Galūnių tirpimas – pavojingų ligų pranašas

  • Teksto dydis:

Rankų pirštų tirpimas – gana dažnai sutinkamas ir nemalonus reiškinys. Labai svarbu žinoti pirštų tirpimo priežastis, nes jos gali įspėti apie rimtesnius sveikatos sutrikimus. Nykščio, smiliaus ir pusės didžiojo piršto nutirpimas arba plaštakų ir riešų nejautra gali būti Reino sindromo ženklas.

„Pirmi trys pirštai gali tirpti dėl nervų užspaudimo. Per riešo kanalą į plaštaką ateina devynios dilbio raumenų sausgyslės, pavargus dilbio raumenims ar nuolat traumuojant tą zoną būtent jos ir užspaudžia nervą“, – pasakoja gydytojas Alvydas Unikauskas.

Pasak profesoriaus, šis riešo tunelinis sindromas gali atsirasti dėl ilgo naudojimosi kompiuterio pele ar tiesiog dėl rašymo. Jei atliekant šiuos darbus jaučiamas skausmas, jis įspėja apie sausgyslių paburkimą.

Dar viena galūnių tirpimo priežastis – diabetinė neuropatija. „Cukrinis diabetas pažeidžia ne tik mūsų kraujagysles, bet ir nervus. Kartais ištinka miokardo infarktai ir žmogus nejaučia jokio skausmo, dažniausiai tai įvyksta žmonėms, turintiems diabetinę neuropatiją“, – įspėja gydytojas.

Galūnių tirpimą sukelia ir aplinkos veiksniai. Vienas dažniausiai pasitaikančių – šaltis. Todėl išvengti šio sutrikimo gali padėti šiluma, o kraujagysles plečiantys vaistai, veikiantys tolimesnėse kūno vietose, skiriami tik sunkesniais atvejais.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių