PSO atsakas: nėra jokių priežasčių atidėti olimpiadą

  • Teksto dydis:

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pareiškė, kad nėra „jokių su visuomenės sveikatos apsauga susijusių priežasčių“ atidėti arba atšaukti Rio de Žaneiro olimpiadą, kai grupė ekspertų paragino tai padaryti dėl Zikos viruso protrūkio.

 

PSO atsakė, kad „remiantis dabartiniais vertinimais, 2016-ųjų olimpiados atšaukimas arba vietos pakeitimas reikšmingai nepakeis tarptautinio Zikos viruso paplitimo“.

Agentūra pabrėžė, kad Brazilija yra tik viena iš beveik 60 šalių ir teritorijų, kuriose buvo užfiksuota atvejų, kai Zikos virusu būdavo užsikrečiama įkandus uodui.

Ragina atidėti olimpiadą

Medicinos ekspertai penktadienį paragino Pasaulinę sveikatos organizacija (PSO) apsvarstyti galimybę atidėti Rio de Žaneiro olimpiadą arba perkelti žaidynes kitur dėl Zikos viruso protrūkio keliamos grėsmės.

150 ekspertų, tarp jų buvęs Baltųjų rūmų mokslo patarėjas Philipas Rubinas (Filipas Rubinas), paskelbė atvirą laišką tai Jungtinių Tautų medicinos agentūrai, ragindami atidėti arba perkelti olimpiadą „visuomenės sveikatos vardan“.

Laiške cituojami naujausi moksliniai įrodymai, kad Zikos virusas gali sukelti didelių apsigimimų, ypač mikrocefaliją, kai kūdikiai gimsta nenormaliai mažomis galvomis. Suaugusiems šis virusas gali sukelti neurologinių sutrikimų, tarp jų ir retą sindromą, kuris gali būti mirtinas arba sukelti laikiną paralyžių. Laiško autoriai taip pat pažymėjo, kad užsikrėtimo atvejų Rio de Žaneire pagausėjo, o ne sumažėjo, nors labai stengiamasi išnaikinti šiuos virusus pernešančius uodus.

Keli iškilūs sveikatos apsaugos ekspertai anksčiau perspėjo, kad šimtams tūkstančių žmonių susirinkus Brazilijoje į rugpjūčio 5–21 dienomis vyksiančias žaidynes, dalis jų neišvengiamai užsikrės, todėl gali gimti daugiau kūdikių pažeistomis smegenimis, o virusas gali dar labiau išplisti pasaulyje.

Daugumai žmonių Zikos virusas sukelia tik lengvų simptomų – karščiavimą, bėrimą, raumenų arba sąnarių skausmus.

PSO vasarį paskelbė pasaulinio lygio nepaprastąją padėtį dėl Zikos karštinės protrūkio, o šią savaitę naujausiame pranešime pareiškė „neįžvelgianti bendro protrūkio silpnėjimo“.

„Ugnis jau dega, bet tai ne priežastis nieko nedaryti dėl olimpiados“, – sakė Otavos universiteto profesorius Amiras Attaranas (Amiras Ataranas), vienas iš laiško autorių.

„Dabar ne laikas šliūkštelėti daugiau alyvos į ugnį“, – pridūrė jis.

PSO jau paragino besilaukiančias moteris nevykti į Rio de Žaneirą, kitiems keliautojams patarė vengti neturtingų ir tankiausiai apgyventų didmiesčio rajonų. Agentūra taip pat prognozavo, kad Zikos viruso protrūkio grėsmė iki rugpjūčio sumažės, nes tuo metu Pietų Amerikoje bus žiema, kai uodų būna mažiau.

Zikos virusu kai kuriais atvejais galima užsikrėsti per lytinius santykius. PSO rekomenduoja nėščiosioms susilaikyti nuo sekso arba imtis apsaugos priemonių santykiaujant su partneriais, atvykusiais iš regionų, kuriuose išplitęs šis virusas.

PSO generalinė direktorė Margaret Chan (Margaret Čan) anksčiau šį mėnesį sakė, kad Zikos viruso protrūkis kelia vis didesnį susirūpinimą jos agentūrai, bet susilaikė nuo raginimų perkelti arba atidėti Rio de Žaneiro olimpiadą. 68 metų M.Chan, kuri dėl savo amžiaus jau nebegalėtų turėti vaikų, pabrėžė pati vyksianti į tas žaidynes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių