Atskleidė, kaip paruošti daržoves, kad išliktų kuo daugiau maistingųjų medžiagų

  • Teksto dydis:

„Nustatyta, kad daugiausia maistingųjų medžiagų išlieka verdant daržoves garuose. Šios medžiagos yra augaluose esantys junginiai, teikiantys naudą organizmui ir apsaugantys nuo ligų“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

 Jis kalbėjo apie tai, kaip geriausia apdoroti daržoves, kad iš jų pasiimtume visa, kas naudingiausia.

Daržovės ne visada turi būti valgomos tik šviežios. Vieno atsakymo, kaip geriausia apdoroti daržoves, nėra, nes kiekvienai iš jų tinka vis kitas būdas.

„Tinkamas daržovių apdorojimas yra labai svarbus, nes padidina pasisavinamų mineralų ir vitaminų, reikalingų organizmui, kiekį. Pavyzdžiui, kalcio, magnio, geležies ir riebaluose tirpstančių vitaminų. Pagrindinė [daržovių apdorojimo] taisyklė – tinkamai parinktas apdorojimo laikas, temperatūra ir vandens kiekis“, – pasakoja A. Unikauskas.

Verdant daržoves, naudingos tirpios medžiagos išplaunamos vandenyje. Vandenyje apvirti žirniai, žiediniai kopūstai ar cukinijos praranda labai daug naudingų medžiagų ir net iki 50 procentų antioksidantų. Išimtis – morkos ir špinatai. Valgant virtus špinatus ir morkas, kraujyje padidėja antioksidanto beta karoteno, kuris vėliau virsta vitaminu A. Tačiau nepjaustykite morkų prieš apdorodami, nes taip 25 proc. sumažinsite maistingųjų medžiagų kiekį.

„Nustatyta, kad daugiausia maistingųjų medžiagų išlieka verdant daržoves garuose. Šios medžiagos yra augaluose esantys junginiai, teikiantys naudą organizmui ir apsaugantys nuo ligų“, – tikina A. Unikauskas.

Ilgai kepant daržoves aliejuje, riebalai iš jų išstumia vandenį. Yra trys kepimo būdai, tinkami daržovėms, norint išsaugoti jų maistines savybes.

Vienas iš jų – „saute“. Tai daržovių apkepimas vidutinio karštumo, pavyzdžiui, alyvuogių aliejuje – tinkamas būdas apdoroti daugelį daržovių.

„Taip yra dėl paprastos priežasties. Daugelis daržovėse esančių vitaminų ir maistinių medžiagų yra tirpios riebaluose ir organizmas lengviau juos pasisavina. Jei kepama alyvuogių aliejuje, temperatūra negali viršyti 190 laipsnių, kepama 3–15 min“, – aiškina A. Unikauskas.

Daugiau apie tai, kaip apdoroti daržoves, – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Drėgni namų langai gali prišaukti ir astmą: kaip to išvengti?
    Drėgni namų langai gali prišaukti ir astmą: kaip to išvengti?

    Būtinybė valyti namuose susikaupusią drėgmę mus dažniausiai erzina, tačiau kuo ilgiau delsiame, tuo nemalonesnis šis darbas tampa  – drėgmė kaupiasi net tik rudenį ar žiemą, bet ir lietingomis vasaros dienomis. ...

  • A. Veryga: gydymas bus koncentruojamas didesnėse ligoninėse
    A. Veryga: gydymas bus koncentruojamas didesnėse ligoninėse

    Vyriausybei trečiadienį nutarus Seimui teikti pataisas, kurios leistų optimizuoti gydymo įstaigų tinklą, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad nauja pertvarka siekiama gydymą labiau koncentruoti didžiosiose ligoninėse. ...

    16
  • Užrašas ant apsauginio kremo gali ir suklaidinti
    Užrašas ant apsauginio kremo gali ir suklaidinti

    "Pikta" – taip dažnai įvertinama gegužės mėnesį skaisčiau pašviečianti saulė, tačiau retas dar išsitraukia apsaugos priemones nuo ultravioletinių spindulių. Gydytoja dermatologė įspėja, kad apsaugos priemonių nuo s...

  • Dietologė apie mitybą ir jaunatvišką energiją
    Dietologė apie mitybą ir jaunatvišką energiją

    Kai nėra laiko grožiui ir sveikatai Spartėjant gyvenimo tempui ypač svarbu su maistu gauti organizmui reikiamų medžiagų, stiprinti kūną ir išlaikyti reikiamą energijos kiekį. Vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų gausu 100 proc....

  • Vėjaraupiai dažniausiai pakerta jaunus tėvus
    Vėjaraupiai dažniausiai pakerta jaunus tėvus

    Pastebima, kad per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje daugėja sergančiųjų vėjaraupiais. Panaši tendencija fiksuojama ir uostamiestyje. Nors vėjaraupiai dažnai laikoma vaikiška liga, tačiau sergančiųjų pasitaiko ir tarp suaugusi...

    4
  • Ruošiasi mažinti ligoninių tinklą: kas laukia?
    Ruošiasi mažinti ligoninių tinklą: kas laukia?

    Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė ir teikia Seimui svarstyti pataisas, kurios leistų optimizuoti gydymo įstaigų tinklą. ...

    25
  • Ar saugi jūsų vaiko žaidimų aikštelė?
    Ar saugi jūsų vaiko žaidimų aikštelė?

    Įvairių šalių duomenimis, pavojingiausi vaikų žaidimų aikštelių įrenginiai – sūpuoklės, čiuožyklos, laipynės, kopėčios, karstynės. ...

  • Mažosios ligoninės vienija jėgas
    Mažosios ligoninės vienija jėgas

    Lazdijų ir Kalvarijos savivaldybės nutarė nelaukti, kol Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įgyvendins savo planus sujungti smulkesnes ligonines, ir būdamos ligoninių steigėjos pasirašė jų jungtinės veiklos sutartį, rašo „Lietuv...

  • Modelis ir tinklaraštininkė – apie „Nestoro maisto“ filosofiją
    Modelis ir tinklaraštininkė – apie „Nestoro maisto“ filosofiją

    Visame pasaulyje, išimtimi netampant ir Lietuvai, itin lieso kūno kultą pamažu keičia domėjimasis sveiku maistu. Jis gali būti ne tik vertingas, bet ir labai skanus. ...

  • Burokėliai gali apsaugoti nuo nepagydomų ligų
    Burokėliai gali apsaugoti nuo nepagydomų ligų

    Naujausių tyrimų duomenimis, burokėliai gali būti galingas ginklas prieš Alzheimerio ligą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.  Taip pat, priduria...

    2
Daugiau straipsnių