Elektroninės cigaretės norintiems mesti rūkyti geriau nei specialūs pleistrai ar guma

  • Teksto dydis:

Elektroninės cigaretės norintiems mesti rūkyti žmonėms yra dvigubai veiksmingesnės nei nikotino pleistrai ar guma, rodo trečiadienį paskelbti britų tyrimo, kuriame dalyvavo beveik 900 žmonių, rezultatai.

Straipsnyje žurnale „New England Journal of Medicine“ rašoma, kad 18 proc. rūkančiųjų, kurie perėjo prie elektroninių cigarečių, vienus metus nerūkė įprastų cigarečių. Tai sugebėjo padaryti tik 9,9 proc. žmonių, norėjusių mesti rūkyti ir pasikliovusių pakaitine nikotino terapija.

„Tai pirmas bandymas nustatyti modernių elektroninių cigarečių veiksmingumą padedant rūkantiems žmonėms mesti rūkyti“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, Londono karalienės Marijos universiteto profesorius Peteris Hajekas (Pėteris Hajekas).

„Elektroninės cigaretės buvo beveik dvigubai veiksmingesnės už pakaitinės nikotino terapijos produktų derinį“, – sakė jis.

Nors elektroninės cigaretės yra „saugesnės“ už tradicines, jos taip pat kelia pavojų.

Tačiau prie elektroninių cigarečių perėję žmonės daug dažniau jas rūko ir toliau. Tai gali rodyti, kad jie tiesiog pakeitė vieną būdą gauti nikotino kitu ir neįveikė priklausomybės.

Tyrime dalyvavo 886 atsitiktinai parinkti žmonės, Britanijoje siekę pagalbos metant rūkyti, kad galėtų gauti trims mėnesiams reikalingą kiekį pasirinktos pakaitinės nikotino terapijos priemonės – pleistrų, gumos, pastilių, purškalo, inhaliatorių – arba jų derinio, arba pradinį elektroninės cigaretės paketą su viena ar dviem nikotino turinčio skysčio buteliukais.

Elektronines cigaretes naudojusi grupė buvo skatinama vėliau pirkti savo pasirinktus įvairios nikotino koncentracijos ir įvairaus kvapo skysčius.

Mažiausiai mėnesį kartą per savaitę buvo siūlomos konsultacijos ir parama pozityviam elgesiui skatinti.

Po metų vėl susisiekę su šiais žmonėmis mokslininkai nustatė, kad 80 proc. elektroninių cigarečių vartotojų, kuriems pavyko atsisakyti įprastų cigarečių, ir toliau reguliariai vartodavo elektronines.

Tačiau tik 9 proc. pasirinkusiųjų pakaitinę nikotino terapiją ir metus nerūkiusių cigarečių vis dar vartojo pleistrus, gumą ar kitus pakaitalus.

Tad „New England Journal of Medicine“ redaktoriaus skiltyje raginama būti atsargiems.

„Nors elektroninės cigaretės yra „saugesnės“ už tradicines, jos taip pat kelia pavojų“, – rašė Bostono universiteto Henry M. Goldmano (Henrio M. Goldmano) dantų medicinos mokyklos sveikatos apsaugos politikos profesorė Belinda Borrelli (Belinda Boreli) ir Bostono universiteto Medicinos mokyklos medicinos profesorius George'as O'Connoras (Džordžas O'Konoras).

Faktas, kad dalis elektronines cigaretes pasirinkusių žmonių jas toliau vartojo, „kelia susirūpinimą dėl ilgalaikio elektroninių cigarečių vartojimo pasekmių sveikatai“, sakė jie. Specialistai pažymėjo, kad „elektroninių cigarečių garuose yra daug toksiškų medžiagų“, nors jų koncentracija ir poveikis bendrai laikomi mažesniais nei cigarečių dūmuose.

Svarbūs rezultatai

Kitas nerimą keliantis dalykas yra elektroninių cigarečių populiarumas tarp jaunimo. Amerikoje elektroninių cigarečių vartojimas tarp moksleivių 2017–2018 metais išaugo 78 procentais. JAV vyriausiasis gydytojas tai pavadino epidemija.

Suaugusiųjų vartojimas ne tik gali nulemti vaikų kvėpavimą elektroninių cigarečių garais, bet ir modeliuoja priklausomybę, didina riziką, kad vaikai vieną dieną pradės rūkyti įprastas cigaretes, sakoma „New England Journal of Medicine“ redaktoriaus straipsnyje.

Jungtinėse Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje cigarečių rūkymas yra pagrindinė išvengiama mirties priežastis. Jungtinėse Valstijose dėl rūkymo kasmet miršta maždaug 480 tūkst. žmonių, o Britanijoje – daugiau kaip 100 tūkstančių.

Britų ekspertai sako, kad tyrimo išvados galėtų pakeisti tai, kaip sveikatos apsaugos paslaugų teikėjai kalba apie elektronines cigaretes – galbūt daugiau jų skatins rūkalius išbandyti elektronines cigaretes kaip būdą atsisakyti tradicinių cigarečių.

JK tarnybos, padedančios mesti rūkyti, dabar tikriausiai dažniau įtrauks elektronines cigaretes į pasirinkti siūlomų dalykų sąrašą, o sveikatos apsaugos profesionalai galės ramesne sąžine rekomenduoti elektronines cigaretes kaip būdą mesti rūkyti, sakė viena tyrimo autorių Dunja Przulj (Dunia Pržul) iš Londono karalienės Marijos universiteto.

„Tai galiausiai gali dar labiau paspartinti rūkymo ir su juo susijusių ligų atvejų mažinimą“, – sakė ji.

Pasak Martino Dockrello (Martino Dokrelo), vadovaujančio tabako kontrolei sveikatos apsaugos agentūroje „Public Health England“, „šis svarbus tyrimas rodo, kad perėjimas prie elektroninių cigarečių gali būti tarp veiksmingiausių būdų mesti rūkyti, ypač derinant tai su asmenine parama“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skiedalai

Skiedalai portretas
VISOSE cigaretėse pilna nikotino ir nifiga nepadeda. Dėl pardavimų šūdus pisat į galvą...

nerūkiau

nerūkiau portretas
gal 25 metus, pradėjau, vėl, kiek čia beliko, bent geru dūmu pasimėgausiu (Dunhill Gold).

Anna

Anna portretas
Atvirksciai! Koks cia "rasytojas " tokias nesamones propaguoja...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių