Gydymas priklauso ne tik nuo vaistų, bet ir nuo formos

  • Teksto dydis:

Pasak gydytojų, veiksmingas vaiko gydymas priklauso ne tik nuo paskirtų vaistų, bet ir nuo jų formos. Specialistai pataria, kokie preparatai labiau tinka darželinukui, kokie mokyklą lankančiajam ir kai tinkamai juos naudoti.

Žvakutės, sirupas, tabletės?

Kuo dažniausiai serga vaikai? Atsakymas paprastas – peršalimo ligomis. Tuomet vaikui dažnai duodama temperatūrą mažinančių ir skausmą malšinančių preparatų. Jie būna tablečių, sirupo, miltelių ar žvakučių formos. Ir nors visose jose sudedamosios dalys yra tos pačios, veikia jos skirtingai. Pavyzdžiui, jeigu mažam vaikui reikia greitai „numušti“ temperatūrą arba numalšinti skausmą, jam geriau duoti sirupo arba miltelių, siestų vandeniu. Mokyklinukui jau tiks ir tabletės. Vaistai pradės veikti maždaug po pusvalandžio.

Žvakutės šiek tiek „lėtesnės“, tačiau turi savų privalumų. Pirma, jos ypač tinka mažyliams, kuriuos sunku įkalbėti išgerti vaistus. Antra, tai saugiausias būdas vaikui, kuris yra alergiškas, gydyti. O štai sirupe būna įvairių priedų, galinčių sukelti alerginę reakciją. Ir trečia, žvakutės poveikis yra ilgesnis. Todėl jas rekomenduojama naudoti prieš einant miegoti. tiesa, mažiems vaikams žvakutės dažnai sukelia defekaciją. Todėl jeigu mažylis iš kart po to, kai žvakutė buvo įvesta, nuėjo į tualetą, procedūrą reikėtų pakartoti.

Gydome gerklę

Net ir paauglį, sergantį angina ar peršalimo ligomis, sunku įkalbėti skalauti gerklę. Tačiau jis su malonumu gydysis čiulpiamosiomis malonaus vaisių skonio tabletėmis nuo gerklės skausmo.

O kaip gydyti mažą vaiką? Jiems gerklės skausmui malšinti gydytojai dažniausiai skiria purškiamus vaistus. Būkite atidūs vaikui purkšdami preparatą – per stipri srovė gali sukelti gerklės spazmą ir vaikas ims springti bei kosėti.

Vėl sloga?

Dažniausiai vaistai nuo slogos yra lašiukų formos. Tačiau nemažai žmonių nemoka jų tinkamai naudoti. Visiškai nenaudinga jų lašinti, jei nosis užsikimšusi. Pirmiausia nosį reikia iššnypšti. Mažiems vaikas vaistinėje rekomenduojama įsigyti specialų siurbliuką, nosiai valyti. Didesnis vaikas jau pats gali išpūsti nosį, tik tai irgi reikia daryti teisingai. Pirma užkimšus vieną šnervę užkimšus kitą, po to atvirkščiai.

Jeigu nosis labai užsikimšusi, galima padaryti sodos inhaliaciją. Į 0,5 litro užvirusio vandens reikia suberti šaukštelį sodos. Ant silpnos ugnies puodą su mišiniu palaikyti dar 10-15 min. Po to atsargiai, kad nenusidegintų, duoti vaikui pakvėpuoti garais. Tiesa, tokią procedūrą galima naudoti tik vyresniems nei 7 metų amžiaus vaikams.

Vaistai lašinami taip: vaiką reikia paguldyti ant nugaros, pasukti jo galvą į dešinę ir sulašinti vaistus į dešiniąją šnervę. Ir atvirkščiai. Purškiamus vaistus į nosį galima naudoti tik vyresniems nei dvejų metų amžiaus vaikams.

Kiti atvejai

Ausų ligomis sergančiam vaikui, gydytojai dažnai skiria lašiukų. Juos būtinai reikia sušildyti flakonėlį patalpinus į šiltą vandenį. Prieš lašinant preparatą vaiko ausytę rekomenduojama išvalyti. Jeigu gydytojai paskyrė vaistus tepalo formos, juo reikia tepti ausies kriauklę ir aplink ją.

Pasak šeimos gydytojų, tėvai dažnai jų teiraujasi, kaip tinkamai sulašinti vaistus į akis? Vaiką reikia paguldyti ant nugaros, šiek tiek patempkite žemyn mažylio akies apatinį voką. Vaistus lašinkite į akies vidų arčiau smilkinio. Akių tepalą reikia tepti specialia mentele apatinio voko kraštą. Po to paprašykite vaiko užmerkti akis ir lengvai pamasažuokite, kad vaistai pasiskirstytų tolygiai.

Sutrikus virškinimui dažniausiai net ir mažiems vaikams skiriama tablečių. Bet kokią tabletę reikia smulkiai sutrinti ir atskiesti virintu vandeniu. jeigu vaikas per mažas, kad galėtų taip vartoti vaistą, šį jam į burną atsargiai galima sušvirkšti švirkštu be adatos
Verta žinoti:
Pasak Belgijos mokslininkų, įprotis perlaužti tabletę pusiau per skiriamąją liniją, tikintis, kad taip perpus sumažinama vaisto dozė, nėra tinkamas. Statistika rodo, kad net trečdalio taip padalintų tablečių dozuotė nėra tiksli.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių