Gera žinia pacientams: kompensuos daugiau medicinos prietaisų

  • Teksto dydis:

Didėja nuomojamų medicinos prietaisų pasirinkimas cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, pranešė Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK).

Pacientai, kurių sveikatos priežiūrai namuose reikalingos išmaniosios insulino pompos, jau gali jas išsinuomoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Ši galimybė leidžia  pacientams ne tik gauti gyvybiškai svarbias paslaugas, bet ir per metus sutaupyti mažiausiai kelis tūkstančius eurų, rašoma VLK pranešime.

„Minint Pasaulinę diabeto dieną, džiaugiamės galėdami pranešti, kad nuo šiol į PSDF lėšomis nuomojamų medicinos prietaisų, būtinų sveikatos priežiūrai namuose užtikrinti, sąrašą yra įtrauktos ir vadinamos – išmaniosios insulino pompos. Daugeliui pacientų, o ypatingai vaikams, tokios pompos yra patogesnės ar net gyvybiškai būtinos, nes yra naudojamos su nuolatinio gliukozės matavimo jutikliu, kuris leidžia įvertinti gliukozės kiekį kraujyje ir sustabdyti insulino švirkštimą, jei glikemija sumažėja. Taigi dabar cukriniu diabetu sergantys žmonės turi galimybę pasirinkti ir išsinuomoti jų poreikius labiausiai atitinkančią insulino pompą“, – pasidžiaugė VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidos I tipo cukriniu diabetu sergantiems pacientams PSDF biudžeto lėšomis kompensuojamos 100 procentų. Taip pat į šių insulino pompų nuomos išlaidų kompensavimą įskaičiuojami ir keturi nuolatiniai gliukozės matavimo jutikliai per mėnesį.

Gydymas namuose išmaniąja insulino pompa gali būti skiriamas tuomet, kai reikalingas nuolatinis gliukozės kiekio kraujyje stebėjimas sergantiesiems iki 24 m. amžiaus, taip pat nėščiosioms ir planuojančioms pastoti moterims (skiriama iki 1 metų laikotarpiui, kai diabetas yra nekontroliuojamas). Be to, pacientai turi sutikti bent 70 proc. savo laiko naudoti gliukozės matavimo jutiklius,  gebėti naudotis insulino pompa su šiais jutikliais.

„Visada dėl medicinos prietaisų skyrimo sprendžia gydytojų konsiliumas. Išmaniosios insulino pompos sergantiesiems diabetu skiriamos tuomet, jei jų naudojimas padeda sumažinti hipoglikemijos dažnumą, kai ji yra sunkios formos arba hipoglikemijos jutimas yra sutrikęs ir tai žmogui sukelia sąmonės sutrikimą, traukulius. Toks gydymas taikomas ir tuomet, kai nesugebama atpažinti hipoglikemijos simptomų ar apie juos pranešti. Dažniausiai taip nutinka cukriniu diabetu sergantiems vaikams iki 5 metų ar negalią turintiems žmonėms“, – paaiškino G. Baranauskas.

Norintiems išsinuomoti išmaniąją insulino pompą reikia kreiptis į įmonę, turinčią sutartį su VLK dėl medicinos prietaisų nuomos išlaidų kompensavimo. Įmonė su pacientu pasirašys sutartį dėl insulino pompos išdavimo, garantinio aptarnavimo ir nuolatinės priežiūros. 

Iki šiol išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidos nebuvo kompensuojamos, todėl žmonės savo lėšomis turėdavo įsigyti ne tik pačias pompas, bet ir gliukozės jutiklius. Vien pastariesiems  per metus vienas pacientas išleisdavo vidutiniškai 2700 eurų. Nuo dabar PSDF lėšomis yra kompensuojama išmaniųjų insulino pompų su 4 nuolatinio gliukozės matavimo jutikliais nuoma už beveik 5 400 eurų vienam sergančiajam per metus.

Skaičiuojama, kad išmaniųjų insulino pompų nuomos išlaidų kompensavimui per metus prireiks beveik 1 mln. 400 tūkst. PSDF biudžeto lėšų.

Medicinos prietaisų nuomos kompensavimas – nauja tik šiais metais pradėta teikti ligonių kasų paslauga. PSDF lėšomis taip pat šiuo metu yra apmokama dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų ir paprastų insulino pompų nuoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių