Atlikta pirmoji pasaulyje penio ir kapšelio persodinimo operacija

  • Teksto dydis:

Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto (JHU) gydytojai pirmadienį paskelbė atlikę pirmąją pasaulyje penio ir kapšelio persodinimo operaciją vienam JAV kariui, sužalotam per misiją Afganistane.

Pasak medikų, 14 valandų trukusi operacija buvo atlikta kovo 26 dieną. Joje dalyvavo devyni plastikos ir du urologijos chirurgai.

„Esame nusiteikę optimistiškai, kad jis atgaus beveik normalią šlapinimosi ir lytinę funkciją, kai visiškai pasveiks“, – per konferencinį pokalbį telefonu žurnalistams sakė profesočius W. P. Andrew Lee (V. P. Endrius Li), Johnso Hopkinso medicinos mokyklos Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos skyriaus direktorius.

Pasak jo, pacientas prieš kelerius metus buvo sunkiai sužeistas Afganistane, detonavus savadarbiam sprogstamajam užtaisui.

Visas penis, kapšelis be sėklidžių ir dalis pilvo sienelės buvo paimta iš mirusio donoro.

„Patirti tokį sužalojimą – išties sunkiai suvokiama; su tuo susitaikyti nelengva“, – sakoma recipiento, pageidavusio likti anonimu, pareiškime.

„Kai pirmąsyk atsibudau (po operacijos), pagaliau pasijutau normaliau“, – pridūrė jis.

Veteranas dabar jau gali vaikščioti; numatoma, kad jis jau šią savaitę bus išrašytas iš ligoninės.

Per sprogimą vyrui buvo nuplėštos ir sėklidės, bet per persodinimo operaciją jos nebuvo atkurtos.

„Sėklidės nebuvo persodintos, nes anksti šios programos pradžioje priėmėme sprendimą nepersodinti generatyvinio audinio – tai yra, nepersodinti audinio, gaminančio spermatozoidus, nes dėl to gali kilti įvairių etikos klausimų“, – aiškino JHU plastikos chirurgas Damonas Cooney (Deimonas Kunis).

„Pavyzdžiui, jeigu transplanto recipientas galėtų susilaukti vaikų, persodinto audinio donoro genetinė medžiaga būtų perduota recipiento palikuoniams, – pridūrė gydytojas. – Mums pasirodė, kad šiuo atveju esama per daug neatsakytų etikos klausimų.“

Tikimasi, kad persodintas penis ateinančiomis savaitėmis jau galės atlikti šlapinimosi funkciją ir kad galiausiai organo jautrumas pakankamai atsikurs, kad vyras patirtų erekciją.

Gydytojai išreiškė viltį, kad persodintas penis ateinančiomis savaitėmis jau galės atlikti šlapinimosi funkciją ir kad galiausiai organo jautrumas pakankamai atsikurs, kad vyras patirtų erekciją.

Paciento prostata per traumą išliko, bet netekus sėklidžių visavertė sėklos ejakuliacija nebus galima.

Pasak gydytojų, ar nukentėjusiojo lytinė funkcija atsikurs, paaiškės tik maždaug per pusmetį.

Pirmoji pasaulyje penio persodinimo operacija buvo atlikta 2006 metais buvo atlikta Kinijoje, bet vėliau organas buvo pašalintas „dėl recipiento ir jo žmonos didelių psichologinių problemų“, sakė medikai.

Iki šiol atliktos tik keturios sėkmingos penkio persodinimo operacijos, įskaitant paskelbtą pirmadienį, nurodė gydytojai.

Dvi buvo atliktos Pietų Afrikoje, iš jų pirmoji – 2015 metais. Jungtinėse Valstijoje pirmasis sėkmingas penio persodinimas atliktas 2016 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensorius

pensorius portretas
Va taip, mačos. Atėjo laikai, kai jus medžios organams...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių