Cezario pjūvis palieka randą ne mamai, o kūdikiui

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Natūralus gimdymas per skausmą ar operacija be jokių kančių? Kauno klinikų profesorė Rūta Nadišauskienė rinktis neleidžia ir net kolegas ragina stabdyti žalingą epidemiją, kai operacija atliekama be reikalo. Tai gali turėti neigiamų padarinių visam vaiko gyvenimui.

Natūralus gimdymas per skausmą ar operacija be jokių kančių? Kauno klinikų profesorė Rūta Nadišauskienė rinktis neleidžia ir net kolegas ragina stabdyti žalingą epidemiją, kai operacija atliekama be reikalo. Tai gali turėti neigiamų padarinių visam vaiko gyvenimui.

– Pirmosios cezario pjūvio operacijos buvo atliekamos, siekiant išgelbėti naujagimio gyvybę, gimdyvei mirštant, ar norint jį palaidoti atskirai. Šiandien Lietuvoje cezario pjūvio operacijos  atliekamos daugiau nei ketvirtadaliui gimdyvių. Kodėl?

– Cezario pjūvis arba, kitaip tariant, operacija, kaip ir visos kitos, turi būti atliekama pagal indikacijas. Jų apimtis metams, dešimtmečiams bėgant keitėsi. Jei kažkada buvo operuojama moters gyvybei gelbėti, tarkim, kai vaisius negali gimti, tai dabar operacija atliekama ir vaisių gelbstint, kai jo būklė bloga. Tai galime objektyviai nustatyti ir imamės šio metodo.

– Tačiau neretai cezario pjūvio operacijos atliekamos ir nesant jokio pavojaus?

– Ir pasaulyje, ir Lietuvoje formuojasi tendencija, kad šis gimdymo metodas – palyginti saugus, greitas, šiais laikais tampa tarsi normalaus, natūralaus gimdymo alternatyva. Tai kelia grėsmę.

– Kam? Kodėl?

– Labai sudėtinga surinkti medžiagą, ją įvertinti ir įrodyti, kaip skiriasi vaikų, gimusių cezario pjūvio operacijos metodu ar natūraliai, sveikata. Kažin ar kada nors toks tyrimas bus atliktas. Tačiau metams bėgant kaupiasi duomenų, kad, pažeidus normalią eigą, ne visada gauni tokį atsaką, kokio tikėjaisi.

Vienas iš labai stiprių argumentų, kuris įrodo gimdymo cezario pjūvio operacijos būdu skirtumą nuo gimdymo natūraliais takais, yra tas, kad skiriasi naujagimio imuninės sistemos susidarymo ir veikimo pradžia. Gimdymo takais gimdamas vaisius gauna daugybę mikroorganizmų. Jų žmogaus organizme yra daugiau nei ląstelių. Tie mikroorganizmai stimuliuoja vaisiaus imuninę sistemą. Teigiama ir tai, kad vaikai, gimę natūraliais takais, yra stipresnio charakterio, nors nežinau, kaip tai galima įrodyti.

Kaupiasi vis daugiau duomenų, kad natūraliai gimusiųjų imunitetas yra stipresnis, gimimo būdas susijęs su vėliau pasireiškiančiomis lėtinėmis ligomis, tokiomis, kaip astma, cukrinis diabetas, vėžys. Gydytojams daug lengviau ir paprasčiau per 20-30 minučių atlikti cezario pjūvio operaciją. Jos metodikos išmokstama labai greitai. Daug sudėtingiau pusę paros ar net visą būti šalia gimdyvės, jai padėti, nesikišti ten, kur nereikia, neskatinti gimdymo ir neskubėti jo užbaigti, nors visi jau pavargo. Reikia pripažinti, kad mes kartais nueiname lengvesniu keliu.

– Gydytojai, o ne moterys, gimdyvės?

– Tai, ką mes, gydytojai, teigiame moterims, joms turi didelės reikšmės. Kartais matome, kad gimdyvės būna nuteiktos cezario pjūvio operacijai iš anksto. Nėštumą prižiūrintys ambulatorinės grandies gydytojai sako: jums tai tikrai bus atlikta operacija. Labai kviečiame kolegas neteigti to.

Džiaugiuosi, kad mes, profesionalai, patys apie tai kalbame ir skatiname, propaguojame tik natūralų gimdymą, žinoma, kai nėra jokių indikacijų operacijai – grėsmės gimdyvės ir vaisiaus sveikatai. Apie tai pranešimus skaitėme akušerių ir ginekologų suvažiavime praėjusiais metais rugsėjo mėnesį, dabar, praėjusią savaitę, diskutavome Seime. Mes galėtume tylėti, nes mums daug paprasčiau operuoti, nei laukti natūralaus gimdymo. Gal tada visuomenė atsibustų ir sakytų: ką jūs čia darote? Iki šiol cezario pjūvio operacijos plito kaip epidemija.

– Norite ją sustabdyti, apeliuodami ne tik į kolegas, bet ir į moterų supratingumą?

– Yra ir daugiau būdų, ne tik apeliacijos. Vienas jų, sisteminis, – tai apmokėjimo lygis. Daugelyje šalių gydymo įstaigai už cezario pjūvio operaciją mokama daugiau nei už natūralų gimdymą. Natūraliai pagimdyti po buvusio cezario pjūvio operacijos – didžiulė meistrystė: reikia valingo moters nusiteikimo, daktaro ir akušerės profesionalaus stebėjimo. Kai taip, iki 80 proc. moterų, kurioms jau buvo atlikta cezario pjūvio operacija, kitą vaikelį gali pagimdyti. Dabar pagimdo vos trečdalis, itin aktyviai skatinant tai daryti. Labai svarbu moters nusiteikimas.

– Ir medikų palaikymas?

– Kai fiziologinis gimdymas yra normalus, pakanka, kad jį priimtų akušerė.Šios medikės moka prižiūrėti gimdymą, o gydytojas gali būti iškviestas tada, kai jo reikia, jei kyla komplikacijų. Tai patvirtina ne tik mokslas. Mes patys atlikome tyrimą. Gimdymai buvo vienodai sėkmingi, nepaisant, kas buvo su gimdyve – akušerė, moteriai pageidaujant, ar gydytoja. Baigtys buvo tokios pačios, bet akušerių prižiūrėtų gimdyvių grupėje buvo mažiau gimdymo veiklos skatinimo, epiziotomijų – tarpvietės kirpimų, ir mažiau cezario pjūvio operacijų.

Akušerėms prižiūrint gimdymą  – mažiau  intervencijų. Kalbu apie absoliučiai normalų, natūralų gimdymą. Ten, kur reikia gydytojo, darėme ir darysime viską, ką reikia. Yra moterų, kurios negali natūraliai pagimdyti, ir jos dėl to nekaltos.

– Vadinasi, grįžta ne tik natūralus gimdymas, bet ir stiprinamas akušerių vaidmuo jame?

– Visuomenėje dabar populiarus supratimas, kad, turint pinigų, viską galima nusipirkti. Pasisamdyti daktarą. Bet išsilavinusios, išmintingos, labai atsakingos moterys, jau turinčios ne vieną vaiką, nori gimdyti namuose, nes jos traukiasi nuo mūsų agresijos: nelįskit prie manęs, mes norim natūraliai.

Kalbu apie sveiką natūralumą, kai tikrai nereikia medikų intervencijos. Mamų portaluose moterys pasisako, kad joms baisiausią ir ilgalaikę neigiamą patirtį paliko šlapimo pūslės kateterizavimas, juolab jei apie tai nebuvo perspėta, specifiniai tyrimai per makštį, gijimas po kirpimo ir gimdymo veiklos skatinimas. Visos išvardytos intervencijos privalo būti atliekamos tik esant būtinybei, prieš tai paaiškinus moteriai, kiek įmanoma, švelniau.

40 proc. moterų, kurios neįstengė pagimdyti ir todėl joms buvo atlikta cezario pjūvio operacija, pajuto nusivylimą. Kita dalis pajuto palengvėjimą, nes buvo pavargusios, nusikamavusios. Kiekvienos išgyvenimai unikalūs, svarbūs, reikšmingi. Turinti blogą patirtį moteris ją ir skleis, juolab kad gimdymas – vienas svarbiausių įvykių gyvenime, su visomis smulkmenomis įsirėžiantis į atmintį.

– Tačiau į gyvenimą kiekvienas ateiname per skausmą. Moterys jo bijo ir savanoriškai renkasi cezario pjūvio operaciją, negalvodamos apie pasekmes kūdikiui. Be to, iki šiol net nežinojome, kad jos gali būti neigiamos.

– Skandinavijos šalyse, kur perinataliniai (susiję su gimimu arba su periodu, trunkančiu 7 dienas po gimimo, – red. past.) rodikliai geriausi, cezario pjūvio operacijų atliekama mažiausiai. Tačiau Brazilijoje šis metodas siekia beveik 100 proc., privačiose gydymo įstaigose – taip pat. Mūsų vienintelėje privačioje įstaigoje, kur galima gimdyti, cezario pjūvio operacijų atliekama 80 proc. gimdyvių, jei ne daugiau, nors ten iš viso labai nedaug gimdo.

Mūsų šalies mastu 2012 m. cezario pjūvio operacijos buvo atliktos 26,7 proc. gimdyvių. Negerai tai, kad jų nė kiek ne mažiau atliekama net ir to lygio ligoninėse, kur gimdo sveikos moterys, be jokių patologijų. Moteris negali rinktis gimdymo metodo, nėra indikacijos, kuri vadintųsi: aš noriu. Apie 13 proc. operacijų atliekama, norą paslėpus po kokia nors indikacija. Dažnai tai yra ir nežinojimas, nepasitikėjimas, galbūt kokios nors traumos iš praeities. Bet tai turėtų būti pavieniai atvejai. Štai, pavyzdžiui, Kate Middleton, Didžiosios Britanijos princo Williamo žmona, galėjo gauti viską, ko tik panorėtų, bet rinkosi natūralaus gimdymo būdą, kad princas gimdamas įgytų stipriausią potencialą.

Moterys turi suprasti, kad cezario pjūvio operacija nėra panacėja, nėra geriausias būdas. Tai neišsprendžia problemos, kai ji neišsprendžiama. Ir joks už didžiausius pinigus pasamdytas gydytojas neapsaugos nuo komplikacijų, jei jos bus neišvengiamos. Tačiau yra ir labai džiugių faktų: pastoja ir gimdo moterys, kurios anksčiau to negalėjo. Gimdo natūraliais takais po plaučių ir širdies komplekso, inkstų persodinimo operacijų.

– Labai bijančioms skausmo gimdyvėms suleidžiami vaistai. Kas mažiau žalinga: nuskausminamieji vaistai gimdant ar narkozė cezario pjūvio operacijos metu?

– Vaistai žalos nedaro. Cezario pjūvio operacijos nepadarysi be nuskausminimo. Jis yra regioninis, į nugarą. Tai saugiausia. Vaistų kiekis – minimalus, baigus operaciją jų nė pėdsakų nelieka. Vaisiui tai tikrai nepakenkia. Nuskausminamieji natūraliai gimdant skiriami gimdyvės valia.

– Vadinasi, jūs labai propaguojate natūralų gimdymą?

– Tai darydami, cezario pjūvio operacijų Kauno klinikose jau sumažinome dviem procentais. Pagal naują Perinatologijos programą reglamentuojame kokybės rodiklius. Vienas jų – cezario pjūvio operacijų ir natūralių gimdymų skaičiaus santykis. Su Sveikatos apsaugos ministerijos pritarimu tikimės, kad operacijų sumažės ir perinataliniuose centruose, kur priimami patys sunkiausi gimdymai ir, svarbiausia, tose gydymo įstaigose, kur didžioji dalis gimdymų fiziologiniai.


Istorija. Nuo kada?

Senovės žydų, romėnų, babiloniečių raštuose, mituose bei folklore galima rasti įrodymų, kad cezario pjūvio operacija buvo atliekama labai seniai. Tačiau jokių duomenų apie operacijos metodikas ar jos atlikimo motyvus neišliko.

Spėjama, kad cezario pjūvio operacijos pavadinimas kilęs nuo Romos imperijos laikais veikusio įstatymo „Lex cesarea“, kuris reikalavo, kad vaisius būtų išimtas iš gimdymo metu mirusios motinos įsčių gelbėjimo, krikštijimo ar atskiro laidojimo tikslu. Garsaus Romos politiko ir karvedžio Gajaus Julijaus Cezario pavardė, pasak Plinijaus Vyresniojo, pritaikyta, kai vienas jo protėvis gimė per lex cesarea. Tačiau kiti šaltiniai nurodo ir kitokias reikšmes.

Pirmoji cezario pjūvio operaciją atlikta 1610 m. Ji buvo nesėkminga. Dažniausiai nesėkmingos šios operacijos buvo dar 200 metų. Moterys mirdavo nukraujavusios ar vėliau, po komplikacijų. Yra žinoma, kad pjaudavo su karvių ragais, pjūvių nesusiūdavo.

Paryžiuje 1789 – 1790 m. po cezario pjūvio operacijos neišgyveno nė viena moteris. Praėjus 100 metų padėtis šiek tiek pagerėjo: Anglijoje 1865 m. iš 100 moterų, patyrusių cezario pjūvio operaciją, mirė 85.

Kai kuriose šalyse šios operacijos atliekamos ne tik dėl būtinybės, bet ir moters pageidavimu, jei jaučia itin stiprią natūralaus gimdymo baimę.

Indikacijos Cezario pjūvio operacijai

Kartotinės operacijos
Neprogresuojantis gimdymas
Sėdynės pirmeiga
Vaisiaus hipoksija
Motina serga įvairiomis ligomis (ŽIV, aktyvia lytinių organų herpes infekcija), kai nėštumas komplikuotas (placentos pirmeiga, kraujavimas).

Komplikacijos

Operacijos: kraujavimas, krešėjimo sutrikimas, gimdos pašalinimas, žarnų, šlapimo pūslės, šlapimtakių pažeidimas, anestezijos komplikacijos, alerginės reakcijos.
Pooperacinės: gimdos, pilvaplėvės uždegimas, pjūvio infekcija, šlapimo takų infekcija, mažakraujystė, tromboembolijos.
Vėlyvosios: sąaugos pilvo ertmėje, vaisingumo sumažėjimas, cezario pjūvis kito nėštumo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laima

Laima portretas
Viešai parteikiama daug netiesios iš iškreiptų faktų, cezerio pjūvio grėsmė ir paprasto gimdymo nauda nėra objektyviai atskleista Junkitės į FB grupę "moterų teisė pasirinkti gimdymo būdą Lietuvoje cezerio pjūvio būdu" Griaukime mitus, siekime pokyčių, dalinkimės istorijomis :)

Monika

Monika portretas
Dariausi cp ir esu pati laimingiausia motina! ❤️

Rita

Rita portretas
Labiausiai užstrigo pasakymas, kad moteris negali pati rinktis kaip jai gimdyti. Kad nėra tokios indikacijos kaip "aš noriu". Profesorė turėtų būti platesnių pažiūrų. Prašom įvertinti VISAS puses - papasakokite kokių baisių komplikacijų gali būti natūraliai gimdant. Tiek motinai tiek kūdikiui. Gyvenam ne akmens amžiuje, MOTERYS, jūs galite ir turite rinktis kas jums geriausia! Jūsų kūnas - jūsų pasirinkimas.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių