Grybai gali tapti žudikais

Prasidėjus grybavimo sezonui, medikai ragina grybautojus būti atidžius. Kiekvienais metais, kai po lietaus pradeda dygti grybai, į ligonines pkūstelėja apsinuodiję grybų mėgėjai.

Gali baigtis tragiškai

Lietuvoje auga 40 rūšių nuodingų grybų, kelios rūšys yra mirtinai nuodingos. Tai žalsvoji ir blyškioji bei baltoji musmirės.

Toksikologas Algirdas Stonys akcentuoja: "Svarbiausia, kad žmonės nesumaišytų nuodingiausių Lietuvos grybų – žalsvosios, blyškiosios ir baltosios musmirių – su nenuodingais grybais."

Pasak toksikologo, žalsvąją musmirę grybautojai neretai sumaišo su ūmėde, blyškiąją ir baltąją – su pievagrybiais.

Tokių gyvybei pavojingų apsinuodijimų gydytojo praktikoje nepasitaikė itin daug, tačiau visi iki vieno buvę ypač sunkūs, dauguma tokių apsinuodijimų pasibaigė tragiškai.

Simptomas – laikas

Suvalgius, pavyzdžiui, nuodingos, tačiau ne mirtinai, raudonosios musmirės, pirmi simptomai – pykinimas, silpnumas, vėmimas, viduriavimas – pasireikš iškart, nepraėjus nė dviem valandoms.

O suvalgius žalsvosios, blyškiosios ar baltosios musmirių žmogus ilgą laiką nejaučia jokių simptomų. Pirmieji apsinuodijimo požymiai pasireiškia praėjus ne anksčiau nei po 6 valandų.

Prasideda skrandžio, virškinimo negalavimai, silpnumas, viduriavimas. Po kurio laiko savijauta dažnai pagerėja – tada žmonės nusprendžia nesikreipti į gydymo įstaigą, o tai ir būna didžiausia klaida, nes būtent pagerėjimo metu prasideda antroji, slapta, stadija. Jos metu, nors žmogus jaučiasi gana gerai, kepenyse įvyksta negrįžtamų pakitimų, dėl kurių medikai jau nebegalės niekuo padėti.

Gydytojas privalo žinoti

Medikai nori priminti žmonėms, atvykusiems dėl galimo apsinuodijimo grybais, susikaupti, apgalvoti, kada ir kokių valgė grybų, būtinai šią informaciją pateikti gydytojui, nes nuo to priklauso ir gydymas.

Toksikologas A.Stonys iš savo gydymo praktikos pastebėjo, kad jei žmonės suvalgė grybų ir simptomai prasidėjo iškart, nepraėjus nė dviem valandoms, dažniausiai visada pasakoma, kad buvo valgyta grybų. Tačiau esant pavojingiausiam apsinuodijimui, kai simptomai pasireiškė po šešių ir daugiau valandų, pacientai pamiršta paminėti, kad valgė grybus. Taip prarandamas brangus laikas, nes medikai turi patys pagal simptomus ir laboratorinius tyrimus išsiaiškinti tikrąją negalavimo priežastį.

Gydytojas taip pat pataria nepirkti grybų turguose, o jei jau kito pasirinkimo nėra – pirkti tik vienos rūšies, nesupjaustytus grybus, geriausia – voveraites, baravykus, raudonviršius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių