Dešimt mitų apie dantų implantavimą

  • Teksto dydis:

Visi norime puikuotis plačia šypsena ir gražiais dantimis. Šiuolaikinė odontologija siūlo unikalius dantų atkūrimo sprendimus, tačiau kartais mus stabdo aplinkos suformuoti neteisingi mitai, informacijos trūkumas ir mūsų pačių susikurtos baimės. Ar nebūtų laikas jomis atsikratyti?

Šiandien apie dešimt pagrindinių dantų implantų mitų kalbamės su didžiausio Lietuvoje odontologijos klinikų tinklo Dantų priežiūros centras (DPC) vadovu, implantuojančiu gydytoju Simonu Bankausku. DPC klinikų specialistai dirba naudodami pirmaujančios pasaulyje implantavimo srityje Švedijos kompanijos „Nobel Biocare“‘ implantus  ir taiko šios kompanijos patvirtintas gydymo metodikas.

Pirmas mitas

Pašalinus savą sugedusį dantį reikia kelis mėnesius laukti, kol sugis, ir tik tada implantuoti.

Gyd. S.Bankauskas: Mūsų klinikoje yra taikomas momentinio implantavimo metodas, kai per vieną vizitą pašalinamas beviltiškai sugedęs ar nulūžęs dantis ir į jo vietą iš karto sriegiamas implantas. Per tą patį vizitą ant implanto tvirtinamas natūraliai atrodantis laikinas dantis. Taikant momentinį implantavimą, minimaliai sutrumpinamas gydymo laikas, išvengiama papildomų chirurginių intervencijų. Po kelių mėnesių vietoj laikino danties tvirtinamas nuolatinis.

Antras mitas

Įsriegus implantus reikia ilgai laukti, kol jie prigis, ir vaikščioti su tarpais burnoje.

Pagrindinis mūsų darbo principas – nauji dantys per vieną dieną ir jokių tarpų burnoje. Įsriegus implantus, ant jų iš karto tvirtinami laikini dantys, kurie po 4–6 mėnesių keičiami nuolatiniais. Tokią galimybę suteikia ypatingo dizaino „Nobel Biocare“ implantai, kurie padengti specialia medžiaga, leidžiančia jiems gerai įsitvirtinti į kaulą. Todėl turime galimybę iš karto juos apkrauti, t.y. uždėti laikinus dantis. Šis dantų atkūrimo metodas patikrintas ilgalaikių mokslinių tyrimų ir tarptautinės gydymo praktikos. Tai leidžia mums saugiai jį taikyti, neabejojant jo patikimumu.

Trečias mitas

Implantavimas ir gijimas yra labai skausmingi ir nemalonūs.

Mūsų klinikose yra taikomos minimaliai invazinės gydymo metodikos, kurios yra visų pirma skirtos pacientų patogumui ir leidžia maksimaliai supaprastinti ir sutrumpinti dantų atkūrimą bei išvengti ilgų, skausmingų gydymo etapų. Gijimas vyksta greitai ir neskausmingai. Dažnai jau kitą dieną po implantavimo pacientai eina į darbą, vyksta į keliones, aktyviai bendrauja.

Implantuojant paprastai taikoma vietinė nejautra. Tiems pacientams, kurie jaučia ypač didelę baimę gydytis dantis, implantuojant galime taikyti anesteziją ar sedaciją (dalinį prislopinimą).

Ketvirtas mitas

Praradus visus dantis ir norint atkurti naujus, prireiks daug implantų.

Praradusiesiems visus arba daugumą dantų paprastai taikome „Nobel Biocare“ patentuotą „All-on-4“ gydymo metodiką. Visiems vieno žandikaulio dantims atkurti  įprastai naudojami tik keturi implantai. Jeigu paciento burnoje dar yra likę savų, bet beviltiškai sugedusių dantų, „All-on-4“ gydymo metodika gali būti derinama su mano anksčiau minėtu momentiniu implantavimu, kai implantas sriegiamas į ką tik pašalinto sugedusio danties šaknies vietą. Per tą pačią procedūrą ant ką tik įsriegtų implantų  uždedami laikini natūraliai atrodantys tvirti dantys, kurie po kelių mėnesių yra pakeičiami nuolatiniais. Taigi iškart po procedūros žmogus gali gyventi savo įprastu gyvenimo ritmu: dirbti, bendrauti, valgyti mėgstamą maistą, keliauti. „All-on-4“ gydymo metodika yra nuodugniai moksliškai ištirta ir sėkmingai pasaulyje taikoma jau daugiau nei penkiolika metų.

Naudojant šią gydymo metodiką mūsų klinikose dantys buvo atkurti daugeliui gyvenimo džiaugsmą ir pilnatvę praradusių bedančių pacientų.

Penktas mitas

Turintiesiems sunykusį viršutinį žandikaulį nėra kur tvirtinti implantų, todėl reikia priauginti kaulą.

Sunykusį žandikaulį turintiems pacientams naudojame „Zygoma“ implantus, kurie yra ilgesni nei įprastiniai implantai bei yra sriegiami į skruostikaulį. Su jais sėkmingai galima atkurti dantis ir tiems pacientams, kurių situacija ypač sudėtinga – viršutinis žandikaulis yra toks sunykęs, kad nelikę vietos, kur būtų galima tvirtinti implantą. Naudojant „Zygoma“ implantus yra išvengiama kaulo priauginimo.

Šeštas mitas

Nebūtina atkurti dantų ten, kur šio trūkumo nematyti ir tai netrukdo kramtyti.

Jei iškritęs dantis laiku nepakeičiamas nauju, toje vietoje tirpsta kaulas, ima krypti ir kiti dantys. Neturint šoninių dantų atrofuojasi kaulas, įdumba skruostai, formuojasi veido raukšlės, atrodome senesni, nei esame iš tikrųjų. Jei pacientas neturi šoninių dantų, visas kramtymas tenka priekiniams dantims, kurie daug greičiau susidėvi, kadangi jiems tenka didesnis krūvis. Šie dantys atlieka trūkstamų dantų funkciją.

Septintas mitas

Sergant parodontoze dantų implantuoti negalima.

Parodontozė nėra kliūtis implantuoti dantis. Atvirkščiai, implantavimas gali padėti išgydyti parodontozę, nes per šią procedūrą pašalinamos parodontozės pažeistos dantų šaknys ir jos pakeičiamos naujomis titano šaknimis – dantų implantais. Tokiu būdu panaikinama parodontozės priežastis. Svarbiausia, kad prieš implantavimo procedūrą nebūtų prasidėjęs uždegimas – jį yra būtina išgydyti prieš pradedant dantų atkūrimą implantais.

Aštuntas mitas

Dantys ant implantų atrodo nenatūraliai, jų priežiūra sudėtinga ir savo funkcionalumu jie negali atstoti savų dantų.

Implantai – vienas pažangiausių šiai dienai dantų atkūrimo sprendimų, jie padeda išsaugoti burnos ir viso organizmo sveikatą. Nenuimami dantys ant implantų maksimaliai atkuria kramtymo funkciją, netrukdo kalbėti, netrikdo skonio jutimų, jie atrodo visiškai natūraliai, spalva ir dydžiu visiškai nesiskiria nuo jūsų natūralių dantų. Galite plačiai šypsotis, kramtyti maistą ir džiaugtis gyvenimu, kaip ir su savo natūraliais dantimis. Kaip ir savus dantis, taip ir dantis ant implantų, reikėtų reguliariai prižiūrėti ir valyti. Rekomenduojama bent kartą ar du per metus pasirodyti specialistui ir atlikti profesionalią burnos higieną.

Devintas mitas

Praėjus kuriam laikui, dantų implantus reikės pakeisti naujais. Implantai yra patikimas atkūrimo būdas, nes tinkamai prižiūrimais naujaisiais dantimis galėsite džiaugtis visą savo gyvenimą. Dantimis ant implantų reikia reguliariai ir tinkamai rūpintis kaip ir savo natūraliais dantimis. Norėčiau pabrėžti, kad „Nobel Biocare“ savo implantams suteikia viso gyvenimo garantiją, o tai – aukščiausios kokybės ir patikimumo rodiklis.

Dešimtas mitas

Implantavimas yra sudėtingas procesas, todėl senyvo amžiaus, silpnesnės sveikatos žmonėms jis yra pavojingas.

Kaip minėjau, mūsų taikomi pažangūs implantavimo metodai skirti maksimaliam paciento patogumui, jie yra minimaliai invaziniai, todėl implantavimo procedūra pacientui visiškai nesudėtinga ir neskausminga. Todėl implantavimas gali būti atliekamas įvairaus amžiaus ir įvairios fizinės būklės pacientams. Mūsų vyriausia pacientė, kuriai sriegėme implantus, buvo 96 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gooooo

gooooo portretas
11 mitas. Turedamas 100'us teisminiu ivykiu prarasi licenzija. Pakomentuokite prasau...

audre

audre portretas
idomu kiek dabar kainuoja eurais All-on-4 implantai abieju zandikauliu (ar vieno kaina)su laikinais ir pastoviais dantu protezais-gal kas zino?

galima vizija

galima  vizija portretas
pardaves , be abejo pigiai , savo senatves uzuoveja - namus ,su tokiais implantais sedi seneliu namuose iki greitos pabaigos is nevilties
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių