Gripo epidemija – ant nosies, bet ginklai jai suvaldyti baigėsi?

Panoręs pasiskiepyti nuo gripo mokama vakcina, klaipėdietis buvo šokiruotas – apskambinęs didžiausias šias paslaugas teikiančias įmones liko nieko nepešęs. "Gripo epidemija ant nosies, o pasiskiepyti negali", – piktinosi vyras.

Pamokė pernykštė liga

36 metų klaipėdietis pasakojo niekada rimtai nesirgęs, tačiau praėjusią žiemą užklupusi virusinė liga kelioms savaitėms paguldė į ligos patalą.

Tad šiais metais, pradėjus vėsti orams, individualiosios įmonės savininkas nusprendė nerizikuoti ir pasiskiepyti. Jis paskaičiavo, kad keliasdešimt eurų kainuojanti gripo vakcina atsieis pigiau, nei gydymasis vaistais bei nedarbingumas.

Vyras nusprendė ne tik pats pasiskiepyti, bet sumokėti už skiepus pasiūlė ir dviem savo darbuotojams.

Pasidomėjęs pasiūla ir vakcinų veiksmingumu, jis nusprendė rinktis keturvalentę gripo vakciną, kainuojančią apie 18–20 eurų.

Atsakymai – tik neigiami

Paskambinęs į vieną privačią gydymo įstaigą, klaipėdietis išgirdo paaiškinimą, kad šiuo metu mokamų gripo vakcinų neturima – jų reikėtų užsakyti, o tada su pacientu bus susisiekta.

Tačiau nei po savaitės, nei po kitos vyras skambučio iš gydymo įstaigos taip ir nesulaukė.

Pradėjus domėtis, paaiškėjo, kad minėtoji gydymo įstaiga vos ne kasdien skambina vakcinos tiekėjams, tačiau veltui – taip laukiamos vakcinos negauna.

Tada klaipėdietis apskambino dar kelias nuo gripo skiepijančias įmones, tačiau visur išgirsdavo neigiamą atsakymą. Tik vienoje vietoje buvo pasiūlyta kreiptis po kelių savaičių, tikintis, kad keturvalentės vakcinos pagaliau atveš.

Kitos privačios gydymo įstaigos neteikė jokių vilčių ir įspėjo, kad mokamos gripo vakcinos šį sezoną greičiausiai jau nebegaus.

Gripo sezonas tik įsibėgėja, o niekur neįmanoma pasiskiepyti net už savo pinigus.

"Nieko nesuprantu. Gripo sezonas tik įsibėgėja, o niekur neįmanoma pasiskiepyti net už savo pinigus. Kažkoks absurdas. Ir kas dėl to bus kaltas? Nuolat aiškinama, kaip svarbu skiepytis, o čia neturi vakcinos", – piktinosi verslininkas.

Žinia nustebino

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento atstovai tik iš dienraščio "Klaipėda" sužinojo, kad uostamiestyje pritrūko mokamos vakcinos nuo gripo.

"Asmens sveikatos priežiūros įstaigos mokamomis gripo vakcinomis apsirūpina savarankiškai, pačios ASPĮ planuoja mokamos gripo vakcinos kiekius ir užsisako tiesiogiai šių vakcinų iš vakcinos tiekėjų. Mūsų įstaiga mokamų gripo vakcinų užsakymo procese nedalyvauja", – paaiškino Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė.

Kas mėnesį gydymo įstaigos Klaipėdos departamentui pateikia duomenis apie pasiskiepijusius nemokama ir mokama gripo vakcina. Specialistė sakė kol kas nepastebėjusi, kad pastarųjų skaičius būtų gerokai sumažėjęs.

Pastebima, kad aktyviausiai nuo gripo žmonės skiepijasi spalį–lapkritį.

Neįvertino poreikio

Susisiekus su vienais iš tiekėjų, paaiškėjo, kad problema dėl mokamų keturvalenčių gripo vakcinų iš tiesų egzistuoja.

Farmacijos kompanijos "Limedika" atstovas Džeraldas Kauneckas paaiškino, kad šį rudenį žmonės pradėjo labiau skiepytis nei ankstesniais metais, tad nebuvo įvertintas realus vakcinų poreikis.

"Pastebimai išaugo poreikis, tad pritrūko vakcinos. Kompanija taip pat sulaukia užklausų ir iš šeimos gydytojų, besiteiraujančių, kada gausime vakcinos", – aiškino atstovas.

Tačiau norint užsakyti gripo vakcinų iš kitų užsienio tiekėjų, nei numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos, kompanijai tenka prašyti pastarosios leidimų.

Nepanorę detalizuoti, kokių dėl to kyla problemų, farmacininkai siūlė kalbėti su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kita farmacijos kompanija, besirūpinanti vakcinų tiekimu į Lietuvą, pažadėjusi atsakyti į pateiktus klausimus, savo komentaro taip ir nepateikė.

Procese nedalyvauja

SAM paprašius pakomentuoti gripo vakcinų įsigijimo tvarką, komentaras buvo lakoniškas.

"Dėl nemokamų vakcinų kiekvienais metais gydymo įstaigos teikia ligonių kasoms vakcinų poreikį. Kitaip tariant, jos pačios pasiskaičiuoja, kiek vakcinos dozių gali prireikti ir apie tai informuoja Valstybinę ligonių kasą (VLK), kuri vykdo pirkimą. Tad vakcinos buvo perkamos ir paskirstomos pagal tai, kiek jų paprašė pačios įstaigos.

O mokamas vakcinas perka pačios gydymo įstaigos, tad jos taip pat skaičiuoja poreikį ir pačios vykdo pirkimus. Nei ministerija, nei VLK šiame procese nedalyvauja", – paaiškino SAM atstovė Alina Žilinaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegul

Tegul portretas
Tegul sugaudo viruso plstintojus is labaratoriju ir niekas nedirgs nejau dar tikite kad be miekieno pagalbos tie virussi plinta zmoniu pasaulyje perdaug tai ir treniruojasi kaip juos isnaikinti kodel gripu niekas neserga izrailyje Kodel

M

M portretas
Jei pasidomėtumėt, skiepas 100% neapsaugo nuo gripo. Vistiek gali susirgti, nes gripo yra daug atmainų.

Au

Au portretas
Kaune tas pats.Sąmokslas kažkoks.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių