Ginklai nuo paniką sėjančios infekcijos – paprasti

Meningokokinės infekcijos rizika padidėja žiemą, tad vis dažniau galima išgirsti pranešimų apie naujas aukas. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, kad nuo paniką sėjančios infekcijos kartais galima apsisaugoti paprastais būdais.

Gąsdina nenuspėjama eiga

Praėjusią savaitę viename sostinės darželių trimetei mergaitei įtarta meningokokinė infekcija suneramino ne tik vilniečius. Nerimo bangos dėl galimos pavojingos ligos atsirito ir iki mažus vaikus auginančių klaipėdiečių. Meningokokas pavojingiausias vaikams iki 5 metų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyresniosios specialistės Lauros Mėlynės nestebina tėvų nerimas. Jos manymu, meningokokinė infekcija sureikšminama dėl galimos žaibiškos ligos eigos, kai pacientą ne visada pavyksta išgelbėti.

Dažniausiai meningokokas nustatomas kolektyvuose, tad vienas atvejis pasėja paniką tarp visų bendruomenės narių. Kartais, baiminantis galimo užsikrėtimo, griebiamasi net kraštutinių priemonių: nutraukiamos pamokos, darželį lankantys vaikai išleidžiami namo arba įstaiga uždaroma.

L.Mėlynė atkreipia dėmesį, kad retai taip būna, kad tame pačiame kolektyve susirgtų ir kitas žmogus.

“Didelis procentas žmonių yra meningokokinės infekcijos nešiotojai. Bet kodėl vieni suserga, o kiti – ne – į šį klausimą ir mokslininkai neturi atsakymo. Meningokoko sukelėjas yra labai jautrus aplinkai, tad net paprastas patalpų vėdinimas jį sunaikina”, - vieną iš apsaugos priemonių pateikė specialistė.

Sirgo kūdikiai ir paaugliai

Šiemet Klaipėdos apskrityje nustatyti trys meningokokinės infekcijos atvejai, vienas jų – uostamiestyje. Visi trys: 2, 4 ir 17 metų susirgę vaikai buvo paguldyti į ligoninę. Mirties atvejų šiemet neužregistruota.

Praėjusiais metais Klaipėdos apskrityje meningokokine infekcija sirgo 4 vaikai, vienas jų gyveno Klaipėdoje. Visi vaikai buvo gydomi ligoninėje. Du pacientai dar nebuvo sulaukę pirmojo gimtadienio: 8 ir 9 mėnesių. Klastinga liga buvo pakirtusi ir porą dvimečių.

Ankstesniais metais užfiksuoti pavieniai meningokokinės infekcijos atvejai, kai sirgo skirtingo amžiaus vaikai: prieš porą metų – 3 ir 14 metų, o dar anksčiau – 10 mėnesių ir 6 metų.

Prieš porą metų buvo registruotas vienas mirties nuo meningokokų sukeltos infekcijos atvejis. Tuomet Kretingoje mirė 14 metų mergaitė.

Geriausia apsauga nuo meningokokinės infekcijos yra skiepai. Tad tikimąsi, kad galimą aukų skaičių sumažins nuo kitų metų liepos mėnesio nemokamai pradėti skiepyti vaikai iki vienerių metų.

Lietuvoje nuo meningokokinės B infekcijos pradėti skiepijimai 2014 metais. Tuomet mokama vakcina paskiepyti 338 asmenys, 2015 m. – 1042, 2016 m. – 13 604, 2017 m. sausio-spalio mėnesį – 12187.

Pernai mirė 10

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena, kad meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiu ar bakterijos nešiotoju.

Infekcijai būdingas sezoniškumas, todėl susirgti didesnė rizika kyla šaltuoju metų laiku. Ši infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų.

Lietuvoje vidutiniškai per metus registruojama 70-80 meningokokinės infekcijos atvejų. 2017 metais sausio-lapkričio mėnesiais Lietuvoje užregistruoti 74 meningokokinės infekcijos atvejai (susirgo 37 vaikai iki 5 metų amžiaus), iš jų – 10 mirčių (5 vaikai iki 5 metų amžiaus). 2016 metais Lietuvoje užregistruoti 75 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų –7 mirtys (4 vaikai iki 5 metų amžiaus).

Meningokokinė infekcijai būdingas karščiavimas, vėmimas, mieguistumas, vangumas, sąmonės aptemimas, kaklo raumenų įtempimas, sąnarių/raumenų skausmai, vaikams dar yra būdingas nuolatinis verksmas, atsisakymas valgyti/gerti, hemoraginis bėrimas. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3-4 dienos.

Būtinas budrumas

ULAC specialistai atkreipia dėmesį, kad artimą sąlytį su ligoniu turėjusių asmenų grupei priklauso: šeimos nariai; asmenys, gyvenantys ir miegantys toje pačioje patalpoje (kareivinėse, internatuose ir kt.); kiti asmenys, turėję artimą sąlytį (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku, reanimacija, t. y. gaivinimas ,burna į burną“, intubacija ir kt.).

Artimai kontaktavusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis profilaktiškai paskirtų vienkartinę antibakterinių vaistų dozę. Visi kolektyvo nariai turi stebėti savo sveikatą 10 dienų. Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Meningokokinės infekcijos atvejai Klaipėdos apskrityje ir uostamiestyje

Šiemet - 2 ir 1 atvejis

Pernai – 3 ir 1 atvejis

2015 metais – 2 atvejai, vienas jų baigėsi mirtimi

2014 metais – 1 ir 1



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai gal

tai gal portretas
verta nemokamai skiepyt vaikus ir paauglius bent iki 16 metų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių