Erkinio encefalito susirgimų tik daugėja

  • Teksto dydis:

Nuo erkinio encefalito pernai pasiskiepijo tik  2,14 proc. šalies gyventojų. Pastebėjus didėjantį susirgimų skaičių Tarptautinės Vilniaus užkrečiamųjų ligų savaitės renginiuose apie tai diskutavo medikai ir mokslininkai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pernai Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų teko net 12 susirgimų erkiniu encefalitu. Tai gerokai viršija statistikos ribą (5 atv./100 tūkst. gyv.), kai jau rekomenduojama skiepytis nuo šios infekcijos. 

Rekomenduoja skiepytis net turistams

Didelė rizika užsikrėsti itin pavojinga infekcine liga – erkiniu encefalitu. Tokią žinią Pasaulio sveikatos organizacija perduoda į Lietuvą besiruošiantiems turistams ir pataria prieš kelionę pasiskiepyti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų teko net 12 susirgimų erkiniu encefalitu, o ankstesniais metais ir daugiau. Utenos, Panevėžio, Šiaulių, Radviliškio, Kazlų Rūdos rajonuose sergamumo rodikliai siekė net 14–44 atvejų 100 tūkst. gyventojų, ir tai yra 5–8 kartus daugiau nei riba, nuo kurios rekomenduojama skiepytis.

Gyventojams ir turistams rekomenduojama skiepytis, jei sergamumas erkiniu encefalitu siekia 5 atv./100 tūkst. gyventojų. „Erkės, platinančios ligas, išplitusios visoje šalyje, o sergamumo rodiklis Lietuvoje gerokai didesnis nei kitose Europos šalyse, todėl abejonių dėl skiepų nuo erkinio encefalito neturėtų kilti“, - sakė ULAC direktorius dr. prof. Saulius Čaplinskas.

Nuo erkinio encefalito pernai pasiskiepijo 2,14 proc. šalies gyventojų.

Geros sąlygos veistis erkėms

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė prof.dr.Auksė Mickienė pastebėjo, kad Estijoje ir Latvijoje daugiausiai erkinį encefalitą platinančių erkių randama rytinėje šalies dalyje. Tuo tarpu Lietuvoje nuo 2011 m. užsikrėtimų erkiniu encefalitu pradėjo daugėti Alytaus ir Vilniaus apskrityse, taip pat  Utenos mieste, kur per dvejus metus susirgimų skaičius padidėjo net 10 kartų.

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologės dr. Mildos Žygutienės, riziką susirgti erkiniu encefalitu mūsų šalyje padidina tai, kad čia yra nepaprastai geros sąlygos veistis erkėms. Daugiau negu trečdalis Lietuvos yra miškingos teritorijos, dominuoja mišrių lapuočių miškai, drėgmės užtenka. Pagrindinis erkinio encefalito rezervuaras yra smulkieji graužikai. Ši liga jų gyvenimo kokybei jokios įtakos neturi, tačiau jų krauju maitinasi erkės, kurios virusą įgyja su krauju, o kito maitinimosi metu jį perduoda maitintojui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WWW

WWW portretas
Praejo tie laikai kad butu skiepijama uz dtka, tai buvo daroma tik prie blogo ruso, dabar mes europiniai lietuviai uz viska mokam brangiausiai, nu dar uz ora kol kas nemokam, tik nezinia kaip bus po kitu rinkimu

mastytojas

mastytojas portretas
tegu ministras skiepija uz dyka ir problemos nebus vistiek pinigai nueina nezinia kur ir kam ir didele ju dalis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių