Dietologo paslaugas apmokės valstybė

  • Teksto dydis:

Dietologo paslaugos bus apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Iki šiol už dietologo konsultacijas PSDF lėšomis buvo apmokama tik stacionaruose besigydantiems pacientams, o už ambulatorines paslaugas pacientai privalėjo mokėti patys.

Pagal sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės patvirtintą Dietologijos ambulatorinių specializuotų paslaugų teikimo reikalavimų aprašą, su šeimos gydytojo siuntimu gydytojo dietologo ambulatorinės paslaugos bus apmokamos iš PSDF lėšų. Šis aprašas įsigalios nuo gegužės 1 dienos.

„Lietuvoje vyrauja konservatyvios mitybos tradicijos – valgyti daug, riebiai, vartoti daug druskos ir cukraus, tuo metu gyventojų fizinis aktyvumas ir kalorijų eikvojimas yra žemas. Pagal sočiųjų riebalų (gyvulinių) suvartojimą Lietuva yra ketvirtoje vietoje ES. Todėl būtina intensyviau skatinti gyventojus keisti gyvenimo būdą, mitybą, būti fiziškai aktyvesniems“, – teigiama ministerijos pranešime.

PSDF lėšomis apmokamoms gydytojo dietologo ambulatorinėms konsultacijoms šeimos gydytojai, vaikų ligų gydytojai ar gydytojai specialistai galės siųsti pacientus, kuriems diagnozuotas metabolinis sindromas, endokrininės, mitybos ir medžiagų apykaitos ligos. Gydytojas dietologas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, ne tik pateiks rekomendacijas dėl mitybos, bet ir stebės dietinio gydymo eigą, prireikus jį koreguos.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys ir tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad profilaktinių priemonių dėka, šalinant su mityba ir gyvenimo būdu susijusius rizikos veiksnius, galima išvengti 80 proc. širdies ligų, insulto ir antrojo tipo diabeto atvejų bei 40 proc. vėžio atvejų.


Šiame straipsnyje: dietologassveikatamityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių