Atskleidė, kaip paruošti daržoves, kad išliktų kuo daugiau maistingųjų medžiagų

  • Teksto dydis:

„Nustatyta, kad daugiausia maistingųjų medžiagų išlieka verdant daržoves garuose. Šios medžiagos yra augaluose esantys junginiai, teikiantys naudą organizmui ir apsaugantys nuo ligų“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

 Jis kalbėjo apie tai, kaip geriausia apdoroti daržoves, kad iš jų pasiimtume visa, kas naudingiausia.

Daržovės ne visada turi būti valgomos tik šviežios. Vieno atsakymo, kaip geriausia apdoroti daržoves, nėra, nes kiekvienai iš jų tinka vis kitas būdas.

„Tinkamas daržovių apdorojimas yra labai svarbus, nes padidina pasisavinamų mineralų ir vitaminų, reikalingų organizmui, kiekį. Pavyzdžiui, kalcio, magnio, geležies ir riebaluose tirpstančių vitaminų. Pagrindinė [daržovių apdorojimo] taisyklė – tinkamai parinktas apdorojimo laikas, temperatūra ir vandens kiekis“, – pasakoja A. Unikauskas.

Verdant daržoves, naudingos tirpios medžiagos išplaunamos vandenyje. Vandenyje apvirti žirniai, žiediniai kopūstai ar cukinijos praranda labai daug naudingų medžiagų ir net iki 50 procentų antioksidantų. Išimtis – morkos ir špinatai. Valgant virtus špinatus ir morkas, kraujyje padidėja antioksidanto beta karoteno, kuris vėliau virsta vitaminu A. Tačiau nepjaustykite morkų prieš apdorodami, nes taip 25 proc. sumažinsite maistingųjų medžiagų kiekį.

„Nustatyta, kad daugiausia maistingųjų medžiagų išlieka verdant daržoves garuose. Šios medžiagos yra augaluose esantys junginiai, teikiantys naudą organizmui ir apsaugantys nuo ligų“, – tikina A. Unikauskas.

Ilgai kepant daržoves aliejuje, riebalai iš jų išstumia vandenį. Yra trys kepimo būdai, tinkami daržovėms, norint išsaugoti jų maistines savybes.

Vienas iš jų – „saute“. Tai daržovių apkepimas vidutinio karštumo, pavyzdžiui, alyvuogių aliejuje – tinkamas būdas apdoroti daugelį daržovių.

„Taip yra dėl paprastos priežasties. Daugelis daržovėse esančių vitaminų ir maistinių medžiagų yra tirpios riebaluose ir organizmas lengviau juos pasisavina. Jei kepama alyvuogių aliejuje, temperatūra negali viršyti 190 laipsnių, kepama 3–15 min“, – aiškina A. Unikauskas.

Daugiau apie tai, kaip apdoroti daržoves, – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių