Čiaudėjimo taisyklės, kurių galbūt nežinojote

Čiaudulys yra svarbus – jis saugo mus nuo virusų. Tai labai svarbi imuninio proceso dalis, kuri padeda išsaugoti gerą sveikatą.

Čiaudulys dažniausiai mus užklumpa atšalus orui ir paprastai yra siejamas su slogos pradžia.

Tai procesas, kai žmogus staigiai iškvėpia orą per nosį dėl nosiaryklėje prisikaupusių dulkių, alergenų, mikrobų ir gleivių. Visos šios nereikalingos organizmui medžiagos, užuot nukeliavusios gilyn į kvėpavimo takus, išmetamos su oru lauk.

Žinoma, čiaudėti yra į sveikatą mums, bet ne į sveikatą aplinkiniams. Kaip tik dėl šios priežasties jų ir atsiprašome. Atsiprašinėti ar ne – etiketo klausimas. O prisidengti burną ir nosį čiaudint – higieninė būtinybė, kurią privaloma žinoti kiekvienam.

Keičiantis orams ir per šalčius išvengti virusinių ligų kur kas sudėtingiau, nes žmogus daugiau laiko praleidžia patalpose, kuriose ventiliacija ne visada yra tinkama. Dėl to atsiranda itin didelė tikimybė pasigauti infekciją nuo čiaudinčio draugo ar kolegos. Tačiau jei nepamiršime ir neignoruosime čiaudėjimo etiketo taisyklių, apsaugosime aplinkinius nuo nelauktos ligos.

Žmonėms, kurie bando susilaikyti nečiaudėję, dažniau būdingi šie padariniai: kraujuoja iš nosies, trūkinėja kraujagyslės. Stengiantis sulaikyti čiaudulį, užspaudus nosį, gali plyšti ausies būgnelis.

Čiaudėjimo taisyklės

Kosint ar čiaudint būtina užsidengti burną ar nosį nosinaite (geriau vienkartine) ir nusisukti.

Jei neturite nosinės – kosėti ar čiaudėti į drabužius, kurie nekontaktuoja su atvira ranka ir veikia kaip oro filtras (geriausia į alkūnės linkį, skverną).

Neužsidengti burnos ar nosies delnu.

Nosiai valyti ar išsišnypšti naudoti vienkartines nosinaites, jas panaudojus išmesti į šiukšlių dėžę ir nedelsiant nusiplauti rankas.

Nekosėti ir nečiaudėti kitų žmonių draugijoje – geriau išeiti į vietą, kur nieko nėra.

Sergant neiškvėpti oro į kito žmogaus pusę.

Vengti kontakto su didelės gripo komplikacijų rizikos grupės žmonėmis: mažais vaikais, nėščiosiomis, pagyvenusiais, ligotais žmonėmis.

Sveikas žmogus, atsidūręs kito žmogaus kosėjimo ar čiaudėjimo zonoje, turėtų nuo jo pasitraukti, trumpam sulaikyti kvėpavimą.

Įdomūs faktai apie čiaudulį

Čiaudulys – automatinis refleksas, jei jis prasidėjo, sustabdyti neįmanoma.

Už čiaudulį atsakingas centras yra galvos smegenų apatinėje dalyje. Jį pažeidus, žmogus nebegali čiaudėti.

Čiaudulio metu 44,7 m per sekundę greičiu pasklinda apie 40 tūkst. lašelių.

Jei nesilaikoma čiaudėjimo taisyklių, ankštose ir gausiai žmonių lankomose vietose galima perduoti mikrobus iš karto 150 kitų individų.

Miego metu mes nečiaudime, nes nervai, kurie atsakingi už šį refleksą, taip pat ilsisi.

18–35 proc. žmonių čiaudulį išprovokuoja netikėta ryški šviesa.

Čiaudulys gali turėti psichologinę priežastį. Baimė, liūdesys, jaudrumas ir kitos emocijos gali išprovokuoti čiaudulį.


Šiame straipsnyje: čiaudulysčiaudėtisveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių