Dantų protezavimas – būdas atkurti nepriekaištingą šypseną

  • Teksto dydis:

Dantų protezavimas ir dantų protezai daugeliui skamba nemaloniai, nes nuo seno asocijuojasi su dantų šlifavimu ir „dirbtinių dantų įstatymu“. Tačiau šių sąvokų prasmė šiandien labai pasikeitė, dantų protezavime pradėjus naudoti bemetalę keramiką (porcelianą).

Metalas iš odontologijos palaipsniui išstumiamas dėl estetikos ir dantenų problemų. Šiandieninis gydytojų dėmesys pacientams, naujausių technologijų taikymas ir komfortas visiškai transformavo protezavimą. Baimintis nebeliko ko.

Apie dantų protezavimą pasikalbėjome su Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ gyd. odontologe Asta Domanskiene.

 – Kas yra dantų protezavimas?

– Tai galimybė atkurti burnoje trūkstamus dantis ir pagerinti esamų dantų būklę bet kurio amžiaus žmonėms. Odontologai rekomenduoja protezuoti dantis, kai būna suirę, pažeisti, nebeturi estetinio vaizdo arba keičiamos senos neestetiškos, netikslios restauracijos. Dėl šiuolaikinių odontologijos technologijų protezai beveik nesiskiria nuo natūralių dantų, o dantų protezavimas yra sklandus ir neskausmingas procesas.

– Kodėl patartina atkurti prarastus dantis?

– Dantis – nors ir maža mūsų kūno dalis, tačiau labai svarbi. Dantų netekimas dažnai gali lemti įvairias sveikatos bei psichologines problemas. Praradus didesnį kiekį dantų, sunku atsikąsti ar sukramtyti maistą, todėl dažnai tenka atsisakyti mėgstamų patiekalų, o nekokybiškai sukramtomas maistas sukelia virškinimo sutrikimus. Netenkant vis daugiau dantų, žmonės pradeda vengti šypsotis, nejaukiai jaučiasi bendraudami su aplinkiniais, ilgainiui gali pasikeisti žmogaus išvaizda, nes dantys vieni kitus stumia, o tai įtakoja veido raukšlių formavimąsi.

– Kokią dantų protezų konstrukciją rinktis? Metalo ar bemetalė keramika?

– Savo pacientams visada rekomenduojame rinktis bemetalės arba cirkonio oksido keramikos vainikėlius. Šie vainikėliai yra pralaidūs šviesai, todėl atrodo labai natūraliai, neturi mėlyno kraštelio ties dantenomis, taip pat su dantenomis geresnė jungtis, o estetinis vaizdas yra puikus.

Metalo keramikos protezai turi trūkumų – metalinis protezo karkasas atspindi šviesą, todėl danties protezas atrodo ne toks natūralus, kaip bemetalės keramikos vainikėlis. Be to, aplink metalo keramikos vainikėlį ilgainiui atsiranda „tamsi linija”, kuri atrodo labai neestetiškai.

Bemetalė keramika – tai pati naujausia ir estetiškiausia medžiaga gaminant dantų vainikėlius. Ji laidi šviesai, o spalva ir skaidrumu artima danties savybėms. Taip pat panašios šios medžiagos fizikocheminės ypatybės: stiprumas, temperatūriniai pokyčiai, atsparumas dėvėjimuisi, ilgaamžiškumas. Bemetalė keramika itin rekomenduotina priekinių dantų srityje.

Dantų netekimas dažnai gali lemti įvairias sveikatos bei psichologines problemas.

– Kokie dantų protezai geriau? Išimami ar neišimami?

– Vienareikšmiškai, neišimami. Jie geriau atstato kramtymo funkciją. Taip pat gražiau atrodo estetiškai bei suteikia daugiau pasitikėjimo savimi.

– Dažnai žmonės klausia jei reikia keleto dantų ar geriau daryti tiltą ar sukti implantus?

– Implantai yra geresnis variantas, nes yra išsaugomi nuosavi dantys, jų nereikia šlifuoti. Natūrali kramtymo apkrova apsaugo kaulą nuo tirpimo. Geriau atsistato kramtymo funkcija.

Prarastų dantų restauravimas dirbtinių dantų tiltu gali būti taikomas tuomet, kai pacientas netenka vieno ar kelių greta esančių dantų. Tokio gydymo metu nušlifuojami du greta prarasto danties esantys dantys ir prarasto danties ar kelių dantų tarpas užpildomas protezu.

– Kada po implantacijos galima pradėti protezavimą?

– Įsukus implantus galutinis protezavimas būna po 4-6 mėnesių, nes per tą laiką turi pilnai prigyti implantai. Iki to laiko pacientas vaikšto su laikinais protezais. Taip pat yra galimybė sriegti implantus ir tuoj pat pritvirtinti laikinus dantis, kitaip tariant, atlikti momentinį protezavimą yra tikrai įmanoma ir taikome šį metodą savo klinikoje. Bet tai nėra visiems tinkamas metodas. Kartais tenka pasakyti pacientams, jog ši greita procedūra jiems netinkama ir reikia ilgiau trunkančio gydymo. Kiekvienas atvejis analizuojamas individualiai ir parenkamas tinkamiausias ir patikimiausias gydymo metodas.

– Kiek užtrunka dantų protezavimas?

– Tai priklauso nuo situacijos ir yra labai individualu. Trukmė gali būti nuo savaitės iki kelių mėnesių. Protezavimas ant implantų užtrunka ilgiau, nes turi prigyti implantai.

– Kaip reikia prižiūrėti dantų protezus?

– Po dantų protezavimo procedūros labai svarbu rūpintis dantų protezais taip pat, kaip ir natūraliais dantimis. Jie turi būti palaikomi kaip tik galima švaresni. Tai apsaugo nuo tolimesnio dantų netekimo, dantenų uždegimo, nemalonaus kvapo. Rekomenduojama protezus valyti du kartus per dieną, naudoti skalavimo skystį, tarpdančių siūlą, tarpdančių šepetuką. Būtina apsilankyti pas burnos higienistą du kart į metus ir atlikti profesionalią burnos higieną.

Vytauto pr. 14, Kaunas Mob. tel. +370 671 96979 El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt

– Ar po dantų protezavimo vis tiek reikia lankytis pas odontologą?

Lankytis pas gyd. odontologą būtina kas pusę metų. Profilaktinės apžiūros metu yra įvertinama dantų ir protezų būklė, burnos gleivinė, patikrinama ar neprisikaupė apnašų ir dantų akmenų, kuriuos reikia pašalinti. Tokios apžiūros yra reikalingos, nes specialistas gali pamatyti bet kokius infekcijos ženklus, patikrinti burnos būklę ir pastebėti netgi ankstyvąją burnos vėžio stadiją. Profilaktinė apžiūra yra įprasta, saugi, neskausminga procedūra, kurios metu apžiūrima burnos būklė ir aptariami pacientui kylantys klausimai.

– Kas yra dantų laminatės?

– Tai bemetalės keramikos plokštelės, kurios klijuojasi ant priekinio danties paviršiaus. Jos būna labai plonos, danties paruošimas vyksta tik emalio ribose. Taip yra išsaugojamas danties tvirtumas. Dantys protezuojami laminatėmis, kai norima pakeisti jų spalvą, formą ir padėtį.

– Kokia yra šiuo metu populiarėjanti All-on-4 metodika?

– Tai visame pasaulyje pripažinta metodika, kuomet ant keturių implantų yra padaromas neišimamas protezas, pilnai atstatant dantų lanką ir kramtymo funkciją. Šis protezavimo būdas yra taikomas netekus visų dantų.

– Kokie yra dantų protezavimo privalumai?

– Turint visus dantis ir jų dalis, kramtymas tampa efektyvesnis. Kartais dėl dantų nebuvimo atsiranda veido raukšlės, taigi jos išsilygina, kai vietą užima nauji dantys. Dėl šiuolaikinių technologijų ir gydymo metodikų vainikėliai greitai priglunda prie danties audinių, dantys atrodo natūraliai ir būna ilgaamžiški, tačiau patvarumas priklauso nuo jų priežiūros. Dantų nebuvimas dažnai įtakoja mūsų balsą, pablogina fonetines galimybes, o išsprendus dantų nebuvimo problemą, tampa lengviau kalbėti ir aiškiai tarti žodžius. Klinikoje yra dantų technikos laboratorija, kurioje technikai gamina kiekvienam pacientui individualius protezus. Kiekvienas pacientas su gydytoju nusprendžia ar protezas yra tinkamas. Kol vyksta gaminimo procesas, gydytojas su techniku tarpusavyje komunikuoja ir pasiekia maksimalius rezultatus, tad kiekvienas protezas būna maksimaliai panašus į natūralius paciento dantis. Vaikams, pensininkams bei nedarbingiems asmenims ligonių kasos kompensuoja dantų protezavimo išlaidas. Apie kompensavimą daugiau skaitykite čia.


Dantų protezavimas Kaune

Protezavimas prasideda nuo konsultacijos pas protezuojantį gydytoją. Tuomet yra aptariamas gydymo planas, gydymo eiga ir trukmė.

Odontologai, turintys ilgametę patirtį, įvertins Jūsų dabartinę situaciją ir pritaikys efektyviausią protezavimo metodą. Jums bus suteiktos aukšto lygio protezavimo paslaugos pas vienus geriausių specialistų Lietuvoje.

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Registruokitės čia arba kreipkitės į mus:

Vytauto pr. 14, Kaunas

Mob. tel. +370 671 96979

El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nenoriu

Nenoriu portretas
Toks specialistas kaip Mindaugas - NENORIU...

Ana

Ana portretas
Nepadės reklama, dar kelkit kainas... Seniau taisiausi, buvo eilės, dabar pas specelistą laikas ir tą pat dieną laisvas atsiras. Spekit kodėl.

kaunas

kaunas portretas
kam tie dantys jeigu susidejus nebus ka valgyti....o gal cia labdaringa organizacija/
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių