- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Viduržemio jūros mitybą „Unesco“ yra pripažinęs pasaulio kultūros paveldu. Šiam regionui priklausanti Italijos virtuvė jau įsitvirtino Lietuvoje.
Picoje ir makaronuose didelės žalos nemato ir dietologai, patariantys perimti gerąsias italų maisto derinimo bei gardinimo tradicijas, bet ne įprotį ypač gausiai valgyti vakare.
Teisingi produktai, neteisingi įpročiai
Pasak gydytojos dietologės Jūratės Dobrovolskienės, iš italų mitybos tradicijų turime ko pasimokyti.
„Viduržemio jūros regiono žmonių mityba iš esmės atitinka sveikos mitybos piramidės principus. Jie vartoja daug termiškai neapdorotų, šviežių ir įvairių daržovių bei vaisių, racione vyrauja šalto spaudimo alyvuogių aliejus, gausu jūros gėrybių, šviežios žuvies, o šiuose produktuose yra daug žmogaus organizmui reikalingų Omega-3, mononesočiųjų rūgščių. Daržovėse yra mikronutrientų – antioksidantų ir antikancerogenų. Viso grūdo duonoje bei makaronuose – maistinių skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje, valo žarnyną“, – regiono virtuvės privalumus vardija dietologė.
Fenomenalus itališkas maistas Lietuvoje paskatino kurtis picerijų tinklus bei atskirus restoranus. Tiek pica, tiek makaronai reiškia beveik neribotas kulinarines galimybes juos apžaidžiant, bet kaip sveikatai naudingos Viduržemio jūros dietos dalis minimi ne jie, o grūdų produktai, šalto spaudimo alyvuogių aliejus, švieži vaisiai, daržovės, žuvis, jūros gėrybės. Pasak J. Dobrovolskienės, net pica ir makaronai nėra tokie žalingi, kaip kartais gali atrodyti.
„Žinau, kad visi mėgsta patraukti per dantį šiuos miltinius patiekalus, bet nei makaronai, nei picos nieko blogo nedaro, jei tik yra gaminami iš kokybiškų, nebalintų miltų, jei apsieinama be papildomų priedų, tokių kaip riebalai ar kiaušiniai. Tad didelės tragedijos pačiame principe nematau – kur kas svarbiau, kaip produktas ruošiamas, ar gardinamas beverčiais padažais, ar tik šlakeliu tyro alyvuogių aliejaus. Taip pat labai svarbu saikas“, – sako dietologė, kuri sveikos mitybos patarimais dalinsis Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF erdvėje „Maisto žinovai pataria“.
Jei Italijos maisto produktai bei patiekalai Lietuvoje prigyja, tai pati maisto kultūra – ilgos ir vėlyvos vakarienės, dietologės teigimu, neturėtų būti laikomos sektinu pavyzdžiu.
„2–3 valandas trunkančios vėlyvos ir gausios italų vakarienės – tai savotiška klasika, kultūrinių tradicijų dalykas. Tačiau kad ir kaip nenorėčiau to sakyti, manau, kad šios tradicijos po truputį nunyks dėl akivaizdžių įrodymų, kad tai kenkia sveikatai. Jau dabar Pietų Europos šalys susiduria su anksčiau neregėtais nutukimo mastais, taip pat daugėja diabeto atvejų. Tad jei verta žavėtis italų virtuve, jos produktais bei deriniais, toli gražu nereiškia, kad turime aklai perimti viską“, – sako dietologė.
Daugiau patarimų kaip sveikai maitintis, kaip maitintis sportuojantiems žmonėms, bus galima išgirsti Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF erdvėje „Maisto žinovai pataria“. Čia pranešimus lapkričio 10–13 d. skaitys virtuvės šefas Gian Luca Demarco, dietistas ir treneris Lukas Jaliūnas, psichologė Rosita Kanapeckaitė.
Italija atrado Lietuvą
Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentė Ieva Gaižutytė pastebi, kad augant importo apimtims, ne tik į Lietuvos, bet ir į Baltijos šalių rinką pastaruoju metu jau dairosi nauji stambūs žuvies bei jūros gėrybių, taip pat šviežių vaisių ir daržovių importuotojai iš Italijos.
Pernai importas iš Italijos į Lietuvą viršijo 885 mln. eurų ir savo apimtimi nusileido tik Vokietijai, Lenkijai bei Latvijai. Vertinant tik maisto segmentą, iš Italijos į mūsų šalį daugiausiai įvežama vaisių, riešutų, įvairių gėrimų, kavos, arbatos, prieskonių, vertinamas aliejus, sūriai, o Italijos verslininkai gausiomis delegacijomis lankosi Lietuvoje.
„Mūsų rinka jau sulaukė Italijos gamintojų įvertinimo. Jie jaučia, kad lietuviai vis labiau supranta ir vertina aliejaus, vynų, sūrių ir kitų maisto produktų kokybę. Iš Lietuvos distributorių taip pat sulaukiame vis daugiau prašymų rasti ekologiško aliejaus, kitų maisto produktų ir gėrimų gamintojus. Tai rodo, kad vartojimas Lietuvoje įgauna naują braižą, rinka jau pasiruošusi priimti nišinius ir neeilinius aukštesnio lygio produktus. O šiuo metu į mūsų rinką jau dairosi šviežios žuvies bei jūros gėrybių, taip pat vaisių ir daržovių importuotojai iš Italijos, kurie čia mato erdvės savo plėtrai ir yra pasirengę konkuruoti“, – sako Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentė.
Pasak I. Gaižutytės, kasmet auganti Italijos delegacija parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančioje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF tik patvirtina, kad Lietuvos vartotojas nori įsigyti aukštesnės kokybės maisto produktų ir yra neabejingas Viduržemio jūros virtuvei.
Dar daugiau Italijos
Maisto žinovai įvardija keletą priežasčių, kodėl itališka virtuvė yra viena populiariausių pasaulyje. Ji paprasta, nebrangi, įvairi, skani, o patiekalai yra ne tik greitai pagaminami, bet ir leidžiama žaisti fantazijai, improvizuoti su ingredientais.
Tai, kad Italija yra ne tik picų ir makaronų, bet ir kavos šalis, parodoje BAF primins „Caffè Allenza“ įkūrėjas iš Sicilijos. „Itališkoje popietėje”, kuri lapkričio 11 d. vyks interaktyvioje „Virtuvės studijos“ erdvėje, „Caffè Allenza“ atstovas susirinkusiems papasakos apie kavos pasaulį, bus galimybė degustuoti įvairias kavos rūšis ir susipažinti su įvairiais jos gaminimo būdais.
Alyvuogių aliejaus mokyklos tikrasaliejus.lt įkūrėja Liana Davletšina mokys pažinti, suprasti ir ragauti tikrą alyvuogių aliejų, paaiškins kuo yra ypatingas ir kodėl taip gerai vertinamas itališkas alyvuogių aliejus.
Išskirtinio dėmesio sulauks ir mažiausieji parodos lankytojai, kurie kviečiami į picos pažinimui skirtą valandėlę. Jie su pripažintu picų meistru Giorgio Cassiani mokysis ne tik kepti picą, bet ir susipažins su picos atsiradimo istorija, įvairiomis tradicijomis.
Lapkričio 10–13 d. vyksiančioje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF lankytojai galės susipažinti ne tik su Italijos, bet ir su Lietuvos maisto rinkos naujovėmis, degustuoti Estijos, Latvijos, Lenkijos, Uzbekistano, Vokietijos gamintojų sukurtus produktus. Maisto ekspertų išrinkti geriausi lietuviški gaminiai bus apdovanoti BAF medaliais.
Dar vieni medaliai laukia pakuočių kūrėjų. Antrą kartą parodoje bus įteikti „Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai (NAPA)“, lankytojai galės apžiūrėti į nominantų sąrašą patekusių pakuočių ekspoziciją.
Kartu vyks tarptautinė parduotuvių, restoranų ir viešbučių įrangos paroda „Baltshop. Balthotel. Baltgastro“, kurios metu rengiami tradiciniai „Geriausio Lietuvos virėjo“ bei kiti konkursai.
Pirmąją parodų dieną profesionalų laukia svetingumo konferencija „Meniu360: svetingumo verslo sėkmės formulė“, kurioje bus kalbama apie tai, nuo ko pradėti kurti sėkmingą restoranų verslą, kaip parengti sėkmingą komunikacijos strategiją ir tapti madingu traukos centru, kaip su minimaliu biudžetu pasiekti maksimalių rezultatų.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių3
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...