Galvos skausmo priežastis - toliaregystė

Skaitytoja klausia: Mano penkiametis dažnai skundžiasi galvos skausmu. Šeimos gydytoja jokių priežasčių tam neįžvelgia, tad gal mažas prisimokęs iš suaugusiųjų tiesiog apsimetinėja. O galbūt gali būti ir kotos priežastys?

Pasak akių gydytojų, vaikai iki penkerių metų būna toliaregiai: labai gerai mato į tolį, o iš arti -kiek prasčiau. Tai normalu. Iki šešerių metų fiziologinė toliaregystė turi praeiti ir vaikas ima matyti normaliai. Tačiau būna, kad toliaregystė išlieka ir pirmokams ir antrokams. Tai nėra gerai, nes toliaregis vaikas ilgai žiūrėdamas iš arti - rašydamas, skaitydamas, atlikdamas darbelius - būna nuolat įsitempęs. Tai gali būti viena iš periodiškai pasikartojančio galvos skausmo priežasčių.
Todėl nustačius toliaregystę 7-8 metų vaikui, jam turi būti skiriami koreguojamieji akiniai. Juos nešioti reikėtų 4-6 mėnesius, kol akytės pradės matyti gerai. Tad jei vaikas nuolat skundžiasi galvos skausmais, verta patikrinti, ar ji ne toliaregis. Pradėjus nešioti koreguojančius akinius, galvos skausmai paprastai liaujasi varginę.

Dažniausi regos  sutrikimai

Dažniausi vaikų regos sutrikimai – toliaregystė, astigmatizmas, mokykliniame amžiuje – trumparegystė, žvairumas, ambliopija (akies tingumas). Daugiausia problemų gydytojams sukelia ilgai negydytas ar nenustatytas žvairumas, vienos akies tinginystė dėl žvairumo ar skirtingos akių refrakcijos. Tokiais atvejais matymas žiūrint abiem akimis būna ganėtinai geras.

Tėveliai neįtaria, kad vaiko rega sutrikusi, nes vaikas nejunta, kad viena akimi mato blogiau.

Tačiau jei vaikas laiku profilaktiškai tikrinamas, šios ydos nesunkiai nustatomos ir gydymo rezultatai būna geri. Vėlai diagnozavus ligą, gydymas trunka ilgiau, mažyliui reikia po keletą valandų į dieną dengti sveikąją akį, o tai nėra malonu, ir rezultato reikia laukti gana ilgai.

Kartais žvairumas su metais praeina, tačiau nereikėtų tuo pasikliauti, verčiau reikėtų kreiptis į gydytoją.

Dažniausia vaikų regėjimo sutrikimo priežastis – trumparegystė, tačiau tik 1-2 proc. vaikų trumparegystė yra įgimta. Ji dažniausiai išsivysto mokykliniame amžiuje, nors pastaruoju metu trumparegystė vis dažniau nustatoma besiruošiantiems lankyti mokyklą vaikams.

Didelės reikšmės jai atsirasti turi paveldimumas, sveikos gyvensenos įpročių nesilaikymas, persirgtos infekcinės ligos, netaisyklinga mityba, vitaminų stoka ir t. t.

Negalima paneigti mitybos svarbos tiek bendram organizmo vystymuisi, tiek akių būklei. Vitaminas A dalyvauja tinklainėje vykstančiose fotocheminėse reakcijose. Šio vitamino yra morkų sultyse, todėl tikrai verta jas gerti. Tik nepamirškite, kad vitaminas A tirpsta riebaluose, tad norint, kad organizmas įsisavintų šį vitaminą, morkų sultis būtina pagardinti grietinėle ar prieš tai suvalgyti riebalų turinčio maisto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių