Dalis insulino vartotojų nuo sausio už jį mokės mažiau arba nemokės visai

  • Teksto dydis:

Nuo gegužės atsiradusios priemokos už insuliną daliai pacientų sumažės arba visai išnyks po Naujųjų metų.

Insuliną gaminanti kompanija „Eli Lilly“ nuo 2015 metų sausio 1 dienos įsipareigojo kompensuoti šiuo metu pacientų mokamas priemokas už insulino preparatus, BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

„Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad dalį nustatytos priemokos kompensuoja vaistinės, tam tikrą priemoką už šiuos preparatus pacientams gali tekti sumokėti tik tuo atveju, jei vaistinė, parduodama šiuos vaistus, taikys nesumažintą antkainį“, – pažymi ministerija.

Kaip spaudos konferencijoje pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, vaistinių antkainio turėtų nelikti dėl konkurencijos.

„Gali priemokas taikyti vaistinės, savo sistemą turinčios, bet aš manau, kad konkurencija yra tokia tarp vaistinių asociacijų tų keturių, kad vaistinės neturėtų dėti priedo prie insulino“, – teigė ministrė.

Valstybinės ligonių kasos BNS pateiktais duomenimis, Lietuvoje pernai apie 33,3 tūkst. pacientų sirgo cukriniu diabetu ir vartojo insulinus, iš jų apie 40 proc. vartojo gamintojo „Eli Lilly“ insulinus.

Šių metų gegužę įsigaliojus naujam kompensuojamųjų vaistų kainynui, insulinui, už kurį anksčiau nereikėjo primokėti sergantiesiems cukriniu diabetu, atsirado priemokos.

Ministerijos Farmacijos departamento direktoriaus pavaduojas Linas Mažeika BNS sakė, kad su „Eli Lilly“ derėtasi, nes jie, kitaip nei buvo žadėję, nuo gegužės visiškai nepadengė pacientui tenkančios priemokos.

„Jie pakeitė kainas, paskaičiavus išėjo priemokos ir jie žadėjo dengti priemokas, bet pilnai nedengė. (...) Dabar pažadėjo nuo sausio 1 dienos papildomai dengti insulino priemokas tiems savo insulinams, kuriems yra priemoka. Jie pažadėjo papildomai dengti iki naujo kainyno išleidimo. Naujo kainyno išleidimas reiškia vėl naujas kainas“, – sakė L.Mažeika.

Jo teigimu, priemokos už skirtingų gamintojų insuliną yra nevienodos.

„Su kitų gamintojų insulinais įvairiai yra. Kai kuriems ir dabar nulis yra, kai kuriems visada buvo priemokos“, - teigė L.Mažeika.


Šiame straipsnyje: insulinassveikatamokestikaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių