Atpažinti alkoholizmą padės keturi klausimai

Remiantis statistiniais duomenimis, praėjusiais metais mūsų šalyje nuo alkoholio mirė 758 žmonės, o Lietuva vis dar užima vieną iš pirmųjų pozicijų pasaulyje pagal alkoholio vartojimą. Gydytojo Alvydo Unikausko teigimu, bene kiekvienas iš mūsų savo aplinkoje turime žmogų, kuris nudžiunga sužinojęs, kad artėja šventė, kurios metu galės išgerti.

„Vyrai ir moterys savo sveikatą žlugdo skirtingai, moterys – jautresnės alkoholiui. Jų kepenys mažesnės ir suskaido mažesnį alkoholio kiekį, todėl moterims priklausomybė nuo alkoholio atsiranda lengviau ir greičiau“, – aiškina profesorius.

Pasak A. Unikausko, užtenka užduoti sau kelis klausimus, kurie įspės, kad metas susirūpinti. Jei kada nors susimąstėte, kad alkoholio reikėtų vartoti mažiau, arba po išgertuvių jaučiate kaltės jausmą, jei susierzinate išgirdęs pastabas dėl per dažnai vartojamo alkoholio, jums jau derėtų susirūpinti savo sveikata ir alkoholio vartojimo įpročiu.
„Alkoholio vartojimas laukiantis vaiko gali sukelti apsigimimus vaisiui. Kuo ankstesniu periodu mama vartoja alkoholį, tuo jis pavojingesnis. Alkoholis, patekęs į mamos kraują, vėliau tiesiai per placentą patenka į vaisiaus kraują ir jo koncentracija yra tokia pati, kaip mamos kraujyje“, – įspėja Santariškių klinikų akušerijos skyriaus gydytoja.

Pasak jos, net ir viena taurė nėštumo metu gali būti lemtinga, o reabilitacija, priklausomai nuo pažeidimo sunkumo, gali užtrukti keletą metų ar net visą gyvenimą.
„Alkoholis neabejotinai pažeidžia širdį, vienas iš sukeliamų sutrikimų – aritmija. Mūsų širdies raumenyje yra daug potencialių „vadovavimo centrų“. Kai alkoholis pažeidžia širdį, pagrindinis „centras“ yra išderinamas ir pradeda veikti kiti, kurie dirba chaotiškai. Pasitaiko trumpų tarpelių tarp dūžių, o skilveliai nespėja prisipildyti kraujo, galiausiai organizmui pradeda trūkti deguonies“, – įspėja A. Unikauskas.

Praėjusiais metais nuo alkoholio sukeltos psichozės šalies ligoninėse gydėsi 3200 žmonių, nuo lėtinio alkoholizmo – 46 600, o bene ketvirtį nusikaltimų šalyje padaro būtent neblaivūs asmenys.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mh

mh portretas
kur 4 klausimai? įžvelgiau tik tris abstrakčius...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių