Ar tikrai ekologiška ir sveika – tas pats?

Ekologiški produktai tausoja gamtą, bet nepasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis, todėl nėra sveikesni, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako „Tikra mityba“ sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė. Palyginus produktus galima pastebėti, kad kai kurie ekologiški produktai gali netgi turėti, pavyzdžiui, daugiau cukraus, kuris žmogaus sveikatai nėra naudingas.

Beveik visi žmonės mano, kad ekologiški produktai yra sveikesni, ir didžioji dalis jų ekologiškus produktus vertina kaip skanesnius. Atlikus bandymą „Klauskite daktaro“ studijoje paaiškėjo, kad tai vis dėlto tėra nuostata. Įpylus kefyro į du indelius ir nurodžius, kuriame neva yra ekologiškas, o kuriame – neekologiškas kefyras, paragavę abiejų laidos žiūrovai tvirtino, kad ekologiškas kefyras skanesnis. Iš tiesų abiejuose indeliuose buvo įpilta kefyro iš tos pačios pakuotės.

„Žmones veikia pasakymas, kad tai yra ekologiška. Tai tėra psichologinis aspektas. Pamatę ant etikečių ekologijos ženklus žmonės nurodo, kad tai yra sveikiau, skaniau, maistingiau. Neva tai kokybiškesnis produktas“, – pastebi R. Bogušienė.

Ji akcentuoja, kad savame darže užaugintos daržovės, kaime užaugintos gėrybės nėra savaime ekologiškos. Taip pat, anot specialistės, tai nėra susiję su produkto natūralumu. „Tik gavęs patvirtinamąjį dokumentą, t. y. sertifikatą, tu gali vadinti produktą ekologišku. Jei einate į turgų ir ten pardavėjas sako – mano višta ar morkos yra ekologiškos, paprašykite patvirtinamojo dokumento – sertifikato“, – pataria R. Bogušienė.

Specialistė pabrėžia – ekologiškumas tėra vienas iš palankumo sveikatai kriterijų, todėl, net įsigijus ekologiškų produktų, iš jų galima pagaminti sveikatai nenaudingą patiekalą. Be to, kai kurie ekologiški produktai savo sudėtyje ir taip turi sveikatai nenaudingų sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, daug cukraus ar druskos.

Kuo ekologiški produktai skiriasi nuo neekologiškų ir kuo pastarieji gali būti geresni, sužinosite pažiūrėję „Klauskite daktaro“ ištrauką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
ekologiniai ukiai lietuvoje moka kysius kad gautu sertifkatus netikit nusipirkit ekologiskos produkcijos ir patikrinkit dar karta isitkinsit patys
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių