Grožio iliuzija lėkštėje – maisto dažikliai

Ryškus, spalvingas maistas kelia apetitą ir atrodo viliojančiai skaniai, o produkto spalva tikrai itin stipriai veikia mūsų supratimą apie maistą ir tai, kaip mes jį priimame. Be to, spalva veikia ne tik mūsų akis, bet ir skonį bei virškinimą. Ji, kaip kosmetika ant merginos veido, pagerina išvaizdą, sukelia pasigėrėjimą ir apgauna pojūčius.

Nemaža dalis maistinių dažiklių yra randami gamtoje. Šiandien vartotojai kur kas labiau sąmoningi nei prieš kelis dešimtmečius, tačiau natūralumo paieškos lėmė ir tai, kad pastaruoju metu baiminamės daugybės maisto priedų. Net jei ir žymimi „E“ raide, maisto priedai ne visuomet yra sintetiniai ar kenkia sveikatai.
Pavyzdžiui, žalią spalvą maistui suteikia natūralus augalinis chlorofilas, žymimas kodu E 140. Jo gausu žalios spalvos vaisiuose bei daržovėse. Geltoną ir oranžinę spalvas maistui suteikia vadinamieji karotinoidai – tai labiausiai gamtoje paplitę maistiniai dažikliai, žymimi kaip E 160. Jų gausu oranžinės spalvos daržovėse, tokiose kaip morkos. Tamsioms spalvoms išgauti maisto produktų ir gėrimų gamintojai naudoja karamelę, kuri žymima kaip E 150. Ji ypatinga tuo, kad yra net kelių atspalvių, todėl prie E 150 pridėta raidė a, b, c ar d nurodo toną – a auksinio atspalvio, d – itin tamsaus juodojo šokolado. O štai rožinę spalvą ledams ar jogurtams suteikia ne tik braškės, bet ir paprastieji burokėliai dažiklis – E 162.

Deja, ne visos spalvos yra sutinkamos gamtoje, todėl tokiems atspalviams kaip ryškiai žydra ar tamsiai mėlyna išgauti yra naudojami sintetiniai dažikliai. Dažniausiai jie naudojami nuspalvinti įvairius saldainius, kramtomąją gumą - tokius produktus, kuriuos labiausiai mėgsta vaikai. Jų ryškios spalvos ypač traukia akį. Dėl atsparumo išorinėms sąlygoms – drėgmei, temperatūrų skirtumui, sintetiniais dažikliais gali būti spalvinami ledai, fermentinio sūrio gaminiai.

Specialisto komentaras:

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėja Ilona Drulytė:

Teigti, kad visi maisto produktai yra pagražinti maistiniais dažikliais neteisinga. Maistiniais dažai yra viena iš maisto priedų kategorijų, kuri yra griežtai reglamentuota.

Maisto priedai – tai medžiagos, kurios pačios savaime nėra maistas ar sudėtinės jo dalys. Maistiniai kvapai ar dažikliai yra sąmoningai dedami į maistą technologinio proceso metu, siekiant suteikti jam pageidaujamų juslinių ar kitų technologinių savybių – pavyzdžiui, pagerinti ar paryškinti produkto spalvą.

Yra nustatytas tiek pačių dažiklių sąrašas, tiek ir jų grynumas bei leistini kiekiai. Yra net specialus kai kurių dažiklių ženklinimas, nes tyrimais nustatyta, kad tam tikri dažikliai gali sukelti vaikų hiperaktyvumą. Kalbant apie vaisus ir daržovės, dažnai tenka išgirsti iš vartotojų, kad jie visi nupurkšti maistiniais dažais, kad būtų patrauklesni. Tačiau taip tikrai nėra. Tiesa, dažiklių kiekiai maisto produktuose priklauso ir nuo jo sudėties. Vienų dažiklių koncentracijos ribojamos labiau, kitų leidžiama dėti tiek kiek reikia. Dažikliai gali būti natūralios ir cheminės sudėties.

Be to, yra tam tikros  maisto produktų grupės į kurias dažiklių visai negalima dėti.  Pavyzdžiui duona, pienas, kakava, aliejus, ir daugelis kitų, produktų kurie vartojami kasdiena. Dažikliai dažniausiai naudojami įvairiuose konditerijos gaminiuose, įvairiuose desertuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Atskleidė, ką svarbu žinoti apie dehidrataciją žiemą
    Atskleidė, ką svarbu žinoti apie dehidrataciją žiemą

    Nors šaltuoju metų laikotarpiu dažnam atrodo, kad troškulys užklumpa kur kas rečiau, tokia savijauta tėra saviapgaulė. Siekiant palaikyti skysčių balansą, gaivinti organizmą gėrimais būtina net ir žiemą, mat dehidratacija tada ne k...

  • Devyni mažai girdėti faktai apie motinos pieną
    Devyni mažai girdėti faktai apie motinos pieną

    Motinos pienas, nors gausiai tyrinėjamas mokslininkų, vis dar turi paslapčių. Pavyzdžiui, kodėl berniuką maitinančios motinos piene yra 25 proc. daugiau kalorijų nei maitinančios mergaitę? Kodėl pieno sudėtis kinta keičiantis maitinimo laikui? ...

    1
  • Nustatoma daugiau prekybos nesaugiais maisto papildais atvejų
    Nustatoma daugiau prekybos nesaugiais maisto papildais atvejų

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai atkreipia vartotojų dėmesį, kad nustatoma vis daugiau prekybos maisto papildais atvejų, kai dėl jų sudėtyje esančių neautorizuotų Europos Sąjungoje (ES) medžiagų, uždraudžiama jai...

  • J.Brėdikis: svarbu išsivalyti ir nuo dvasinių toksinų
    J.Brėdikis: svarbu išsivalyti ir nuo dvasinių toksinų

    Apie žmogų – visatos dalį, jo subtiliąsias energijas ir informacinę komunikaciją. Pradedant ląstelės DNR iki globalaus lygmens. Apie visuotinę nelygybę ir mus supančias matricas. Apie tai ir dar daugiau – septintoji akademiko Jurgio Br...

    3
  • Medikų algų klausimas – tik ledkalnio viršūnė
    Medikų algų klausimas – tik ledkalnio viršūnė

    Vyriausybei ir medikams tariantis dėl galimybės didinti atlyginimus, pastarieji atveria vis daugiau sveikatos sistemos piktžaizdžių. ...

  • Vaistai – tarsi picos: bus galima užsisakyti telefonu?
    Vaistai – tarsi picos: bus galima užsisakyti telefonu?

    Sąmyšis dėl vaistų receptų sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą privertė keisti savo poziciją. Belieka tikėtis, kad ministras atšauks idėją priversti gydytojus savo pacientus gydyti telefonu. ...

    3
  • Mitybos specialistė apie vaikų pusryčius: ką valgyti, o ko ne?
    Mitybos specialistė apie vaikų pusryčius: ką valgyti, o ko ne?

    Vaikų pusryčiams tinka šie patiekalai ir produktai: sumuštiniai, jeigu jiems naudojama bemielė pilnagrūdė duona be cukraus ir jeigu sumuštinyje nėra perdirbtų mėsos produktų, vaisiai, uogos, riešutai, avokadai, blyneliai, j...

  • Kas lemia, kurie vaistai receptiniai, o kurie – ne?
    Kas lemia, kurie vaistai receptiniai, o kurie – ne?

    Kodėl registruoti vaistai taip ilgai būna receptiniai, juk tai – ne šventa karvė, stebisi Seimo narė gydytoja Irena Degutienė. Jos nuomone, apskritai receptinių vaistų turėtų būti kuo mažiau. Tad kokiais kriterijais remiantis nusprend...

    8
  • Abiturientės gyvenimą sukrėtusi tragedija: sukniubo ir šaukė, kad miršta
    Abiturientės gyvenimą sukrėtusi tragedija: sukniubo ir šaukė, kad miršta

    Abiturientės Ugnės ir jos tėčio gyvenimas per vieną akimirką apsivertė aukštyn kojomis. Dėl staiga plyšusios kraujagyslės mergina buvo paralyžiuota. Užtruko, kol buvo nustatyta tikroji diagnozė, skirtas adekvatus gydymas. Laimei, daba...

    17
  • Sveikatai palankus maistas – jau ant darželinukų stalo
    Sveikatai palankus maistas – jau ant darželinukų stalo

    Netylant diskusijoms, kaip maitinti vaikus darželiuose, kas atsakingas, kad ugdymo įstaigas pasiektų kokybiški ir sveikatai palankūs produktai, kaip paskatinti vaikus valgyti sveikai, Kėdainių lopšelis-darželis jau žengia žingsnį į pri...

    3
Daugiau straipsnių