Girtuoklystė paplūdimyje – tolygi savižudybei

  • Teksto dydis:

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija perspėja gyventojus apie kylančius pavojus ir atsakomybę vartojant alkoholinius gėrimus bei kitas psichotropines medžiagas paplūdimiuose.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija perspėja gyventojus apie kylančius pavojus ir atsakomybę vartojant alkoholinius gėrimus bei kitas psichotropines medžiagas paplūdimiuose.

Ministerija taip pat primena, kad girtuokliavimas paplūdimiuose yra baudžiamas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet ugniagesiai iš įvairių vandens telkinių ištraukė 116 nuskendusių žmonių. Patirtis rodo, kad pagrindinė nelaimių priežastis – alkoholio vartojimas.

Įsivyravus karštiems orams, daugelis žmonių laisvalaikį leidžia prie vandens telkinių. Poilsiaujant dažnai troškulys malšinamas ne tik vandeniu ar vaisvandeniais, bet ir alkoholiniais gėrimais, ypač alumi. Jų vartojimas didina riziką patirti įvairias traumas ar nuskęsti. Statistika rodo, kad dažniausiai nelaimių aukomis tampa neblaivūs vyrai.

Karštomis dienomis žmogus prakaituodamas netenka daug skysčių. O alkoholis dar labiau paspartina dehidratacijos procesą. Todėl žmogus labai greitai gali netekti sąmonės, ypač ilgai būdamas saulėkaitoje. Alkoholiniai gėrimai išplečia kraujagysles, dėl to krinta kraujo spaudimas. Užmigę saulėkaitoje, apsvaigę asmenys patiria įvairaus laipsnio nudegimus. Įkaitus kūnui ir staigiai įšokus į šaltą vandenį, organizmui sukeliamas didžiulis šokas, raumenis gali sutraukti mėšlungis.

Dažnai pirminis alkoholio poveikis yra stimuliacinis, žmonės pervertina savo jėgas, jaučiasi drąsesni. Tai gali paskatinti neadekvatų, neatitinkantį fizinių galimybių elgesį – plaukti per didelį vandens telkinį, šokti į vandenį iš didelio aukščio ar nerti kuo giliau. Tokie poelgiai dažnai pasibaigia stuburo trauma ar skendimu. 75 proc. kaklo ir stuburo traumų ištinka „šuolininkus“ į vandenį. Riziką susižaloti padidina ir nežinomi vandens telkiniai bei mažas gylis.

Toliau vartojant alkoholį, stimuliacija pereina į slopinimo fazę. Didelis kiekis alkoholio daro įtaką ne tik gebėjimui kalbėti, bet ir raumenų bei centrinės nervų sistemos veiklai. Mažėja teisingų, adekvačių sprendimų galimybės, savisaugos instinktas. Tai dažnai tampa skendimo priežastimi. Nepilnamečiai, prižiūrimi neblaivių asmenų, taip pat atsiduria pavojuje, nes neblaivūs asmenys yra nedėmesingi.

Sveikatos apsaugos ministerija ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas primena, kad poilsiautojams draudžiama maudytis apsvaigusiems nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų. Už alkoholio vartojimą paplūdimiuose yra taikomos baudos.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 178 straipsniu už alkoholinių gėrimų vartojimą viešosiose vietose arba girto pasirodymą viešosiose vietose taikoma administracinė atsakomybė ir skiriama administracinė nuobauda. Vos tik pamačius girtą poilsiautoją rekomenduojama kviesti policiją, taip išvengiant gresiančios nelaimės, jei neblaivus žmogus patektų į vandenį. Ministerija ir Departamentas ragina gyventojus būti budriais bei vykdyti savo pilietinę pareigą ir apie galimus pažeidimus pranešti gelbėtojams arba policijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių