Daugiau nei trečdaliui vyrų kosmetiką renka mylimosios

  • Teksto dydis:

Oda žmogų saugo nuo kenksmingo aplinkos poveikio, padeda palaikyti kūno temperatūrą, joje esančiais receptoriais jaučiame ir skausmą, ir švelnius prisilietimus. Nors graži oda – žmogaus sveikatos ir jaunystės ženklas, vyrai jos puoselėjimui iki šiol neskiria pakankamai dėmesio.

„BENU vaistinės“ užsakymu atlikto nacionalinio odos priežiūros įpročių tyrimo duomenimis, beveik trečdalis vyrų pripažįsta turintys arba turėję odos problemų. Tačiau tik 21,5 proc. respondentų teigė naudojantys savo odos tipui skirtą kosmetiką, o 61 proc. nurodė niekada nesilankę pas odos specialistą. Rinkdamiesi odos priežiūros priemones, Lietuvos vyrai dažniausiai pasikliauja kitų žmonių rekomendacijomis – beveik 35 proc. patarimų laukia iš mylimųjų.

Kreipiasi retai

Sveikos odos instituto ekspertė gydytoja alergologė Laura Malinauskienė pastebi, kad dėl odos problemų vyrai iki šiol itin retai kreipiasi į specialistus.

„Moterys stengiasi vyrams patarti kaip prižiūrėti ir puoselėti odą, tačiau retas jų įsiklauso į patarimus. Svarbu prisiminti, kad oda yra didžiausias žmogaus organas, todėl jos sveikata reikėtų rūpintis kaip ir kiekviena kita kūno dalimi. Deja, vyrai sudaro tik penktadalį į mane besikreipiančių pacientų“, – teigia alergologė.

Nors moterys odos ligomis serga dažniau, jų nepavyksta išvengti ir vyrams. Specialistė pastebi, kad vyrus dažniausiai kamuoja odos sausumas, dermatitai, dilgėlinė. Maži berniukai taip pat dažniau nei mergaitės serga atopiniu dermatitu.

Kad vyrai gerokai rečiau nei moterys ieško odos priežiūros priemonių, patvirtina ir „BENU vaistinės“ vaistininkė Gitana Janavičienė. „Nors save prižiūrinčių vyrų, kurie reguliariai įsigyja odos priežiūros priemonių yra, pastebime, kad dažniausiai vyrų odos sveikata rūpinasi moterys, kurios ir perka jiems priemones. Paprastai į vaistinę konkrečių odos priežiūros priemonių vyrai užsuka jau po vizito pas dermatologą arba kamuojami didelių problemų. Tiesa, rinkdamiesi kosmetiką vyrai yra gerokai konkretesni ir aiškiai žino, ko nori“, – pasakoja vaistininkė.

Svarbi odos būklė ir tipas

Tyrimas atskleidė, kad daugiau nei 70 proc. vyrų renkasi tiesiog vyrams skirtas odos priežiūros priemones. Tačiau, renkantis kosmetiką, gydytoja alergologė pataria verčiau teikti pirmenybę konkrečiam odos tipui ar odos ligos gydymui skirtą kosmetiką.

Kalbant apie probleminę odą vyrams gali būti skiriama kitokia kosmetika. Vyrai dažniau turi riebesnę arba dėl skutimosi dirglesnę odą, tačiau jiems sukurtos odos priežiūros priemonės neretai tėra skirtos tokio tipo odai ir jos problemoms spręsti.

Jei odos priežiūros priemones vyrams renka moterys, jos linkusios ieškoti vyrams skirtų priemonių. Dažniausiai moterys teiraujasi išimtinai vyrams skirtos kosmetikos. Tačiau pradėjus kalbėtis, kokios problemos būdingos konkrečiai odai, paaiškėja, kad reikia universalaus kremo ar dermakosmetikos – bekvapės, skirtos jautriai, išsausėjusiais ar ligų kamuojamai odai. Tad renkant kosmetiką visada rekomenduojama ieškoti ne skirtos išimtinai vyrams ar moterims, bet tokios, kuri padėtų spręsti odos problemas, išlaikyti ją sveiką.

Pasak gydytojos alergologės, net odoje pasireiškiančios alergijos yra labiau susijusios su gyvenimo būdu ar aplinkos poveikiu nei lytimi. Pavyzdžiui, statybose dirbantiems vyrams dažniau nustatoma alergija įvairioms dervoms, o dėl netinkamos kosmetikos dažniau alergijas patiria moterys.

Šildymo sezonu – riebesnė kosmetika

Gydytoja primena, kad šaltuoju metų laiku tiek vyrai, tiek moterys turėtų rinktis riebesnius kremus. Jais pravartu pasitepti prieš einant į lauką. Šildymo sezono metu oda greičiau išsausėja, todėl taip pat svarbu nepamiršti odos drėkinimo vakarais.

Pasak L. Malinauskienės, nors vyrus sunku įtikinti, jog jiems reikia rūpintis oda, svarbu žinoti, kad kosmetikos priemonės padeda palaikyti natūralias odos funkcijas. Jeigu oda papildomai neapsaugoma, atšiaurūs žiemos orai gali paskatinti odos ligų, alergijų paūmėjimą ar atsiradimą. Jautresnės, ligų kamuojamos odos priežiūrai pirmiausia naudojama dermakosmetika, kuri yra bekvapė, tad tinka tiek moterims, tiek vyrams.

Siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į teisingus odos priežiūros įpročius ir paskatinti skirti daugiau dėmesio odos sveikatai, įkurtas Sveikos odos institutas. Šimtas penkiasdešimt instituto ekspertų, išklaususių specialius mokymus, „BENU vaistinėse“ visoje Lietuvoje teikia profesionalias odos priežiūros konsultacijas ne tik turintiems normalią odą, bet ir sergantiem tokiomis odos ligomis kaip aknė, rožinė ar atopinis dermatitas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių