Grėsmę vaikų sveikatai suvaldyti gali ne tik gydytojai, bet ir tėvai

  • Teksto dydis:

Turbūt visi, kurie turi vaikų, sutiks, kad savo atžaloms visuomet norisi suteikti tik tai, kas geriausia. Lepindami vaikus įvairiais skanėstais ar galimybe ilgas valandas leisti prie kompiuterio ekrano dažnai nesusimąstome, kad tai gali neigiamai paveikti jų sveikatą.

Vaikų ligų gydytojai stengiasi atkreipti dėmesį į opiausius vaikų susirgimus ir skatina tėvus atsakingai formuoti savo atžalų sveikos gyvensenos įpročius, nes tai ateityje gali padėti išvengti sunkių lėtinių susirgimų ar netgi psichologinių problemų.

Šiuolaikinių vaikų problemos – nuo peršalimo iki nutukimo

Įvairaus amžiaus vaikai itin dažnai kenčia nuo įvairių infekcinių kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ar šlapimo organų sistemos ligų. Tačiau bėgant metams neretai išryškėja ir įvairūs lėtiniai susirgimai, ypač – laikysenos sutrikimai ar per didelis kūno svoris. Panašiais pastebėjimais dalinasi ir vaikų ligų gydytoja Sabina Karosienė. „Šiais laikais vaikai mažai juda, daug laiko praleidžia nepatogiai sėdėdami, todėl krypsta stuburas, formuojasi netaisyklinga laikysena. Taip pat pastebiu, kad vaikų mityba dažnai yra nevisavertė, nereguliari ir nesaikinga, todėl vis daugiau vaikų kenčia nuo nutukimo“, – pasakoja specialistė.

Vaikų mityba dažnai yra nevisavertė, nereguliari ir nesaikinga, todėl vis daugiau vaikų kenčia nuo nutukimo.

Iš tiesų, vaikų nutukimas yra naujųjų laikų problema. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, visame pasaulyje mažiausiai 20 milijonų jaunesnių nei penkeri metai vaikų jau turi antsvorio, o nutukusių mažamečių skaičius nuolat auga. Savo vaikus įvairiais skanėstais lepinti mėgstančius tėvus gydytoja S. Karosienė perspėja, kad prie svorio didėjimo ženkliai prisideda užkandžiavimas tokiais produktais kaip bandelės, saldumynai, bulvių traškučiai bei mažųjų taip mėgstami saldinti gėrimai. „Vaikų antsvoris tampa rimtu pavojumi sveikatai, ir ilgainiui sukelia tokias bėdas kaip padidėjęs kraujospūdis, širdies bei kraujagyslių ligos ar netgi vėžys“, teigia ilgametę patirtį turinti specialistė. Be to, antsvoris gali žaloti ne tik fizinę, bet ir psichinę sveikatą – nutukę vaikai dažnai kenčia dėl bendraamžių užgauliojimų, menkos savivertės, valgymo sutrikimų ar netgi depresijos.

Ką daryti, kad vaikas augtų sveikas?

Visi tėvai nori, kad jų vaikų gyvenimo netrikdytų įvairūs susirgimai, tačiau jiems dažnai pritrūksta žinių, padedančių į vaiko dienotvarkę įtraukti sveikatą tausojančių įpročių. Tačiau vaikų ligų gydytoja S. Karosienė teigia, kad tai kur kas paprasčiau, negu atrodo – vadovaujantis vos trimis esminėmis taisyklėmis galima išvengti nepaprastai daug vaikus kamuojančių sveikatos problemų. „Visų pirma, pasirūpinkite, kad vaiko mityba būtų kuo įvairesnė ir reguliari – pirkite kuo sveikesnius maisto produktus, nemaitinkite vaikų per prievartą. Antra, kuo dažniau eikite su vaikais į lauką, skatinkite lankyti užsiėmimus, kuriuose reikėtų aktyviai judėti. Ir, trečia – stebėkite, kad vaikas visada būtų pailsėjęs, nes nuovargis – vienas didžiausių sveikatos priešų“, tikina specialistė.

Keisti gyvenimo būdą pradėkite pamažu, be didelio spaudimo – net ir nedidelis pokytis gali teikti nepamatuojamą naudą. Pavyzdžiui, norint užtikrinti pakankamą vaiko fizinį aktyvumą, geriausia, kad kartu sportuotų visa šeima, o siekiant padėti įsisąmoninti sveikos mitybos principus, vaikui matant derėtų gaminti bei valgyti tik vertingą ir subalansuotą maistą. Kalbant apie poilsį – jeigu antsvorio turintis vaikas išmoks eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu, ilgainiui normalizuosis jo mitybos režimas, svoris, stiprės kaulai bei raumenys.

Svarbiau už viską – tinkamas tėvų pavyzdys

Specialistai pastebi, kad jau nuo pat pirmųjų savo gyvenimo mėnesių vaikai stebi aplinką, kaupia informaciją ir įsisąmonina suaugusiųjų elgesį. Kitų žmonių elgesys – pagrindinis vaikų informacijos šaltinis ir jų pačių elgesio pagrindas. Čia itin svarbus vienas esminis aspektas – net jei nuolat moralizuosite ir kalsite vaikui į galvą sveikos gyvensenos bei mitybos principus, o patys tuo metu užkandžiausite greitu maistu ir propaguosite pasyvų gyvenimo būdą, vargu ar pavyks pasiekti norimą rezultatą.

Su tuo sutinka ir „Euromed” specialistė S. Karosienė: „Per ilgametę savo darbo patirtį pastebėjau, kad sveiko gyvenimo būdo taisyklių paisančių tėvų vaikai taip auga sveikesni – rečiau serga, turi mažiau sveikatos problemų ir pasižymi aiškiais sveikos gyvensenos principais. Norėtųsi, kad tėvai nepamirštų, jog ankstyvame amžiuje susiformavę pastovūs mitybos, higienos ir fizinio aktyvumo įpročiai turi nepaprastai daug įtakos tolimesniam vaikų gyvenimui ir sveikatai“, – teigia specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių