Dantimis nepakankamai rūpinasi per 80 proc. Lietuvos gyventojų

  • Teksto dydis:

Sąjunga ateičiai be ėduonies (angl. Alliance for a Cavity-Free Future, ACFF), dantų sveikatos ir visuomenės sveikatos priežiūros lyderius jungianti organizacija, parengė ataskaitą apie dantų karieso situaciją Centrinės ir Rytų Europos valstybėse, tarp jų – ir Lietuvoje. Reprezentatyvios apklausos duomenimis, net 81 proc. Lietuvos gyventojų nepakankamai rūpinasi savo dantimis. Dėl šios priežasties dantų kariesas yra rimta visuomenės sveikatos problema.

Didžiausiai karieso rizikos grupei priskiriami moksleiviai. Lietuvoje į šią rizikos grupę papuola ir vyresni nei 30 metų amžiaus žmonės.

„Nors mes turime priemonių dantų kariesui suvaldyti, šis susirgimas ir toliau kelia rimtą susirūpinimą  entrinės ir Rytų Europos šalyse, – sako dr. Georgios Tsakos, Sąjungos ateičiai be ėduonies ES valdybos narys. – Daugiau kaip 200 milijonų – tiek dantukų kasmet sugenda, yra užplombuojami arba ištraukiami, ir tai tik tarp dvylikamečių. Pabandykite įsivaizduoti, kiek vaikų dėl to neatvyksta į pamokas. Tačiau vilties yra, nes tinkamų prevencijos priemonių dėka dantų ėduonies gali būti išvengta, o sėkmingai pritaikius gydymą ankstyvose stadijose jis gali būti stabilizuotas.“

Sąjungos ateičiai be ėduonies parengta ataskaita apie dantų kariesą pradėjo visuomenės švietimo kampaniją aštuoniose Centrinės ir Rytų Europos šalyse, tarp jų – ir Lietuvoje. Šioje kampanijoje svarbiausias dėmesys skiriamas visuomenės švietimo apie dantų ėduonį suaktyvinimui.

„Karieso problemai spręsti būtini globalūs bendri veiksmai. Pasaulio lyderiai bei kitos suinteresuotos šalys, tarp jų – valstybių ir bendruomenių vadovai, sveikatos bei dantų sveikatos specialistai, viešosios politikos ir švietimo bendruomenės bei plačioji visuomenė privalo būti raginama mokytis suprasti kariesą kaip vieningą ligos visumą. Daugiau kaip 80 procentų žmonių Lietuvoje kenčia dėl problemos, kurią galime sustabdyti. Dantų kariesui reikia skirti didesnį dėmesį ir iškelti jį kaip svarbią sveikatos problemą. Būtent tą mes ir ketiname daryti mūsų šalyje“, – teigia vaikų odontologė, Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto docentė Julija Narbutaitė, dalyvaujanti Sąjungos ateičiai be ėduonies veikloje.

Dantų kariesas, dažniau vadinamas dantų ėduonimi, labiausiai po pasaulį išplitusi liga, kuria serga penki milijardai, arba beveik 80 proc. visų pasaulio gyventojų. Per pastaruosius 30 metų dantų karieso rodikliai Europos valstybėse žymiai pagerėjo, tačiau jis vis tiek išlieka rimta sveikatos problema. Dantų ėduonis ne tik neigiamai veikia žmonių burnos sveikatą, nes yra netenkama dantų, susiduriama su skausmu ir apribojama burnos funkcija, tačiau taip pat turi įtakos žmogaus bendrai savijautai, savigarbos jausmui.

Dantų karieso galima išvengti, o tinkamos priežiūros ir gydymo dėka ankstyvose stadijose ėduonies pažeistus dantis galima atkurti. Tai reiškia, kad ateityje gali iš viso nebeegzistuoti toks dalykas kaip dantų kietųjų audinių negrįžtamas irimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jura

Jura portretas
pasiziurekite stomotologu kainynus,tai gal daeis i jusu ponai gudras galvas,kad su musu uzdirbamais atlyginimais tai prabangus malonumas lankytis pas tuos stomotologus.

o

o portretas
O stomatologų nustatytomis kainomis pasidomėjote? Net poliklinikose ir tai reik mokėti, o juk ne kiekvienas gali sau tai leisti.

tai laimei

tai laimei portretas
kad ne visi ta dantu pasta vartoja,paziurekit kas ten ideta,griniausi nuodai tai " laisvuju murininku"planas mus naikinti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių