Medus gali būti klastingas

  • Teksto dydis:

Medus – yra saldi medžiaga, kurią bitės pagamina iš žieduose esančio nektaro. Šiandien bitininkai mums siūlo įsigyti įvairaus skonio ir savybių medaus.  

Siekiant užtikrinti, kad medus būtų ne tik skanus, bet ir sveikas bei tinkamas vartoti maisto produktas, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorijose atliekami įvairūs medaus laboratoriniai tyrimai.

2015 metais I pusmetį NMVRVI ištirti 55 valstybinės kontrolės metu atrinkti mėginiai, iš kurių atlikti 1425  laboratoriniai tyrimai. Dažniausiai tiriami šie rodikliai: sunkieji metalai, gliukozė, fruktozė, sacharinas, hidroksimetilfurfurolas, diastazės aktyvumas, rūgštingumas, veterinarinių vaistų likučiai, chloramfenikolis. Nustatytas tik 1 teisė aktų reikalavimų neatitinkantis importuoto medaus mėginys.

Instituto laboratorijoje galima patikrinti ar teisingai paženklintas medus, t.y. jei gamintojas etiketėje nurodo „Liepų“ medus, tai laboratoriniais tyrimais galima patvirtinti ar jis tikrai yra liepų. Nes kaip teigia bitininkai – bitelės pačios pasirenka, iš kokių augalų joms medų rinkti. Ir jei avilys stovi greta nuostabiai kvepiančios liepos – nėra garantijos, kad bitės suneš būtent liepų medų.

NMVRVI atliekami žiedadulkių nustatymo meduje tyrimai. Tai yra labai svarbus rodiklis medaus kokybės kontrolei. Pagal žiedadulkių morfologiją galima nuspręsti medaus botaninę ir geografinę kilmę.  

Medaus botaninės kilmės tyrimas paremtas santykiniu žiedadulkių dažnumo nustatymu meduje. Naudojamas mikroskopinis metodas, kuris parodo kokių šeimų augalų žiedadulkės yra meduje. Santykinio žiedadulkių dažnumo nustatymui meduje skaičiuojamos ne mažiau kaip 500 žiedadulkių, jos identifikuojamos ir priskiriamos tam tikrai augalų šeimai. Rezultatai išreiškiami procentais. 

Pagal botaninę kilmę medus yra skirstomas į monoflorinį ir poliflorinį. Monoflorinis medus yra toks, kuriame vienos augalų rūšies žiedadulkių kiekis meduje yra didesnis nei 45 proc. Poliflorinis, kai meduje aptinkama įvairių augalų žiedadulkių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių