Cholesterolio turtingas maistas yra nekaltas?

Mokslininkai vis dažniau tvirtina, kad maistinio cholesterolio vartojimas nesukelia tokio didelio, kaip manyta, pavojaus širdies ir kraujagyslių sistemai. Tačiau tai nereiškia, kad galima numoti ranka į jo koncentraciją kraujyje.

Vėl apgynė maistinį cholesterolį

Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje – vienas širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorių. Šios gyvybiškai svarbios organizmui medžiagos perteklius nusėda ant kraujagyslių sienelių ir dalyvauja aterosklerozės formavimesi. Kraujagyslių spindis mažėja, susidaro trombai, galintys nulemti sunkias komplikacijas: infarktą, insultą, širdies nepakankamumą ir kt.

Diskutuojant dėl cholesterolio turinčių produktų vartojimo įtakos kraujotakos ligoms sulaužyta nemažai iečių. Mūsų organizmas pasigamina apie 80 proc. cholesterolio, o kitą jo dalį gauname su maistu. Maistinio cholesterolio yra kiaušiniuose, kiaulienoje, grietinėje, svieste ir kt.

Daug specialistų ragina mažinti suvartojamų gyvulinių riebalų kiekį. O štai Rytų Suomijos universiteto mokslininkai, remdamiesi 21 metų trukusio eksperimento duomenimis, neseniai paskelbė, kad saikingai vartojant cholesterolio turinčius produktus širdžiai nekyla jokia grėsmė.

Anot jų, kraujotakos ligų riziką daug labiau didina rūkymas ar per didelis suvartojamo cukraus kiekis.

Koks cholesterolis kelia pavojų?

Medikai sutaria, kad cholesterolio kiekį kraujyje būtina kontroliuoti. Kardiologai pastebi, kad Lietuvoje padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje nustatoma per 80 proc. atėjusių jo išsitirti žmonių.

Tačiau reikia žinoti, kad ne visas cholesterolis kelia pavojų. Kraujagysles žaloja šie kraujo riebalai: mažo tankio („blogasis“) cholesterolis ir trigliceridai. Didelio tankio („gerasis“) cholesterolis padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Todėl reikia nustatyti ne tik cholesterolio koncentraciją, bet ir jo dalių santykį.

Specialisto komentaras

„Medicina pratica“ laboratorijų tinklo vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas:

- Be cholesterolio žmogaus gyvenimas, matyt, užgestų. Ši į riebalus panaši medžiaga dalyvauja organizmo ląstelių statyboje, lytinių ir antinksčių žievės hormonų gamyboje, tulžies rūgščių sintezėje, vitamino D apykaitoje ir kt. Tačiau cholesterolis dalyvauja ir aterosklerozės formavimosi procese.

Kontroliuojant aterosklerozę atliekamas labai svarbus kraujo tyrimas – lipidograma. Ji parodo bendrąjį, didelio tankio („gerąjį“), mažo tankio („blogąjį“) cholesterolį ir trigliceridus. Ant kraujagyslių sienelių nusėda mažo tankio cholesterolis ir trigliceridai. Išplėstinis cholesterolio tyrimas reikalingas ne tik gydant, bet ir profilaktiškai – kartą per metus atliekama lipidograma gali įspėti apie dar tik bręstančią kraujotakos sistemos krizę.

Kartu su lipidograma atliekamas ir didelio jautrumo C-reaktyvinio baltymo tyrimas, kuris leidžia nustatyti kraujagyslių uždegimą. Todėl galima numatyti gresiantį aterosklerozės komplikacijų pavojų ir tiems pacientams, kurių cholesterolio santykis dar atitinka normą.

Kovojant su širdies ir kraujagyslių ligomis gimė įvairių cholesterolio mitų. Pavyzdžiui, kiaušinių tryniai ilgai buvo didžiųjų kaltininkų grupėje. O dabar daug mokslininkų kiaušinius reabilituoja – tai yra naudingas, turintis žmogui būtinų vitaminų, mikroelementų, antioksidantų produktas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Nekaltas, kol širdies neduria. :D
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių