Buvimas lauke – vaistas nuo trumparegystės

Apie trečdalis žmonių pasaulyje yra trumparegiai. Medikai prognozuoja, kad dešimtmečio pabaigoje trumparegių bus apie 2,5 mlrd. LSMU profesorius Alvydas Unikauskas dalijasi patarimais, galinčiais apsaugoti vaikus nuo trumparegystės arba sulėtinti jos vystymąsi.

Trumparegio žmogaus akies obuolys yra išsitempęs, pailgas. Dėl šios priežasties tinklainė atsiduria per toli, joje formuojamas vaizdas tampa neryškus ir nematome toli esančių objektų.

Mokslininkai patvirtino, kad trumparegystė rečiau išsivysto tiems vaikams, kurie ilgą laiką praleidžia lauke. Pasak mokslininkų, didžiausią įtaką trumparegystės rizikai mažinti turi buvimas natūraliai ryškioje dienos šviesoje.

Tyrimai rodo, kad trumparegiai turi mažesnį vitamino D kiekį organizme, o jis padeda palaikyti akies lęšiuką atpalaiduojančių ir įtempiančių raumenų funkciją. Ohajo optometrijos universiteto mokslininkai teigia, kad šie raumenys padeda ne tik sufokusuoti vaizdą tinklainėje, bet ir išlaikyti taisyklingą apvalią akies obuolio formą. Vaikų akių obuoliai, jiems augant, taip pat auga ir sparčiai augdami akių obuoliai gali ištįsti – dėl to išsivysto trumparegystė.

Veikiant dienos šviesai tinklainėje išsiskiria dopaminas, kuris turi poveikį akies obuolio formai. Pasak gydytojo A. Unikausko, trys valandos, praleistos lauke, gali apsaugoti vaikų akis nuo trumparegystės.

Gydytojo A. Unikausko teigimu, mityba taip pat turi įtakos regėjimui.


Šiame straipsnyje: trumparegystėakys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių