Europa sunerimusi, bet Lietuva pavojaus neįžvelgia

Estija – dar viena Europos šalis, kuri pastaruoju metu aplinkos ore užfiksavo radioaktyviojo jodo pėdsakų. Lietuvos radiacijos saugos centro direktorius Albinas Mastauskas ramina: "Tai itin žemas jodo-131 lygis, kuris žmogaus sveikatai nekelia jokio pavojaus."

Perspėjo jodo nevartoti

Radioaktyviojo jodo-131 pėdsakų atmosferos ore dar antrąją sausio savaitę užfiksavo Norvegijos radiacinę ir branduolinę saugą reguliuojančios institucijos specialistai.

Vėliau radioaktyviojo jodo pėdsakų buvo užfiksuota Suomijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Ispanijoje. Pėdsakų taip pat užfiksavo ir Prancūzijos branduolinio saugumo institucija, o penktadienį – estai prie Estijos ir Rusijos sienos.

Tiesa, Europos šalyse užfiksuotas radioaktyviojo jodo kiekis yra itin mažas, todėl neturi neigiamos įtakos gyventojų sveikatai. 1 kub. m oro buvo užfiksuota 0,2–0,8 bekelerio (Bq). Galima gyventi patalpose, kai radono (radioaktyviųjų dujų) koncentracija 1 kub. m siekia 400 Bq.

"Skirtumas – tūkstančiai kartų. Dabar užfiksuoti radioaktyviojo jodo pėdsakai itin maži, sveikatai pavojaus nekėlė, nekelia ir nekels. Nekenkia ir kūdikiams. Svarbu neišsigąsti ir nepradėti naudoti jodo", – ramino ir patarė Radiacijos saugos centro direktorius A.Mastauskas.

Tai ne sprogimas

Lietuvoje taip pat yra stotis, kuri atlieka oro matavimus.

Lietuvos aplinkos apsaugos agentūra Radiacinės saugos centrą informavo, kad aerozolių filtruose radioaktyviojo jodo neaptiko ir radiacinio fono pakitimų mūsų šalyje nepastebėjo.

Beje, duomenų kitimą radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistemoje gali stebėti bet kuris gyventojas Radiacinės saugos centro interneto svetainėje (aktyvi nuoroda "Radiacinis fonas Lietuvoje").

Tiesa, Lietuvos radiacijos saugos centro direktorių domino, iš kur kilo šie pėdsakai, nes jodas-131 natūraliai neatsiranda, todėl šis elementas siejamas su žmogaus veikla. Versiją, kad radioaktyvusis jodas pasklido po sprogimo vasario 9 d. Prancūzijos šiaurėje esančioje Flamanvilio atominėje elektrinėje, kur buvo sužeisti penki žmonės, A.Mastauskas kategoriškai atmetė.

"Branduolinės avarijos metu išmetamas ne tik radioaktyvusis jodas, bet ir kiti radionuklidai – cezio izotopai 134, 137, kurie pasklinda ore ir fiksuojami monitoringo stotelėse, – aiškino specialistas. – Taip buvo fiksuota įvykus sprogimui Černobylio ir Fukušimos atominėse elektrinėse."

Svarbu neišsigąsti ir nepradėti naudoti jodo.

Ar prisipažins kaltininkai?

Įvertinus, kad radioaktyvusis jodas kas aštuonias dienas skyla ir sumažėja perpus, o šio elemento pėdsakai aplinkos ore pastebimi nuolat jau nuo sausio pradžios, A.Mastauskas mano, kad tai sklinda iš mokslo tiriamųjų reaktorių arba radiofarmacinių preparatų gamybos.

Realiausia versija – radioaktyvusis jodas pateko į aplinkos orą radiofarmakologinių preparatų gamybos proceso metu, nes tuomet naudojami įvairūs radionuklidai (vienas jų – radioaktyvusis jodas).

"Tokių atvejų Europoje jau buvo, vienas paskutinių – Vengrijoje, – aiškino A.Mastauskas. – Dabar laukiama, kokios šalies radiacinę ir branduolinę saugą reguliuojanti institucija pirmoji užfiksuos vietą arba prisipažins patys kaltininkai."

Lietuvos radiacijos saugos centro direktorius pasidžiaugė, kad šiais laikais stebėjimo sistema veikia efektyviai.

"Dabar nebe tie laikai, kai beveik kiekvienas norintysis galėjo bandyti branduolinį ginklą. Niekas nepraslys pro akis, jei kas nors bus užfiksuojama atmosferos ore. Be to, dirba ir žvalgybų, radiacinę ir branduolinę saugą reguliuojančios institucijos, – tikino A.Mastauskas ir priminė 2011 m., kai  po žemės drebėjimo ir cunamio Japonijoje įvyko avarija Fukušimos atominėje elektrinėje. – Tuomet raminau, kad tai Lietuvai pavojaus nekelia. Tačiau nors mus skiria apie dešimt tūkstančių kilometrų, galime sulaukti pavojaus nekeliančių radioaktyvių pėdsakų. Po trijų savaičių taip ir įvyko."



NAUJAUSI KOMENTARAI

To APIE

To APIE portretas
O tu nebuk tamsuolis, paimk ir pats stebek radiacini fona, dabar priemoniu uztenka, ne tik per radija pranesa, kaip anksciau.

apie

apie portretas
cernobyli irgi melavo tai ka kalbet apie tokius pacius begalvius palikuonis kurie kartoja ta pati.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių