Gimdos pašalinimo operacija – apsauga nuo vėžio

Klaipėdietei Violetai Birškienei (62 m.) teko kelis kartus iš gimdos šalinti polipus. Komplikacijos ir vėžio tikimybė medikus paskatino atlikti gimdos pašalinimo operaciją. Moteris daugiau nebesiskundžia netikėtu kraujavimu ir yra rami dėl ateities.

Kai Violetai netikėtai pakilo aukšta temperatūra ir ėmė kamuoti ūmus pilvo skausmas, moteris nieko nelaukusi nuėjo pas ginekologę, kad išsiaiškintų simptomų priežastį. Paaiškėjo, kad gimdoje išaugo polipas ir jį reikėjo pašalinti.

Praėjus pusmečiui po procedūros V. Birškienė vėl ėmė kraujuoti, nors menstruacijos jau seniai praeityje. Nuskubėjusi pas ginekologę sužinojo, kad išoperuotas polipas ataugo. Gydytoja dar kartą pacientei hiteroskopijos būdu pašalino gimdos darinį. „Procedūra ilgai netruko, tą pačią dieną jau galėjau keliauti namo. Tiesiog nerimavau, kad per tokį trumpą laiką du kartus gavau narkozę. Kiek žinau, tai kenkia sveikatai“, – sakė Violeta.

Tačiau polipas atsinaujino trečią kartą. Specialistei dar sykį patikrinus pacientės gimdą kiaušidėje buvo aptikta cista. Dėl nuolatinio polipo atsinaujinimo ir papildomų pakitimų buvo nuspręsta visiškai pašalinti gimdą. Tai padaryti paskatino ir siekis užkirsti kelią vėžiui, kadangi vyresnėms moterims polipai yra linkę tapti piktybiniais.

„Labiausiai bijojau vėžio, nes mano šeimoje daug mirčių dėl onkologinių ligų. O gimdos vėžiu sirgo mano teta. Aš pati norėjau, kad man pašalintų gimdą, nes tikrai neketinau rizikuoti sveikata ir gyvybe“, – atviravo V. Birškienė. 

Violetos ligos atvejis yra išskirtinis tuo, kad dėl polipų gimda pašalinama gana retai. Gydytojai siekė atlikti mažiausios intervencijos reikalaujančią operaciją, bet dėl komplikacijų to padaryti nepavyko ir gimda privalėjo būti pašalinta.

Po gimdos pašalinimo operacijos klaipėdietė atsigavo itin greitai ir jautėsi kur kas geriau. „Labai norėčiau pasakyti ačiū visiems, kurie manimi rūpinosi. Ypač dėkoju Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjui Algimantui Fabijonavičiui, kuris sėkmingai mane išoperavo. Taip pat ginekologei Gedai Holcmann“, – už medikų pagalbą dėkojo Violeta.


Respublikinės Klaipėdos ligoninės Dienos chirurgijos centro gydytoja ginekologė G. Holcmann:

– Kokie pagrindiniai gimdos polipo sukeliami simptomai?

– Pagrindinis simptomas – vaisingo amžiaus moterims mėnesinės pasidaro gausios ir skausmingos, atsiranda kraujavimai tarp mėnesinių, neaiškios gleivės. Norinti pastoti moteris gali net susidurti su nevaisingumo problemomis. O pacientėms, kurioms mėnesinės pasibaigusios, būdingas netikėtas kraujavimas. Vyresnėms moterims skausmas nėra dažnas palydovas.

Dažnai polipų atsiradimo priežastys lieka neaiškios. Taip gali nutikti po gimdos operacijų, gimdymo, tai susiję ir su nėštumo nutraukimu. Įtaką polipų atiradimui daro ligos, susijusios su hormonų pertekliumi, nutukimas, cukraligė, visą gyvenimą buvusios gausios ir nereguliarios mėnesines. Polipai kai kurioms moterims gali nesukelti jokių simptomų, nes jie ne visada supyktybėja. Moteris gali ir nieko nežinoti, kol šie dariniai patys apie save nepraneš.

– Kokiu būdu polipai yra šalinami iš moters gimdos?

- Paprastai polipai šalinami hiteroskopijos metu – tai operacija, kai per gimdos kaklelį yra įvedama nedidelė kamera. Pirmiausia diagnozuojame, apžiūrime gimdos ertmę, o vėliau šaliname visus radinius. Tai galima padaryti paprastais ginekologiniais instrumentais: kiuretėmis, žirklutėmis, žnyplėmis, sudėtingesniu atveju – rezektoskopu.

Pacientei duodama narkozė, nes procedūros metu praplečiamas gimdos kaklelis, o tai pernelyg skausminga. Įprastai moteris ryte paruošiama procedūrai ir, jeigu viskas gerai, po pietų jau gali keliauti namo.

– O kada būtina gimdos pašalinimo operacija?

– Kai nepavyksta visiškai pašalinti darinio, darome biopsiją, kad laboratorijoje galėtume ištirti, ar polipas yra piktybinis. Jeigu yra požymių, kad ląstelės linkusios piktybėti, tuomet šaliname gimdą. Jeigu polipas tokioje vietoje, kad jo nepavyksta pašalinti įprastu būdu, jis verčia moterį stipriai kraujuoti mėnesinių metu, tada taip pat reikia šalinti gimdą.

Jeigu polipas linkęs ataugti, tokiu atveju irgi darome šią operaciją. Anksčiau, kai neturėjome priemonių, vienintelė išeitis būdavo pašalinti gimdą. Dabar dažniausiai stengiamės pašalinti tik polipą. Išoperuoti gimdą tikrai nėra geriausias pasirinkimas, nes tai – didelė intervencija. Jeigu kiaušidės sveikos, jos paliekamos, nes ten yra hormonų sankaupa. Po tokios operacijos reikia mažiausiai mėnesio atsigauti.

– Ar visi polipai linkę supiktybėti? 

– Mes visą laiką pabrėžiame profilaktinius patikrinimus. Ypač tai svarbu moterims, kurioms jau pasibaigusios mėnesinės. Tuo labiau skatiname tikrintis, jeigu giminės moteriškoje linijoje yra buvę onkologinių ginekologinių ligų. Profilaktika taip pat svarbi toms moterims, kurių mėnesinės buvo gausios, prasidėjo labai anksti ir baigėsi labai vėlai.

Kartais polipas būna atsitiktinis radinys ir pastebime, kad tai – vėžio pradžia. Tuomet ramybės dėlei jį išoperuojame. Jeigu moteriai jau būtų prasidėjęs kraujavimas, vėlesnis gydymas gali būti ne visada sėkmingas. Paprastai polipas yra gerybinis darinys, bet pasibaigus moters mėnesinėms jis turi polinkį supiktybėti. Dėl to jį šalinime net nepasireiškus grėsmingiems požymiams.


Apibrėžimas

Gimdos polipas – tai gimdos ertmėje augantis darinys. Jį sudaro kojytė su kraujagyslėmis ir apvalios formos išaugėlė. Polipai dažniausiai būdingi moterims, kurioms per 40 metų, arba pasibaigus mėnesinėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių