Garbanotus plaukus ištiesinti galima, iškrypusio stuburo – ne

"Nuo vaikystės bjaurėjausi savimi, kentėjau patyčias, ir tik užaugusi supratau, kad dėl  šių košmariškų išgyvenimų kalta mano laikysena", – argi šie dabar jau suaugusios moters žodžiai neverčia suklusti?

Kvazimodo niekas nemėgo

Psichologiniai tyrimai atskleidžia, kad nemalonios išvaizdos žmonės sulaukia aplinkinių paniekos, baimės ar net pykčio.

Viktoro Hugo luošio Kvazimodo nemėgo nei romano veikėjai, nei skaitytojai. Dėl bjaurios kupros ir šlubčiojimo Kvazimodas neužsitarnavo žmonių užuojautos: jo išvaizda aklinai užvėrė vartus į visavertį gyvenimą.

Taip buvo XV a., tačiau šių dienų medicinos specialistai kelia atvirą klausimą: ar norime, kad mūsų vaikai turėtų kvazimodišką kuprą, persikreipusį kūną ir šlubuojančią eiseną? Jeigu taip, tereikia ir toliau nekreipti dėmesio į taisyklingos laikysenos būtinybę, ir mažųjų kvazimodų karta bus garantuota.

Deformuotas stuburas

Italų ir amerikiečių aktorė Giuliana Rancic puikiai žino, ką reiškia būti kvazimodo kailyje. Vos trylikos metų mergaitei buvo diagnozuota skoliozė – stuburo išlinkimas į šoną.

Pasak šiuo metu dukrelę auginančios Giulianos, vienas dalykas yra nekęsti savo plaukų ar odos ir galiausiai suvokti, kad tai laikini ir ištaisomi trūkumai. Visai kas kita gyventi turint tokį defektą, kurio užmaskuoti tiesiog neįmanoma.

"Apie tai galvojau be perstojo: kiekvieną minutę, valandą, dieną ir naktį, kol pradėjo krikti psichologinė sveikata ir emocinė būsena pasiekė juodžiausią bedugnę", – pasakojo G.Rancic.

Deformuotas stuburas kūną perkreipia į vieną pusę, nusvyra ir persikreipia pečiai, sutrinka eisena. Negydant tokių žmonių išvaizda prastėja. Ydingos laikysenos suluošintas vaikas niekada neatrodys išdidus, jo judesiai nebus grakštūs ir plastiški. Būklei prastėjant, žmogaus išvaizda primins V.Hugo šlubčiojantį kuprių.

Pradžia – vaikystėje

Mokymosi režimas įpareigoja daugiau laiko skirti mokslui ir mažiau – lauko žaidimams bei pramogoms.

Mokyklinukai mažiausiai penkias valandas per dieną praleidžia mokykloje, grįžę namo ar pailgintoje grupėje porą valandų ruošia pamokas, sėdi prie televizoriaus ar kompiuterio. Lietuvai būdingi lietingi orai neretai apriboja galimybę padūkti lauke. Dėl šių priežasčių vaikai natūraliai mažiau juda.

Judėjimo ribotumas ir ilgas sėdėjimas neigiamai veikia laikyseną. Tėvams labai svarbu suvokti, kad tai turės padarinių tolesnei raidai ir suaugusio žmogaus gyvenimo kokybei.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių