Gydymas akupunktūra – tarsi tigro gaudymas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Bėk nuo mediko, kuris gydo tik akupunktūra, o jo darbo kabinete nesijaučia prideginimo kvapo. Tam pritaria tradicinės kinų medicinos meistras bei tai či profesorius Liu De.

Bėk nuo mediko, kuris gydo tik akupunktūra, o jo darbo kabinete nesijaučia prideginimo kvapo. Tam pritaria tradicinės kinų medicinos meistras bei tai či profesorius Liu De.

Senas pekinietis

"Kino tautybė nėra garantija, kad jis bus geras akupunktūros specialistas", – sako Šveicarijos mieste Ženevoje su žmona lietuve Aušra gyvenantis Liu De, kelioms savaitėms atvykęs pailsėti į Lietuvą, kur praleido ne vienus gyvenimo metus.

Kinas iš savo tėvynės išvyko, kai dar buvo vaikas.

"Mano tėvas buvo garsus gydytojas, ginekologas, oficialiai pripažintas kinų tradicinės medicinos specialistas, – pasakoja Liu De ir ant popieriaus lapo rašo savo tėvo vardą ir pavardę: Liu Wei. – Apie skausmingą kinų kultūrinę revoliuciją, kai iš šalies buvo priversti išvažiuoti daug garsių žmonių, nekalbėsime."

Liu De šeima – seni pekiniečiai: Kinijos sostinėje jo protėviai apsigyveno prieš 300 metų. Liu De senelis buvo pirmojo Kinijos banko vienas direktorių. Senelio brolis Havajuose įkūrė milžinišką bendrovę.

Gydomieji cigarai

Kada ir kur Liu De pradėjo mokytis Zhen Jiu – akupunktūros ir prideginimo meno?

"Kai buvau 14 metų, mane kinų tradicinės medicinos pradėjo mokyti tėvas, – Liu De neslėpė pasitenkinimo, kai išgirdo klausimą apie "Zhen Jiu". – Teisingai! Šie žodžiai turi būti naudojami tik kartu. "Zhen" – adata, neįmanoma be "jiu" – ugnies. Kinijoje nesupras, jei paklausite apie "zhen", nes galbūt klausiate apie siuvimą. Yra ligų, kur pirmiausiai naudojamas "jiu" – prideginimas, o tik po to – adatos. Neretai naudojant tik adatas poveikis bus mažesnis, o kartais – neefektyvus."

Prideginti naudojamos cigarus primenančios tūtelės su gydomosiomis žolelėmis. Daugiau nei 20 pagrindinių žolių, kurių viena svarbiausių – paprastasis kietis, renkamos pavasarį. Per  vasarą džiovinamos, o rudenį susukamos į ryžių popierių ir naudojamos prideginti.

Naudojant specialią prideginimo techniką karščio banga per taškus skverbiasi į kūną.

Turi profesoriaus laipsnį

"Imk adatas ir gydyk", – Liu De pamena tėvo žodžius, kai pamatė pirmąjį pacientą.

Juo buvo mokyklos direktoriaus pavaduotojas. Norėdamas gydyti Europoje, Liu De privalėjo įgyti akupunktūros specializaciją. Tokią galimybę gavo Sankt Peterburge.
Išmoko ir masažo bei tai či meno. Pastarojoje srityje turi profesoriaus laipsnį.

Tradicinėje kinų medicinoje naudojama fitoterapija – gydymas augalais, vaistažolėmis, masažas, skirstomas į manualinį ir raumenų atpalaidavimo, bei kiti metodai.

Naudojo prieš mūsų erą?

– Zhen jiu kritikai mano, kad akupunktūra žmonėms nepadeda ir veikia tik placebo efektu, – pasiteiravome Liu De.

– Taip gali sakyti žmonės, nieko neišmanantys apie tradicinę, per tūkstančius metų patikrintą kinų mediciną. Kinų tauta – labai pragmatiška. Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė sąrašą ligų, kurias rekomenduoja gydyti akupunktūra.

Tarp mano pacientų yra verslininkų, politikų. Vienas jų – JTO būstinės Ženevoje buvęs generalinis sekretorius.

Kaune gydžiau ir diplomuotus medikus, profesūrą. Docentas Stasys Ragaišis negalėjo paeiti be lazdos, o po gydymo savo gimtadienio šventėje kėlė tostą už tradicinę kinų mediciną.

Nekritikuoju Europos ir neišskiriu tradicinės kinų medicinos. Didesnė nauda būtų, jei sujungtume jas kartu – sėkmingai tai daroma JAV. Niujorke yra keletas klinikų, kur ligoniai siunčiami ne tik pas tradicinės Vakarų, bet ir kinų medicinos gydytojus,  ajurvedos specialistus. Kažką panašaus jau ketinama daryti ir Šveicarijoje – Lozanoje.

Naudoja po vėžio

– Kaip patikėti, kad nuo adatos dūrio dings, pavyzdžiui, dantų skausmas arba liga?

– Zhen jiu turi analgetinį efektą, todėl naudojama skausmui malšinti net po operacijų. Akupunktūra ir prideginimas dažniausiai išgydo funkcinius pakitimus, sunkiau – organinius, tačiau ji beveik nepadės, jei sergate vėžiu. Bet yra pacientų, kuriuos šis metodas stiprina po vėžio operacijos.

– Kodėl akupunktūra neveiksminga be prideginimo?

– Mano tėvas sakydavo, kad jei ateini į akupunktūros kabinetą ir nejunti žolelių kvapo, bėk nuo to mediko. Daugelio ligų priežastis yra šalčio ir drėgmės persismelkimas į organizmą. Šį poveikį organizmui galima panaikinti tik prideginimo būdu.

Galima ir pakenkti

– Prideginus lieka randai?

– Ne.  Šiais laikais odos neliečiame, bet karštis didelis, šiluma įsiskverbia giliai ir užpildo kanalus.

– Kaip veikia akupunktūra su prideginimu?

– Jei šviesoforas neveikia, susidaro chaosas. Tuomet reikia reguliuotojo, kuris paskirsto srautus, nurodo, kur važiuoti. Zhen adata reguliuoja energijos tėkmę.

Tačiau jei autostradoje spūstyje baigėsi benzinas, tuomet policininkas nepadės. Benzinas yra jiu – prideginimas. Geriausia, kai tai naudojama kartu: zhen normalizuoja energiją, jos tekėjimą, nurodo teisingas kryptis, jiu papildo atgaivintą energiją.

Akupunktūra turi augantį efektą, todėl norint sulaukti stabilaus rezultato, reikia bent 12 seansų. Pirmiausia nustatoma, kas pacientui yra. Tai gali užtrukti valandą, dvi. Europietiški tyrimai – gerai, bet kinų akupunktūra turi ir savo diagnostiką – pagal pulsą, liežuvį, akis ir ausis.

Tinka ir kūdikiams

– Akupunktūra vaikams vertinama prieštaringai. Kokia jūsų nuomonė?

– Girdėjau, kaip viena ponia, užsiimanti akupunktūra, teigė, kad iki 11–12 metų amžiaus vaikams zhen jiu negalima taikyti.  Klaidinga nuomonė! Ja galima gydyti net kūdikius.

– Zhen jiu veikia nuo 360 iki 2000 kūno taškų?

– Pagrindiniai – 365, kiekvienai metų dienai. Didelės įtakos turi poveikis iš kosmoso. Tradicinė kinų medicina stipriai susijusi su kosmosu, nes žmogus susijęs su gamta. Juk mūsų kūne yra apie 70 proc. vandens. Žemės paviršiuje – tiek pat. Mes – neatsiejama visatos dalis.

– Yra skirtumų, gydant vyrą ir moterį?

– Negalima jų lyginti todėl, kad moters organizmas – labai subtilus. Dėl to vyrų ir moterų gydymo metodai skirtingi.

Išgelbėjo gyvybę

– Kiek jūs turite adatų?

– Daug. Juokaujame, kad geriems klientams adatų negailime.

– Tiesa, kad organizme yra taškų, kai įdūrus su adata žmogų galima nužudyti lėta mirtimi?

– Tai nėra mitas, aukščiausio lygio meistrai sugebėtų tai padaryti. Beje, Afganistane buvo rusiškai be akcento kalbėjusių kinų specialiųjų jėgų "Juodieji gandrai" karių, kurie moka ir šios technikos subtilybių. Senovės Kinijoje sakydavo, kad gydydamas adatomis turi būti labai atsargus, nes tai – tarsi tigro gaudymas.

– Įdomu, kur tie mirties ir gyvybės taškai?

– Tie taškai yra ne žmogaus organizmo paviršiuje, o giliai. Reikia mokėti ypatingos metodikos ne tik įdurti, bet ir tinkamai stimuliuoti tą tašką, sukelti neigiamą energiją, ir žmogus mirs.
Kartą, skrisdamas lėktuvu iš Londono, pagelbėjau vienam keleiviui. Jo kraujospūdis buvo neįtikimai žemas, žmogus pradėjo mėlti, medicinos sesuo jautėsi bejėgė. Paprašiau adatos arba smeigtuko. Pasinaudojau senu metodu, kurio tėvas mane išmokė. Laimė, spėjome padėti tam keleiviui.

Nuėjęs į savo vietą užsnūdau. Po valandėlės jaučiu, kažkas budina. Pramerkęs akis pamačiau besišypsančias stiuardeses su didele dėže saldainių. "Įgulos vardu dėkojame už išgelbėtą žmogaus gyvybę", – pasakė jos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

danute

danute portretas
laba diena as maciau daug graziu atsiliepimu apie si kilnu profesoriu Liu-De-ne kur galima rasti sio garbingo daktaro kontaktus busiu dekinga

Simonas Rukanskis

Simonas Rukanskis portretas
Šio vyro žmona yra mano mokytoja. Brangi mokytoja, Čia aš Jūsų mokinys Simonas iš buvusios Jūsų klasės 4b. Ar dar prisimenate mane? Aš, Domas Žiaukas, Andrius Sabonis, Haroldas Petraitis mokomės Jėzuituose. Tikrai šauni mokykla. Viskas labai griežta, kaip Jūs mums ir sakėte ketvirtoje klasėje. Kaip Jūsų nauji penktokai? Prašau atrašykite. Su didele pagarba Simonas Rukanskis.

ona

ona portretas
be galo dekinga siam zmogui uz atstatyta sveikata
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių