Ar veikia bauginimas ant cigarečių pakelių?

Daugiau nei 70 pasaulio valstybių ant cigarečių pakelių spausdina vaizdinius pranešimus apie galimą rūkymo žalą. Lietuvoje ši prevencijos priemonė įsigaliojo šiemet nuo gegužės 20 d.

Atliktas tyrimas

Šiuo metu visi cigarečių gamintojai pakelius turi pateikti su spalvotomis nuotraukomis ir priderintu tekstiniu įspėjimu. Šie žymėjimai yra orientuoti į jaunus žmones, norint priversti juos labiau susimąstyti apie rūkymo žalą. Ar iliustracijos ant rūkalų pakelių efektyvios?

Norėdama išsiaiškinti, ar ši prevencinė priemonė turi teigiamą poveikį ir mažina rūkymą, "Kauno dienos" redakcija atliko nedidelį tyrimą. Apklausus 50 žmonių paaiškėjo, kad daugiau nei pusės nuotraukos ant cigarečių pakelių nuo rūkymo neatbaido.

Pagrindinė priežastis – nuotraukų netikroviškumas. Apklaustieji teigė, kad kai kurios nuotraukos nėra susijusios su rūkymo sukeliamomis ligomis. Žmonės taip pat sakė, kad cigarečių pakelių iliustracijos pakenkia tik estetiniam vaizdui – žiūrėti negražu, tačiau susimąstyti neverčia. Jų nuomone, rūkantieji ir taip žino apie cigarečių daromą žalą, todėl nuotraukos veikia taip pat, kaip užrašai ant pakelių.

Jei veikia, tai trumpam

Kita apklaustųjų grupė sutiko, kad paveikslėliai veikia, tačiau tik trumpą laiką – akimirkai atgraso, tačiau galiausiai vis tiek prisidega cigaretę.

Žmonės, kuriuos nuotraukos veikia, teigia, kad mieliau renkasi pakelius, kuriuos kol kas parduoda be nuotraukų. Jų tikinimu, nuotraukos sužadina vaizduotę ir dėl to atrodo, kad rūkymas sukelia būtent tas pasekmes, kurios nupieštos.

Dar kiti cigarečių pakelius keičia jų dėklais ir jas tiesiog persikelia, kad nereikėtų žiūrėti į nuotraukas.

Reikia kitų priemonių?

Daugelis apklaustųjų sutiko, kad reikia ieškoti veiksmingesnių prevencijos priemonių. Pateiktas pavyzdys – Norvegijoje ant cigarečių pakelių spausdinama kur kas daugiau informacijos, kuri žmogui tiksliai paaiškina, kas vyksta organizme, ir dėl to žmogų labiau atbaido.

Siūloma sukurti žiauresnes, labiau įtikinančias nuotraukas, kadangi jaunimas (į kurį ši prevencija yra orientuota) yra matęs kur kas baisesnių vaizdų.

Apklaustieji nebuvo priešiškai nusiteikę ir prieš šią prevencijos priemonę. Nors ši nėra visiškai veiksminga, jų teigimu, jeigu bent keli žmonės susimąsto ir pradeda mažinti cigarečių skaičių – tai jau yra laimėjimas.

Ši prevencijos priemonė nėra vienintelė naujovė. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas gegužės mėnesį pristatė ir naują svetainę nerukysiu.lt – ten žmonės gali rasti nuorodas, kur galima rasti pagalbą norint mesti rūkyti. Remiantis svetainės statistikos duomenis, joje vidutiniškai apsilanko daugiau kaip 400 vartotojų per dieną ir šis skaičius vis auga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinokis

Pinokis portretas
Jokios įtakos nedaro. Dabartiniai paveiksliukai net gražesni, kai nesupranti angliškai.

Ai

Ai portretas
Aš tai nusipirksiu portcigarą, ir apsikaskit su savo siaubiakais!

Mindaugas

Mindaugas portretas
Gal atbaidyt ir neatbaido, taciau neskatina tai tikrai :)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių