygį. Ašarose yra didelė adrenokortikotropinio hormono koncentracija. Tai su stresu susijęs hormonas. Kai žmogus stipriai rauda, anot gydytojo, didelis ašarų kiekis padeda šiam hormonui ištekėti, žmogus jaučiasi geriau.

„Verkti reikia. Tai nėra silpnybės ženklas, o kaip tik rodo stiprybę. Pabandykite atsisakyti pasenusių klaidingų sampratų apie verkimą. Verkti gera ir sveika, tai padeda susidoroti su liūdesiu ir stresu. Verkimas taip pat yra būtinas norint išgyventi sielvartą“, – kalba gydytojas.

Daugiau apie verkimo naudą – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių