Čia kasdien skamba pirmasis kūdikio klyksmas

Kauno klinikinės ligoninės filialas P.Mažylio gimdymo namai – gimtieji tūkstančiams Lietuvos piliečių. Tai jau 80 metų veikianti, bet labai moderni medicinos įstaiga, ir gimdyvės bei susirgusios moterys ją renkasi, nes, be medicinos paslaugų garantijų, čia tvyro ypatinga aura.

Per 80 metų

Mama – dar operacinėje, o naujagimis – greta esančioje palatoje ant tėčio krūtinės. Tokiam vaizdui, kokį išvydome P.Mažylio gimdymo namuose, negalėtų likti abejingi net didžiausi kietaširdžiai. O tėtis, akivaizdu, labai laimingas.

"Tai pirmas mūsų vaikas. Dukra", – neslėpė džiaugsmo kaunietis Darius, nors tėvystės jausmo dar nemokėjo apibūdinti.

Kauno klinikinės ligoninės filialo P.Mažylio gimdymo namų vadovas Eugenijus Valasevičius paaiškino, kad ši mergytė gimė atlikus cezario pjūvį, nes mama negalėjo gimdyti dėl stuburo patologijos.

"Pirmosios valandos ir paros po gimdymo labai svarbios glaudžiam ryšiui tarp mamos, naujagimio ir tėčio sukurti. Taip padedami darnios, tvirtos ir emociškai sveikos šeimos pagrindai", – natūralaus gimdymo ir kūdikiui artimų žmonių svarbą pabrėžė gimdymo namų vadovo pavaduotojas Marius Goberis.

Trys keturi naujagimiai per parą, 1 100–1 200 per metus – toks P.Mažylio gimdymo namų, esančių miesto centre, V.Putvinskio gatvėje, kraitis. Ir taip jau 80 metų, kai 1936-aisiais per devynis mėnesius, lygiai tiek, kiek trunka nėštumas, buvo pastatyta ir įrengta ši medicinos įstaiga. Ji veikia nenutrūkstamai, tik keitėsi lovų skaičius, profilis.

"Po karo, 1946-aisiais, čia buvo įkurtas nevaisingumo padalinys, dar po dvejų metų – Eksperimentinio medicinos instituto Klinikinis skyrius šeimų bevaikiškumui tirti", – pasakoja gimdymo namų istoriją gerai žinantis gydytojas E.Valasevičius, jiems vadovaujantis jau 27 metus.

Beje, lygiai tiek, kiek vadovavo jo pirmtakė gydytoja Halina Bobianskienė, prieš tai 22 metus – Emilija Bliudžiūtė. Pirmuoju vadovu buvo gimdymo namų įkūrėjas profesorius Pranas Mažylis, o iš viso per 80 metų pasikeitė vos keturi vadovai.

"Mūsų kolektyvas nuostabus, labai susiklausęs, beveik nėra kadrų kaitos", – puikiu mikroklimatu džiaugiasi E.Valasevičius.

Visa, ko gali prireikti

P.Mažylio gimdymo namų medikų pacientės šią įstaigą renkasi dėl daugybės priežasčių. Čia veikia moderniai įrengti, visa reikalinga įranga ir aparatūra aprūpinti Akušerijos, Naujagimių, Fizinės medicinos ir reabilitacijos, Ginekologijos ir dienos chirurgijos, Konsultacijų skyriai, Nėščiųjų mokykla. Yra viskas, ko reikia moteriai nuo gimimo ir iki jo.

"Girdėjome vien gerus atsiliepimus apie šiuos gimdymo namus, todėl pasirinkome juos", – atvykę būtent čia prieš didįjį stebuklą – pirmagimio gimimą vienbalsiai pripažino Rūta ir Justas Saboniai.

Beje, pirmasis vyras Lietuvoje, dalyvavęs gimdyme, buvo būtent P.Mažylio gimdymo namuose 1993 m. sausio 2 d. gimusio naujagimio tėtis. R.Sabonienė sakė, kad nuo nėštumo pradžios lankėsi pas gimdymo namų Konsultacinės poliklinikos gydytojus ir Nėščiųjų mokykloje ir nesvarstydama nusprendė gimdyti būtent čia.

Gimdyklos su voniomis, kuriose be vaistų slopsta skausmas, belaidė vaisiaus būklės sekimo aparatūra, todėl moteris gali laisvai vaikščioti, čia yra įprasta ir nieko nestebina. Kaip ir galimybė atlikti echoskopijas, automatinės skysčių lašinimo sistemos, naudojamos gimdant, tūrinės infuzinės pompos dozuotai lašinti vaistams. Greta – moderniai įrengtos operacinės, jei gimdymas tampa komplikuotas, su garantuota anesteziologų pagalba, narkozės gylio matuokliais, intensyvi terapija po gimdymo ir ginekologinių operacijų. Čia yra viskas, ko gali prireikti. P.Mažylio gimdymo namuose visą parą budi ir gydytojas neonatologas, ir naujagimių slaugytoja. Jie vertina gimusiųjų fiziologines adaptacines savybes, diagnozuoja galimas ligas, tėvams sutikus, modernia medicinos įranga ištiria kraują dėl paveldimų ligų.

Mankštos ir masažas

Akušerijos skyriuje yra trys gimdyklos, jaukios pogimdyvinės palatos – vienvietės arba dvivietės, kuriose gali būti ir mama, ir tėtis, nekalbant apie tai, kad naujagimis visada kartu.

"Kiekvienai gimdyvei sudaromas individualus priežiūros planas ir visuomet atsižvelgiama į moters pageidavimus. Pirmiausia moteriai taikomi nemedikamentiniai skausmo malšinimo būdai: masažas, hidroterapija, relaksacinė muzika, aromaterapija", – pasakoja gydytojas M.Goberis.

Apie gimdymą, kūdikio maitinimą ir priežiūrą, gyvenimą iki gimimo, laukimo periodą ir daugybę kitų dalykų jaunieji tėveliai sužino P.Mažylio gimdymo namų Nėščiųjų mokykloje, kuri veikia jau 22 metai. Ją įkūrusi akušerė Vida Žilienė džiaugiasi, kad sumanymas, nepaisant gausios informacijos virtualiojoje erdvėje, nepraranda populiarumo.

"Akivaizdu, kad būsimiesiems tėveliams reikia gyvo žodžio, atsakymų į jų klausimus, bendravimo", – įsitikinusi V.Žilienė, nėščiųjų itin mylima akušerė, mokykloje kasdien sulaukianti po dvi dešimtis moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agne

Agne portretas
Tik geri atsiliepimai apie P.Mažylio gimdymo namus :) nuolat draugėm, kurios laukiasi, rekomenduoju lankyti tiek paskaitėles, tiek pasirinkti šiuos gimdymo namus :) Esu dėkinga gyd. E.Valasevičiui už profesionalumą prižiūrint gimdymą ir visam Kolektyvui už jaukų mikroklimatą ir šypsenas bei gerą žodį. Taip pat Vidai, - visiškai atsidavusi savo darbui ir nuoširdumu spinduliuojanti specialistė.

Alicija

Alicija portretas
2015-12-02 šioje įstaigoje pagimdžiau dukryte, lankiausi nuo nėštumo pradžios, labai esu dekinga vyr. Gydytojui E. Valaseviciui, labai rūpestingas, šiltas, tiesiog savo srities profesionalas. Taip pat dekinga visam kolektyvui, tikrai profesionalus, nuoširdus, šilti žmones dirba sioje klinikoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių