Gera žinia: Lietuvos žmonės gyvena ilgiau

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos ir valstybių narių inicijuotame EHLEIS (angl. „Joint Action European Health and Life Expectancy Information System“) projekto pranešime teigiama, kad 2005–2011 metais Lietuvoje 65 metų amžiaus vyrų sveiko gyvenimo trukmė pailgėjo 2,4 metais, o moterų – 1,2 metais.

Lietuvoje per 2001–2011 metus 65 metų amžiaus sveiko moterų gyvenimo trukmė pailgėjo 1,3 m. ir sudarė 19,2 metų, o vyrų – 0,5 metais ir pasiekė 14 metų.

Remiantis EHLEIS projekto rezultatais, 2011 m. 65-erių sulaukę vyrai gali tikėtis likusius 44 proc. gyvenimo praleisti be ilgalaikių veiklos apribojimų, o moterys – 35 procentus. T. y., 65 metų  moterims dar 6,7 metus, o to paties amžiaus vyrams – 6,1 metus sveikatos sutrikimai netrukdys kasdienei veiklai, rašoma Higienos instituto pranešime.

Moterų sveiko gyvenimo trukmė 2010–2011 m. išliko stabili, vyrų – šiek tiek sumažėjo. Nors moterys, palyginti su vyrais, ilgesnį laiką gyveno be veiklos apribojimų, tačiau jos didesnę gyvenimo dalį praleido turėdamos sunkių sveikatos sutrikimų.

Ilgiausiai sveiki Europoje gyvena 65 m. Švedijos žmonės (13,9 m. vyrai ir 15,2 m. moterys). Mažiausiai sveiki gali tikėtis gyventi Slovakijos žmonės – 2011 m. 65-erių vyrų sveiko gyvenimo trukmė buvo 3,5 m., moterų – 2,9 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ilgiau gyvena

Ilgiau gyvena portretas
dar tarybinių laikų pensininkai,išleisti į poilsį penkiasdešimt penkių, kaip ir mano mama. Mano kartos žmonės, ant savo pečių atlaikę visas reformas, perversmus, krizes ir tokiomis sąlygomis auginę vaikus, dirbę keliuose darbuose, bet už ašaras, o dabar pailsėti tegalėsiantys tik šešiasdešimt penkių, nesulauks net tos pensijos ir mirs anksčiau už pensininkus tėvus. Tos kartos žmonės jau dabar miršta kaip musės rudenį.

Va

Va portretas
zinoma si karta gyvena ilgiau,nes uzmaitinta sveikesnio anu rusu laiku maistu,bet to tiek nervu nekainavo pragyventi,o ramus nervai - sveikata.Sekanti karta turetu gyventi ryskiai trumpiau,netgi pralenkti europiecius,nervai ,susintetintas maistas ir keblus pragyvenimo lygis prie gero neprives.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių