Gimdyti namuose: ar pavojus atsveria komfortą?

Lietuva – paradoksų šalis: medikės, teikusios pagalbą namuose gimdančioms moterims, griežtai nubaustos ir tebesibylinėja teismuose, o šalies Vyriausybė pritarė įstatymo pataisoms, kurios įteisina tokią veiklą.

Beliko patvirtinti Seimui

Idėja legalizuoti medikų pagalbą moterims, nusprendusioms gimdyti namuose, gyva jau ne vienus metus.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, originalių sprendimų autorius, pernai vasarį sudarė darbo grupę ir pavedė jai įvertinti gimdymo namuose reglamentavimo galimybes ir sąlygas, taip pat sukurti gimdymo namuose priežiūros modelį. Ši grupė, pritardama gimdymo namuose idėjai, nusprendė, kad reikia ją įteisinti įstatymiškai. Vyriausybei apsvarsčius šį klausimą ir jam pritarus, belieka, kad Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas įstatymo pataisas patvirtintų Seimas.

Anot ministro A.Verygos, gimdymo namuose reglamentavimo imamasi, gavus nevyriausybinių organizacijų prašymų. Lietuvos akušerių ginekologų draugijos valdybos narys, Kauno klinikinės ligoninės P.Mažylio gimdymo namų vadovas mokslų daktaras Tomas Biržietis patvirtina: draugija jau prieš penkerius metus palaikė iniciatyvą reglamentoti gimdymą namuose.

Gimdyvių už profesionalumą ir dvasingumą itin mylimas gydytojas akušeris ginekologas T. Biržietis pabrėžia: "Mes nepropaguojame gimdymo namuose, nesakome, kad tai saugesnis ir geresnis pasirinkimas, bet palaikome siekį, kad jis būtų reglamentuotas."

Svarbiausia – reglamentuoti

Gimdyti namuose renkasi reta pora. Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis didžiuojasi, kad visi penki jo vaikai yra gimę ne ligoninėje, o būtent namuose, kur, anot jo, didesnis dvasinis saugumas.

Fizinį saugumą ministro šeimai užtikrino pribuvėja Jurgita Inga Švedienė ir gydytoja Dalia Jakaitė, kurios Vilniaus apygardos teismo pernai vasarą rezonanso sulaukusioje byloje nuteistos dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine, profesine veikla. Ja teisėtvarka susidomėjo, kai 2011 m. birželį Vilniaus apskrityje mirė namuose pagimdytas naujagimis.

Namuose norinti namuose gimdyti moteris su licencijuota medicinos įstaiga privalės sudaryti sutartį.

Nepaisant to, pretenduodamas į ministro postą L.Kukuraitis deklaravo, kad pasisakytų už gimdymo namuose įteisinimą. Dabar, siekiant įteisinti gimdymo priežiūros paslaugas gimdyvės namuose, pirmiausia rengiamasi jas reglamentuoti. Tai reiškia, kad medicinos įstaigos turės gauti specialią licenciją. Namuose norinti namuose gimdyti moteris su licencijuota medicinos įstaiga privalės sudaryti sutartį, įstaigos akušerė suteiks išsamią informaciją apie gimdymo gydymo įstaigoje ir gimdymo namuose pranašumus ir riziką, įvertins galimas grėsmes ir viso nėštumo metu kartu su nėščiąja ruošis gimdymui namuose.

Gimdymui namuose komplikavusis turės būti iš anksto numatomos transporto priemonės, jeigu gimdyvę ar naujagimį tektų gabenti į ligoninę. Ji neturėtų būti toliau nei pusvalandis kelio nuo gimdyvės namų.

Teisė rinktis

Gydytojas akušeris ginekologas T. Biržietis, Kauno klinikose priėmęs šimtus gimdymų, sako, kad gimdyvės ir naujagimio transportavimas ir laikas, per kurį jie pateks į gydymo įstaigą, nėra patys svarbiausi klausimai, nes komplikacijų tikimybė, kai gimdymas nerizikingas, nėra didelė, o gimdymo stacionarų tinklas Lietuvoje gana tankus.

"Svarbesnis klausimas – reglamentavimas, nustatant gimdymo priėmimo teisinę bazę, tėvų ir medikų atsakomybę, galimybes įvertinti komplikacijų riziką dar nėštumo metu prieš priimant sprendimą gimdyti namuose", – pabrėžia prityręs specialistas.

Tomas Biržietis/Vilmanto Raupelio nuotr.

Į klausimą, kam iš viso to reikia, mokslų daktaras T.Biržietis atsako, kad kiekviena šeima ar pora, besilaukianti kūdikio, turi teisę pasirinkti, kur jam gimti. Gimdymai namuose, kai nėščioji yra mažos rizikos grupėje, įteisinti ne vienoje civilizuotoje, išsivysčiusioje pasaulio valstybėje.

Nelaimingų atsitikimų ir komplikacijų tikimybė, anot Lietuvos akušerių ginekologų draugijos valdybos nario T.Biržiečio, beveik tokia pati, kaip ir gimdant stacionare, o prie gimdyvių namų greitosios medicinos pagalbos automobiliai tikrai nestovi. Gydytojas pabrėžia, kad pergabenimo į stacionarą galimybė turi būti apibrėžta ir numatyta, o įvykus komplikacijai laiko jai išspręsti reikia daugiau, nei gimdant ligoninėje.

Jei licencijuotas akušeris vertina vaisiaus būklę, gimdymo progresą ir mato nukrypimus bei laiku imasi priemonių, komplikacijų neturėtų būti daugiau nei stacionare.

"Jei licencijuotas akušeris vertina vaisiaus būklę, gimdymo progresą ir mato nukrypimus bei laiku imasi priemonių, komplikacijų neturėtų būti daugiau nei stacionare. Neabejotinai ne kiekvienas akušeris ryšis šiai itin atsakingai veiklai, nes net ir sėkmingiausiai prasidėjęs gimdymas vis dėlto gali komplikuotis", – atkreipia dėmesį T.Biržietis.

Ar verta rizikuoti?

"Gimdymų namuose paklausa Lietuvoje labai maža. Šalyse, kur toks gimdymo būdas buvo populiarus, pavyzdžiui, Nyderlanduose, jį besirenkančiių šeimų taip pat mažėja", – ramina gydytojas T.Biržietis ir dar kartą pabrėžia, kad gimdyti namuose mažiau saugu.

To nebijantiesiems pagalbą turi teikti licencijuoti profesionalai. P.Mažylio gimdymo namų vadovas nemano, kad Lietuvoje, reglamentavus gimdymo pagalbą namuose, besirenkančiųjų tokį gimdymo būdą padaugės.

Premjero Sauliaus Skvernelio nuomone, įteisinus galimybę namuose gauti gimdymo priežiūros paslaugas, tokia medikų pagalba būtų mokama.

"Tas, kas norės tokią paslaugą gauti, tas ir susimokės. Mūsų sveikatos priežiūros sistema garantuoja saugų gimdymą sveikatos priežiūros įstaigoje, rūpinamasi tiek mama, tiek naujagimiu. Jeigu kas nors nori alternatyvos, už ją turi susimokėti savais, o ne mokesčių mokėtojų pinigais", – teigė premjeras.

Valstybei gimdymai namuose neabejotinai paranku, galima sutaupyti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

"Už gimdymo metu suteiktas paslaugas teritorinės ligonių kasos gydymo įstaigoms, sudariusioms su jomis sutartį, apmoka taikydamos tokius įkainius: už paprastą gimdymą moka 451 eurų, o už sudėtingą gimdymą – iki 950 eurų", – skaičius pateikia Valstybinės ligonių kasos atstovas Rimantas Zagrebajevas.

Jeigu gimdymo metu atliekama cezario pjūvio operacija, mokama 1081 euras, kai yra sunkių komplikacijų – 1933 eurai. Tokia kaina nustatyta sveikatos apsaugos ministro įsakymu ir galioja visoje Lietuvoje.

"Visi mūsų vaikai gimė ligoninėje. Kai laukėmės pirmagimio, domėjomės galimybe gimdyti namie, bet nusprendėme, kad tai tikrai nėra saugiausias būdas", – pripažino trijų sūnų ir dukters tėtis T.Biržietis, pasitinkantis ateinančiuosius į šį pasaulį.

Neabejotinai savo vaikus jis galėjo pasitikti namuose, bet rinkosi ne namų aplinką, o garantuotas sąlygas pagalbai, jos netikėtai prireikus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Tegul gimdo, bet pacios samdo medikus ir uz tai uzmoka. Nematau jokio komforto gimdyti namuose, ir staugti visa laika, gasdinti seimos narius ir kaimynus, nes be to nei viena moteris nepagimdo, o esant komplikacijoms, pacios bus kaltos, jei nespes laiku nuvezti i ligionine. Manau, kad bus keli gimdymai, kelios mirtys ir pasibaigs sitas durnizmas. Tegul gydosi galvas.

O

O portretas
Gimdymui namuose šeima turi subręsti. Labai dažnai jau po valandos sąrėmių nori epidūrinio nuskausminimo...

NU JO

NU JO portretas
Tai gal grizkime i akmens amziu,isikurkime zeminese,urvuose,devekime tik tai ka gamtoje randame,ismeskime visa kas siuolaikiska,gal ir cezario pjuvi ar operacija patys pasidarykim,gydykimes nuleisdami krauja ir t.t.Kiek ivairiu komplikaciju kyla gimdant,ypac dabar,kai mazai judama,raumenys silpni,kas gelbes abu-motina ir vaika.Manau tai savotiskas mados vaikymasis nepagalvojant apie pasekmes.Buvo mada gimdyti vandenyje-vonioje,upeje,juroja,ta mada jau praejo,praeis ir si,tik nezinia kiek tevu verks.Net ligonineje,turint visa iranga ne visada pavyksta,o namie...Zinoma,rinktis jums.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių