Europos vyrai per 110 metų paaugo 11 centimetrų

  • Teksto dydis:

Vidutinis Europos vyrų ūgis nuo 1870 iki 1980 metų padidėjo 11 cm – tai precedento neturintis padidėjimas, susijęs daugiausia su geresne sveikata, rodo pirmadienį paskelbta studija.

Vidutinis ūgis buvo apskaičiuotas remiantis armijos, medikų ir kitais duomenimis apie maždaug 21 metų vyrus iš 15 valstybių.

Tarp abiejų pasaulinių karų labiausiai vidutinis vyrų ūgis didėjo Europos šiaurėje.

Tuo tarpu Pietų Europoje, kuriai priskirta ir Prancūzija, vyrų ūgis smarkiai didėjo po Antrojo pasaulinio karo.
Anglijos Esekso universiteto ir Australijos nacionalinio universiteto Kanberoje ekonomistas Timothy Hattonas (Timotis Hatonas) tokį pokytį vadina "sprogstamuoju".

"Įrodymai rodo, kad svarbiausias... ūgio didėjimo šaltinis buvo gerėjanti aplinka kalbant apie ligas, - rašo jis. – Didėjančios pajamos, švietimas ir šeimos mažėjimas padarė mažesnį poveikį".

Straipsnis pasirodė „Oxford Economic Papers“, kurį leidžia „Oxford University Press“.

1980 metais olandų vyrai buvo aukščiausi 15-oje tirtų šalių – jų vidutinis ūgis buvo 1 m 83 cm, o žemiausi buvo portugalai – 1 m 73 cm ūgio.

Tyrimo metu buvo vertinami tik vyrai, nes trūksta tikslių duomenų apie to laikotarpio moterų ūgį.

Kiti vidutinio ūgio didėjimo tyrimai parodė, kad Europa tuo laikotarpiu, kurį apibūdina industrializacija, urbanizacija, antibiotikų pasirodymas ir sveikatos apsaugos sistemų plėtimas, smarkiai aplenkė Afriką, Lotynų Ameriką ir Pietų Aziją.


Šiame straipsnyje: vyraiūgisEuropos vyrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių